Tyll Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tyll, varianter, uttal och böjningar av tyll

Tyll synonym, annat ord för tyll, vad betyder tyll, förklaring, uttal och böjningar av tyll.

Vad betyder och hur uttalas tyll

Tyll uttalas tyll och är ett substantiv -en äv. -et.

Tyll betyder:

Ordformer av tyll

Singular

tyll
obestämd grundform
tylls
obestämd genitiv
tyllen
bestämd grundform
tyllens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

tyll
obestämd grundform
tylls
obestämd genitiv
tyllet
bestämd grundform
tyllets
bestämd genitiv

Tyll är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tyll

  1. Som "stygn" räknas sömmar där själva bottentyget endast gör underlag för själva broderiet. De kan även delas upp i yttäckande broderi och linjära tekniker som är tänkta att skapa konturer, även om de senare även genom upprepning i rader kan verka ytfyllande. Bland linjära sömmar är stjälksömmen viktagaste. Förstygn används sällan som dekorativ söm. Vanliga är däremot olika sorters kedjestygn, däribland tambursöm, som sys med särskild nål i båge. De ytfyllande teknikerna kan uppdelas i två typer, dels sådana där stygnen går efter vävens trådar som korsstygn, tvistsöm, petits Points, gobelängsöm, Points d'Hongrie med flera. Även trädd tyll kan räknas hit även om den inte ärätlinjig mot underlaget. Bland sådan som är oberoende av bottenstoffet men ofta följer ett därpå uppritat mönster märks plattsöm och den närbesläktade klumpsömmen, vidare delsbosöm, schattersöm, flätsöm och vissa bottensömmar. (källa)
  2. Munstycke – i plast eller metall som sätts fast fram på en spritspåse, se tyll. (källa)
  3. Gräddspritsen lämpar sig för mjuka varor som grädde och smörkräm. Den består av en mjuk påse eller strut i vars ena ände det finns ett hål där man kan fästa ett utbytbart munstycke, en så kallad tyll. Andra änden av påsen är öppen. Påsen fylls med det som skall spritsas och hålls sedan ihop med handen. Man pressar ut det som skall spritsas genom att trycka ihop påsen med ena handen medan man håller munstycket med den andra. (källa)
  4. En tutu (balettkjol) är en ballerinas lårkorta eller vadlånga kjol av stärkt tyll, formad som en lampskärm. Den bärs företrädesvis av balettdansöser vid utövandet av ett balettnummer. (källa)
  5. Tyll (franska tulle) är ett tunt genombrutet tyg med sexkantiga maskor. Tyget började enligt uppgift vävas i Calais 1818. Den utgör en efterbildning av 1700-talsspetsarnas sydda eller knypplade botten och har sitt namn av den franska staden Tulle. Tyll används bland annat till brudslöjor och gardiner. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.