Torg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder torg, varianter, uttal och böjningar av torg

Torg synonym, annat ord för torg, vad betyder torg, förklaring, uttal och böjningar av torg.

Synonym till torg

Vad betyder och hur uttalas torg

Torg uttalas torg och är ett substantiv -et; pl. torg.

Torg betyder:

Ordformer av torg

Singular

torg
obestämd grundform
torgs
obestämd genitiv
torget
bestämd grundform
torgets
bestämd genitiv

Plural

torg
obestämd grundform
torgs
obestämd genitiv
torgen
bestämd grundform
torgens
bestämd genitiv

Torg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Torg på Engelska

 • square, market - vegetable market, market trading

Hur används ordet torg

 1. Begreppet A-lag används även ibland ironiskt med hänsyftning till alkoholister, särskilt om de alkoholiserade gäng som brukar uppehålla sig på gator och torg. (källa)
 2. Galgbacken låg i regel utanför staden och gärna på en kulle eller backe. I Stockholm har galgbacken flyttat från sin plats på Stigberget på Södermalm (se Galgberget, Södermalm) ut i periferin söder om Skanstull (se Galgbacken, Hammarbyhöjden) allteftersom staden har vuxit. Galgen var i regel ett permanent bygge i motsats till en tillfälligt uppsatt schavott, som oftast återfanns på det mest centrala torget. Galgen på Stigberget och Hammarbyhöjden hade en hög murad underbyggnad som kröntes av tre höga stenpelare med grova bjälkar däremellan under vilka de dödsdömda hängdes. Avrättningarna var offentliga och var sig själv till straff och androm till varnagel (till straff för brottslingen och varning för de andra). På Stigbergets galgbacke kunde det ibland hängas tio personer samtidigt, men då var kapacitetstaket nått. (källa)
 3. I februari 1879 fick Mosley Street i Newcastle-upon-Tyne i England världens första elektriska gatubelysning. Wabash, Indiana i USA räknas som världens andra elektriskt upplysta stad, vilket den blev den 2 februari 1880. Fyra högt upphängda lampor belyste stadens torg "lika ljust som vid middagstid." . Kimberley i centrala Sydafrika blev den 1 september 1882 första stad i Afrika och på södra halvklotet med att få elektrisk belysning. (källa)
 4. En gatumusiker eller gatumusikant är en person som spelar något musikinstrument för allmänheten på offentlig plats. Framträdandet kan ske exempelvis på trottoaren eller ett torg, till skillnad mot många etablerade artister som vanligtvis uppträder på någon form av scen. Gatumusikern kan till exempel placera ett öppet gitarrfodral eller en hatt framför sig, som förbipasserande kan lägga pengar i. (källa)
 5. Street Performance har sina rötter i det medeltida gycklandet då en resande underhållare inte fick tillgång till de finare etablissemangen. Gator och torg blev då det naturliga forumet. Också nu finns det artister som lever på att underhålla människor på gator och torg. Föreställningarna kan innehålla magi, jonglering, teater, akrobatik eller eldkonster. Allt ryms inom genren. Målet med underhållningsformen är att inte behöva anpassa sig till teatrar eller specifika platser utan att kunna göra det som passar artisten för stunden. Det är en av de mest spontana och intimaste underhållningsformerna som finns eftersom ingen scen separerar publiken och artisten och oväntade saker utifrån drabbar föreställningen titt som tätt. (källa)
 6. Svenska Gospelverkstaden är en ideell förening som arrangerar konserter, festivaler, workshops, resor och dessutom bedriver utbildning av unga. Den har som syfte att sprida gospelmusiken vidare. Vartannat år sedan 1988 anordnas en stor Gospelfestival i Stockholm, Stockholm gospelkörfestival, eller numera Stockholm Gospel Choir Festival. Dessa festivaler brukar samla runt 1000 gospelsångare från hela Sverige och även många internationella deltagare. Till dessa festivaler kommer ofta kända körledare och gospelkompositörer från USA, till exempel Clarence Eggleton, Cynthia Nunn, Walt Withman, Joshua Nelson m.fl. Festivalerna brukar pågå i fyra dagar och innehåller konserter som hålls både utomhus på till exempel Sergels torg eller inomhus i bl.a Stockholms konserthus. (källa)
 7. till exempel tillgång till bibliotek, gator och torg. Provoier i Amsterdam genomförde ett lyckat projekt med gratis kommunala vita cyklar. De krävde också nolltaxa på allmänna färdmedel. (källa)
 8. Ett gångfartsområde, tidigare gårdsgata, är ett område (ofta gata eller torg) där all trafik sker på de gåendes villkor. Fordon, dvs. även cyklar, får inte köras fortare än gångfart, föraren har väjningsplikt mot gående och fordon får bara parkeras på särskilt anordnade parkeringsplatser. Till skillnad från en gågata är det dock inte förbjudet med motordriven genomfartstrafik. (källa)
 9. Under en vecka i augusti 2007 var det en hungerstrejk på Sergels Torg. Protesten handlade om att mellan 400 och 600 afghaner som både bodde och hade fasta jobb i Sverige sedan 4 år tillbaka, var tvungna att åka tillbaka till Afghanistan. Vissa av hungerstrejkarna var medlemmar från Afghanska föreningen i Sverige. Efter tre dagar fick nio personer föras till sjukhus på grund av brist på mat och vatten. (källa)
 10. Tal hålls vid olika typer av tillfällen. Högtidstal är del av ceremonin vid många typer av festliga eller högtidliga middagar. Högtidstal kan vara tämligen institutionaliserade, såsom tal som tackar för maten, men också sakna förbestämt tema. Tal kan även hållas på gator och torg, i högtidliga eller politiska sammanhang. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.