Tum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tum, varianter, uttal och böjningar av tum

Tum synonym, annat ord för tum, vad betyder tum, förklaring, uttal och böjningar av tum.

Vad betyder och hur uttalas tum

Tum uttalas tum och är ett substantiv -men; pl. tum, best. pl. -men.

Tum betyder:

Ordformer av tum

Singular

tum
obestämd grundform
tums
obestämd genitiv
tummen
bestämd grundform
tummens
bestämd genitiv

Plural

tum
obestämd grundform
tums
obestämd genitiv
tummen
bestämd grundform
tummens
bestämd genitiv

Tum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tum på Engelska

 • inch - folding rule

Hur används ordet tum

 1. Tum är en äldre längdenhet med flera olika definitioner. När idag enligt föråldrad tradition mått anges i tum avses i de flesta sammanhang den engelska enheten inch, som numera är definierad som exakt 25,4 millimeter. Tidigare var det en liten skillnad mellan brittisk Imperial inch och US inch. Detta beskrivs närmare i avsnitt Engelsk tum nedan. (källa)
 2. En cykelrams storlek anges i centimeter eller tum och avser avståndet mellan vevlagret och sadelstolpsklämman. (källa)
 3. Tvärhand 1 tvärhand = 4 tum = 8 – 10 cm. (källa)
 4. Ett uttryck om tummen är att "ha tummen mitt i handen". Uttrycket används när man talar om klumpiga personer. Ett annat uttryck är att "ha tummen i arslet", vilket syftar på att man är lat. Tummen upp är en gest som i många kulturer uttrycker samtycke, att man godkänner något, medan den i vissa kulturer i Mellanöstern uppfattas som en obscen gest, ungefär på det sätt som ett uppåtsträckt långfinger gör i väst. Inom dykning betyder tummen upp "gå till ytan" och inom vattenskidåkning "öka farten". (källa)
 5. uttalas ) är i människans kropp den övre extremitetens ändorgan. Handen ledar mot underarmen (antebrachium) i handleden (art. radiocarpea). På handen finns fem fingrar (digiti manus): Tumme (pollex), pekfinger (index), långfinger (digitus medius), ringfinger (digitus anularis) och lillfinger (digitus minimus). Tummens särställning gör att handen kan användas som griporgan. Handen fungerar även som ett känselorgan. (källa)
 6. Tummen saknar som nämnts de fyra ulnara fingrarnas mellanfalang. Dessutom är dess metakarpalben vridet så att tummen är riktat in mot handen. (källa)
 7. Bilar med sedankaross var utrustade med däck i dimensionen 175 SR 14, förutom 280-modellerna som hade bredare däck med lägre profil i dimension 195/70 HR 14. Som standard var däcken monterade på stålfälgar med navkapslar, men det gick även att beställa aluminiumfälgar av samma typ som till bland annat föregångaren W114/115 och W116 S-klass. Samtliga coupéer och kombibilar hade som standard de bredare däcken i dimension 195/70-14 förutom de kombibilar som utrustades med extra förstärkt fjädring där även större däck i dimension 185 HR 15 ingick. Dessa hjul återfanns även på limousinerna med den längre karossen. Ett ovanligt tillbehör är 15 tums aluminiumfälgar. Precis som 14-tums varianten tillverkades de av Fuchs och hade samma design som de vanliga 14 tums aluminiumfälgarna, men de marknadsfördes dock aldrig av Mercedes utan gick bara att beställa genom återförsäljaren vilket gjorde dessa fälgar sällsynta och idag mycket eftertraktade. (källa)
 8. I de länder där pappersformatet "US Letter" (8,5 x 11 tum eller 216 x 279 mm) är vanligt, i första hand USA, Kanada och till viss del Mexiko och Filippinerna, används vanligen ett 3-hålssystem. Hålen är placerade 108 mm (4 1/4 tum) isär. Till skillnad från ISO 838, är varken håldiameter eller hålavstånd från papprets kant standardiserat. Normalt är hålen 6 till 8 mm (1/4 till 5/16 tum) i diameter och placerade ungefär 12 mm (1/2 tum) från papprets kant. (källa)
 9. En tumstock är ett hopfällbart mätverktyg av trä, glasfiber eller aluminium. Namnet kommer av att graderingen ursprungligen var i tum, eventuellt med en kompletterande skala i meter. Idag är graderingen ofta endast i meter. En tumstock graderad i meter kan kallas meterstock, men en meterstock behöver inte vara hopfällbar. Tumstocken är ett slags måttstock, men inte heller måttstockar behöver vara hopfällbara. (källa)
 10. Dpi, akronym för dots per inch, bildpunkter per tum (2,54 cm), är en måttenhet för upplösning, främst för ytenheter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.