Uppehållstillstånd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppehållstillstånd, varianter, uttal och böjningar av uppehållstillstånd

Uppehållstillstånd synonym, annat ord för uppehållstillstånd, vad betyder uppehållstillstånd, förklaring, uttal och böjningar av uppehållstillstånd.

Vad betyder och hur uttalas uppehållstillstånd

Uppehållstillstånd uttalas uppe|hålls|till|stånd och är ett substantiv.

Ordformer av uppehållstillstånd

Singular

uppehållstillstånd
obestämd grundform
uppehållstillstånds
obestämd genitiv
uppehållstillståndet
bestämd grundform
uppehållstillståndets
bestämd genitiv

Plural

uppehållstillstånd
obestämd grundform
uppehållstillstånds
obestämd genitiv
uppehållstillstånden
bestämd grundform
uppehållstillståndens
bestämd genitiv

Uppehållstillstånd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet uppehållstillstånd

  1. Skenäktenskap är ett äktenskap där de som ingår äktenskapet inte har några planer på att leva tillsammans under äktenskapsliknande former. Ett motiv kan vara att en av parterna ska få uppehållstillstånd. (källa)
  2. Invandring kan bland annat ske för att personen har rätt till politisk asyl, vilket i Sverige kan föranledas av flyktingskap (att personen riskerar förföljelse i deras hemland), skyddsbehov (att personen flyr från krig, eller riskerar dödsstraff eller kroppsstraff i hemlandet) eller synnerligen ömmande omständigheter (exempelvis allvarlig sjukdom). Invandring kan också föranledas av skäl såsom arbetskraftsinvandring, anhöriginvandring, återvändande emigranter samt adoption. Begreppet avser främst personer med permanent uppehållstillstånd och som har eller kan få medborgarskap. Det är oklart om begreppet även innefattar papperslösa, det vill säga personer som varaktigt befinner sig i landet utan uppehållstillstånd, och personer med verkställighetshinder mot utvisning. Begreppet avser i allmänhet inte asylsökande som inväntar beslut, inte personer med tillfälligt uppehållstillstånd exempelvis för gästarbete (rörlig utländsk arbetskraft) eller internationella studier, och inte rörliga EU-migranter. En nyanländ är en invandrare, vanligen flykting, som har fått uppehållstillstånd och således inte är asylsökande längre, men fortfarande har rätt till etableringsinsatser. (källa)
  3. Värnplikt eller militärtjänst är en skyldighet att tjänstgöra i ett lands krigsmakt. Den är oftast begränsad till män av en viss ålder som är medborgare i landet, men kan även omfatta personer med exempelvis uppehållstillstånd, och i ett fåtal länder kvinnor. Kännetecknande för värnplikt är att soldater rekryteras obligatoriskt med hot om böter, fängelsestraff eller avrättning, istället för på frivillig väg. (källa)
  4. Ofta erbjuds människor som lever under svåra förhållanden att få arbeta som inneboende hushållsarbetare hos välmående familjer. Då de kommit fram saknar de ofta uppehållstillstånd och vistas istället illegalt i det andra landet som svart arbetskraft, ofta utan myndigheternas vetskap. De omfattas då inte av några lagar och avtal på arbetsmarknaden och blir många gånger illa behandlade av sina arbetsgivare, då lönerna oftast är låga även om mat, bostad och kläder/arbetskläder/uniform är gratis. Svårigheter uppstår också om de vill lämna sin arbetsgivare, eller blir sjuka. (källa)
  5. I förarbetena till utlänningslagstiftningen har det uttalats att ideell och oorganiserad verksamhet som endast syftar till att hjälpa någon till Sverige för att söka asyl eller annat uppehållstillstånd kan vara fritt från straff. Det gäller främst när någon hjälper en utlänning att resa till en av Sveriges yttre gränser, där denne kan söka asyl innan inresa. Detta undantag är inte tillämpligt när utlänningen får hjälp fram till Sverige från ett annat Schengenland. Då en sådan gräns är en inre gräns finns där ingen gränskontroll att söka asyl vid. Istället skall utlänningen, i enlighet med Dublinförordningen, söka asyl i det första EU-land som denne ankommer till. (källa)
  6. har permanent uppehållstillstånd i Sverige. (källa)
  7. En nyanländ är i Sverige en flykting som har fått uppehållstillstånd och inte längre är asylsökande, men som fortfarande omfattas av lagen om etableringsinsatser (normalt 2–3 år). (källa)
  8. Under tiden en person är asylsökande i ett land vistas personen legalt i det landet, även om personen kan sakna id-handlingar. Det är en tillståndslös vistelse i landet som avses när man talar om papperslösa. En person som har fått negativt beslut på asylansökan, men på grund av verkställighetshinder inte kan tvångsavvisas kan i en del länder få uppehållstillstånd på denna grund. Personen räknas ibland ändå som papperslös, om personen inte samtidigt får arbetstillstånd eller annan möjlighet till uppehälle. (källa)
  9. Resident är en titel för ett diplomatiskt sändebud, i rang mellan envoyé och chargé d'affaires. Resident är en statlig tjänsteman som krävs för att uppnå permanent uppehållstillstånd i ett annat land. En företrädare för hans regering har han officiellt diplomatiska funktioner som ofta ses som en form av indirekt styre. (källa)
  10. REVA – myndighetsprojekt år 2012 för att utvisa personer utan uppehållstillstånd i Sverige, se Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.