Trumf Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trumf, varianter, uttal och böjningar av trumf

Trumf synonym, annat ord för trumf, vad betyder trumf, förklaring, uttal och böjningar av trumf.

Vad betyder och hur uttalas trumf

Trumf uttalas trumf och är ett substantiv -en; pl. trumf el. -ar.

Trumf betyder:

Ordformer av trumf

Singular

trumf
obestämd grundform
trumfs
obestämd genitiv
trumfen
bestämd grundform
trumfens
bestämd genitiv

Plural

trumf
obestämd grundform
trumfs
obestämd genitiv
trumfen
bestämd grundform
trumfens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

trumfar
obestämd grundform
trumfars
obestämd genitiv
trumfarna
bestämd grundform
trumfarnas
bestämd genitiv

Trumf är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Trumf på Engelska

  • trump - trump card

Hur används ordet trumf

  1. Efter att budgivningen har avslutats med 3 pass spelar den motspelare som sitter till vänster om spelföraren ut valfritt kort. När detta kort spelats lägger spelförarens partner, träkarlen, upp sina kort på bordet framför sig i fyra kolumner (en för varje färg) så att alla kan se dem, med den eventuella trumffärgen till höger. Från och med att träkarlen har lagt upp sina kort är träkarlen förbjuden att göra något annat än vad spelföraren ber den att göra. Ett undantag är, att träkarlen har rätt att fråga spelföraren om spelföraren verkligen inte kan bekänna färg om spelföraren trumfar eller sakar ett kort i en annan färg än den som spelats i det aktuella sticket. Träkarlen får även korrigera spelföraren om spelföraren försöker spela från fel hand. I övrigt har spelföraren nu alltså kontroll över sina och partnerns kort, medan motståndarna var för sig har kontroll över sina egna kort och ser träkarlens. (källa)
  2. När korten är utdelade tar budgivningen vid, där varje spelare anger det antal stick man tror sig kunna spela hem. Spelet går ut på att ta precis lika många stick som man bjudit. Det sammanlagda antalet bjudna stick behöver inte, alternativt får inte, gå jämnt upp med antalet stick i den aktuella given. Om man spelar med trumf, bestäms trumffärgen genom att man vänder upp ett kort ur leken. (källa)
  3. Sang (från franska sans atout "utan trumf") är ett begrepp i kortspel. Att spela sang betyder att spela utan trumf, det vill säga ingen färg har automatiskt högre rangordning änågon annan. Det förekommer exempelvis i bridge. Sang brukar förkortas NT i budlådan som fått sitt namn från engelskans "No Trump". (källa)
  4. Man vet inte exakt när den skapades, men det rör sig om tidsperioden 1420-1450, och det skedde i norra Italien. Det finns belägg för kortlekar med 52 kort långt tidigare, men tarokleken tillkom genom att en fjärde honnör lades till i varje svit, och att en separat trumf-svit om 22 kort lades till. (källa)
  5. Trumf eller trumfkort är ett begrepp inom kortspel och avser kort av en bestämd färg eller valör, vilka rangordnas högre än alla andra kort. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.