Traditioner Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder traditioner, varianter, uttal och böjningar av traditioner

Traditioner synonym, annat ord för traditioner, vad betyder traditioner, förklaring, uttal och böjningar av traditioner.

Synonym till traditioner

Hur används ordet traditioner

  1. En cirkusföreställning om årets tråkigaste dag, tråkmånsafton, baserat på en barnbok av Adam Dahlin i dramatisering av Stina Oscarson. Med akrobatik, objektmanipulation och jonglering invigs publiken i tråkmånsaftonens oväntade traditioner. (källa)
  2. Abiturient kallas den som kandiderar för studentexamen. Sedan 1968 förekommer inga abiturienter i Sverige, eftersom studentexamen är avskaffad, medan begreppet fortfarande existerar i Finland. I Finland har abiturienterna under det sista året en mängd olika traditioner, till exempel de gamles dans, abikryssning och bänkskuddagille. (källa)
  3. Galaterna höll länge fast vid sina traditioner och sin kultur och ännu på 300-talet e.Kr. talade många av dem keltiska språk. Under 400- och 500-talen e.Kr. kom de emellertid att assimileras med omkringliggande folkgrupper. (källa)
  4. dit hör Benedetto Croce som menar att de är "pseudonormativa". Alastair Fowler definierar genrerna som traditioner, "en sekvens av påverkan och imitation och nedärvda koder som förbinder verk". Genrer förändras, menar Fowler, varför de inte kan beskrivas alltför ingående utan en historisk betraktelse, då de samtidigt är en del av det kulturella arvet. (källa)
  5. I Storbritannien finns en stark gosskörstradition, de flesta knutna till kyrklig verksamhet i främst katedralerna men även vid de talrika collegen i till exempel Cambridge och Oxford. Många av dessa körer räknar med obrutna traditioner från medeltiden. Bland de talrika engelska körerna märks collegekörer som Choir of King's College, Cambridge och St John's College Choir (Cambridge) och katedralkörerna vid St Paul's Cathedral och Westminster Cathedral (London) och Winchester Cathedral. (källa)
  6. Gycklare är även en benämning på en nutida underhållningsartist som efterliknar de medeltida gycklarna och för deras traditioner vidare. Dessa gycklare är vanliga på tornerspel och historiska marknader, men verkar också som självständiga artister med separata gyckelspel. (källa)
  7. På den nordiska landsbygden övergick man under perioden 1000–1300 successivt till den även för nutida människor utseendemässigt bekanta hankgärdesgården. De äldsta kända arkeologiska fynden av hankgärdesgårdar i Sverige har gjorts i Leksand, där man hittat rester av sådana från 1000-talet. Avståndet mellan störparen i en hankgärdesgård var under medeltiden 0,3–0,4 m men ökade senare till 1–1,5 m vilket var ungefärligt standardmått under 1700-talet. Vilket avstånd som används beror också på lokala traditioner eller vad gärdesgårdarna skall användas till. På Gotland är det vanligt med omkring 0,6 m. (källa)
  8. Hackkorv är en värmländsk maträtt med gamla traditioner. Ingredienserna är nötlever, svinhjärta, svål, korngryn, nötlunga, lök, salt och peppar. Blandningarna varierar. (källa)
  9. Svastikan har mångtusenåriga traditioner i delar av Asien, bland annat Indien och Japan, och är alltjämt populär där. I indisk, persisk och armenisk kultur är den en uråldrig symbol för solen samt Mithra. Den förekommer som heraldiskt vapen för flera japanska adelsätter. Den används likaså inom hinduismen och den tibetanska religionen såsom lyckotecken. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.