Upplaga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder upplaga, varianter, uttal och böjningar av upplaga

Upplaga synonym, annat ord för upplaga, vad betyder upplaga, förklaring, uttal och böjningar av upplaga.

Synonymer till upplaga

Vad betyder och hur uttalas upplaga

Upplaga uttalas upp|laga och är ett substantiv -n upplagor.

Ordformer av upplaga

Singular

upplaga
obestämd grundform
upplagas
obestämd genitiv
upplagan
bestämd grundform
upplagans
bestämd genitiv

Plural

upplagor
obestämd grundform
upplagors
obestämd genitiv
upplagorna
bestämd grundform
upplagornas
bestämd genitiv

Upplaga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Upplaga på Engelska

  • edition - circulation increase, edition of a newspaper, newspaper circulation

Hur används ordet upplaga

  1. En fågelholk kan uppenbarligen se ut på lite olika sätt. Eller vad sägs om varianter som skateboard, väderkvarn eller en fladdermus? De tio finalisterna i årets upplaga av fågelholks-SM är nu korade. (källa)
  2. Bra Böckers lexikon Upplaga 4: 1991-1997. (källa)
  3. Hasselmössen i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1909). (källa)
  4. Denna konst är en typ av kommersiella målningar som producerats i stor upplaga. Hötorgskonst är handmålad, i de flesta fall i olja eller akryl, men ofta med hjälp av mallar. Inte sällan kan man se tavlor med samma bakgrund men olika huvudmotiv som räv, rådjur, flygande gäss, och annat. Däremot kan både material och teknik vara mycket bra. Termen kommer av att denna typ av målningar tidigare brukade säljas på Hötorget i Stockholm. Kända exempel på hötorgskonst är tavlor med motiv som romska kvinnor, gråtande barn, fiskargubbar samt den så kallade "Älg i solnedgång". Hötorgskonst är i finare konstkretsar en nedsättande benämning på konst där konstnären prioriterat vinstaspekten, enkelt folks intresse, skapat flera kopior av varje verk, och inte följt konstelitens principer för god och nyskapande modern konst. (källa)
  5. Från sent 1800-tal spreds jiddisch till USA som ett resultat av judisk migration och i New York utvecklades en jiddischspråkig dagspress med en omfattande upplaga (som existerar ännu idag fast med den dagliga utgivningen numera reducerad till veckovis). Inom den sionistiska rörelsen debatterades livligt om jiddisch eller den nyskapade moderna hebreiskan skulle bli det officiella språket. (källa)
  6. Tidningsreportrar börjar sina rapporteringar antingen via tips utifrån eller via egna uppslag. Journalisterna är då ofta uppdelade efter ämnesområde, åtminstone på större tidningar. Under besök hos vittnen eller på myndigheter, antecknar journalisten och kan även ta bilder eller filma, eventuellt med hjälp av en separat fotograf. Efter intervjuerna sammanställer de materialet och hittar en vinkel och slutligen skriver de texten. De flesta tidningsjournalister skickar in sina texter elektroniskt till en central databas. Artikeltexten redigeras sedan centralt, får en rubrik och en lämplig bild väljs ut. Flera artiklar läggs sedan ihop till en provupplaga. När chefredaktören har godkänt innehållet, stilen och språket i materialet, sänds det för tryckning eller publicering på tidningens webbplats. (källa)
  7. I senare upplaga ändrad till: Tjänstemän i Riksbanken, Riksgäldskontoret, Överståthållarämbetet och tullverket. (källa)
  8. Från 1900-talet finns Hemmets kokbok (med första upplagan från 1903 och i åtminstone 45 upplagor) av bland andra Ida Norrby och Anna Schenström (se även extern länk nedan: Nya hemmets kokbok), 1911 utkom Iduns kokbok utgiven av Elisabeth Östman. Man utgav 15 upplagor, den sista 1932. Kerstin Wenströms Husmoderns kokbok från 1922 som trycktes i flera upplagor. I många hem fanns den blå- och vitrutiga kokboken Mat i vardagslag, kokbok för skola och hem av Birgit Floderus och Ingrid Ljunggren som kom 1940 och med sin åttonde upplaga 1956. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.