Trycksak Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trycksak, varianter, uttal och böjningar av trycksak

Trycksak synonym, annat ord för trycksak, vad betyder trycksak, förklaring, uttal och böjningar av trycksak.

Synonym till trycksak

Vad betyder och hur uttalas trycksak

Trycksak uttalas tryck|sak och är ett substantiv.

Ordformer av trycksak

Singular

trycksak
obestämd grundform
trycksaks
obestämd genitiv
trycksaken
bestämd grundform
trycksakens
bestämd genitiv

Plural

trycksaker
obestämd grundform
trycksakers
obestämd genitiv
trycksakerna
bestämd grundform
trycksakernas
bestämd genitiv

Trycksak är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trycksak

  1. Ett pliktexemplar eller friexemplar (även arkivexemplar eller biblioteksexemplar) är ett exemplar av en trycksak eller ett annat verk, som enligt lag måste levereras till plikt- eller friexemplarsbiblioteken, att arkiveras för bland annat forskningsändamål. Pliktexemplar ska utan kostnad för plikt- eller friexemplarsbiblioteken levereras av tryckerier, förlag eller distributörer. (källa)
  2. Ryggtitel benämns den titel som skrivs på ryggen på en större trycksak, i regel bok. Ryggtiteln underlättar identifiering, då det är den text som ses då boken står med ryggen utåt på exempelvis en bokhylla. Ibland ingår även författarens namn och bokförlagets namn och emblem i ryggtiteln. (källa)
  3. Rättelse(r) eller errata eller corrigenda (de två senare främst i engelskspråkig litteratur) benämns den lista över de upptäckta, allvarliga tryck- eller sakfel en bok eller annan typ av mer omfattande trycksak innehåller, tillsammans med hur den korrekta texten skall lyda. (källa)
  4. Skillingtryck är en enkel trycksak som innehåller visor av olika slag, riktade till en bred allmänhet. Tryckgenren går tillbaka till åtminstone slutet av 1500-talet, och fortlevde fram till 1900-talets första decennier. Formatet är som regel oktavo, det vill säga ett halvt tryckark som vikts två gånger till ett åttasidigt alster. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.