Trollkvinna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trollkvinna, varianter, uttal och böjningar av trollkvinna

Trollkvinna synonym, annat ord för trollkvinna, vad betyder trollkvinna, förklaring, uttal och böjningar av trollkvinna.

Vad betyder och hur uttalas trollkvinna

Trollkvinna uttalas troll|kvinna och är ett substantiv.

Ordformer av trollkvinna

Singular

trollkvinna
obestämd grundform
trollkvinnas
obestämd genitiv
trollkvinnan
bestämd grundform
trollkvinnans
bestämd genitiv

Plural

trollkvinnor
obestämd grundform
trollkvinnors
obestämd genitiv
trollkvinnorna
bestämd grundform
trollkvinnornas
bestämd genitiv

Trollkvinna är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trollkvinna

  1. Det finns sagor om mödrar som misstänkte att deras barn var en bortbyting som företog märkliga uppgifter för att få bedragaren att avslöja sig. En kvinna kokade gröt i ett litet äggskal och rörde om med en grantopp tills trollet utbrast "Sju ekeskogar har jag sett växa upp, och sju har jag sett ruttna ner, men aldrig har jag sett så stor visp till så liten gryta!". Husfrun tog då bortbytingen på bakspaden och tänkte skjutsa in den i ugnen, då plötsligt en trollkvinna dök upp och bytte barnen och menade att "Så ont hade jag aldrig kunnat göra med ditt barn som du tänkte göra med mitt!" och försvann sedan på ett ögonblick. (källa)
  2. Huld var en völva eller sejdkona i Ynglingasagan. Hon fick av drottning Driva i uppdrag att döda den svenske sagokungen Vanlande, då han trots löfte inte återkom till henne. Trollkvinnan kvävde honom i skepnad av en mara. På uppmaning av kung Visburs söner trollade hon sedan så, att Ynglingarnas ätt alltid hemsöktes av släktmord. I en mot slutet av medeltiden avfattad isländsk berättelse omtalas Huld som Odens älskarinna och moder till halvgudinnorna Torgerd och Irpa. (källa)
  3. På morgonen går sällskapet skilda vägar. Torodd med sin följeslagare följer köpmännens slädspår tillbaka mot Norge. Arnljot ger sig av för att leta efter sitt spjut som trollkvinnan fått med sig. (källa)
  4. Därefter kommer Odysseus och hans män till laistrygonerna, ett människoätande jättefolk, som förintar elva av deras tolv skepp. Med sitt sista skepp kommer Odysseus till ön Aiaia, där trollkvinnan Kirke förvandlar en del av hans färdkamrater till svin. Han själv lyckas med hjälp av gudarnas budbärare Hermes undgå trolldomen och befria sina färdkamrater. Slutligen vinner han till och med Kirkes kärlek och hon vill övertyga honom om att stanna hos henne för evigt. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.