Toppig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder toppig, varianter, uttal och böjningar av toppig

Toppig synonym, annat ord för toppig, vad betyder toppig, förklaring, uttal och böjningar av toppig.

Vad betyder och hur uttalas toppig

Toppig uttalas topp|ig och är ett adjektiv -t -a.

Toppig betyder:

Ordformer av toppig

Böjning (i positiv) toppig en ~ + subst. toppigt ett ~ + subst. toppiga den/det/de ~ + subst. Komparation toppigare en/ett/den/det/de ~ + subst. toppigast är ~ toppigaste den/det/de ~ + subst.

Toppig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet toppig

  1. Brödet, som kallas oblat, förvaras i protestantiska kyrkor i en oblatask (ett skrin med lock). I katolska kyrkor förvaras i stället den invigda hostian i en ciborium (i äldre tid en behållare med toppig lock, numera ofta på hög fot) eller i små dosor som kallas pyxis. Dessa används när prästen tar med sig oblater för att ge nattvard till församlingsmedlemmar som inte kan ta sig till kyrkan. Oblaten serveras på ett fat som i den västliga kyrkan kallas paten. Ordet kommer ur latinets patena som betyder tallrik. I den grekisk-ortodoxa kyrkan och i orientaliska kyrkor är tallriken försedd med fot och benämns diskos. (källa)
  2. Tiara (latin: tiara, grekiska: τιάρα från fornpersiskans tiyārā)), även tiar, är ett värdighetstecken i form av en hög, toppig huvudbonad. Den bars av fornorientaliska härskare och av påvarna från 800-talet. I utvidgad användning är tiara numera en vanlig benämning på ett praktfullt smycke påminnande om diadem. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.