Upprepa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder upprepa, varianter, uttal och böjningar av upprepa

Upprepa synonym, annat ord för upprepa, vad betyder upprepa, förklaring, uttal och böjningar av upprepa.

Synonymer till upprepa

Vad betyder och hur uttalas upprepa

Upprepa uttalas upp|repa och är ett verb -de.

Upprepa betyder:

Ordformer av upprepa

Aktiv

upprepa
infinitiv
upprepar
presens
upprepade
preteritum
upprepat
supinum
upprepande
presens particip
upprepa
imperativ

Passiv

upprepas
infinitiv
upprepas
presens
upprepades
preteritum
upprepats
supinum

Perfekt particip

upprepad en
~ + subst.
upprepat ett
~ + subst.
upprepade den/det/de
~ + subst.

Upprepa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Upprepa på Engelska

  • repeat - reiterate, would you repeat the question?

Hur används ordet upprepa

  1. Han talade så tyst att han fick upprepa sig flera gånger. (källa)
  2. Ett enkelt upplägg är enligt följande: välj någon form av belastande övning som aktiverar en stor muskelgrupp, exempelvis benen. Genomför en ordentlig uppvärmning. Utför sedan övningen i mycket hög hastighet med så många repetitioner som möjligt under trettio sekunder. Vila sedan i trettio sekunder och upprepa detta så många gånger som är möjligt. Målet är att genomföra detta i femton minuter, eller femton gånger, för att på så sätt uppnå bästa resultat. (källa)
  3. Iteration är ett annat ord för upprepning. Inom matematiken och i programmering handlar detta om att en funktion eller process åstadkommer något genom att upprepa beräkningar eller andra operationer tills ett önskat resultat uppnåtts. (källa)
  4. osv. och upprepa detta tills största tidsindexet (den för första termen) är nere på noll på inses att bland annat faktorer av slaget. (källa)
  5. Massuggestion innebär att indoktrinera en irrationell tanke eller en vanföreställning hos en grupp människor eller ett samhälle genom ett suggestivt beteende som innebär att upprepa ett påstående tills mottagaren/mottagarna tror att det är sant. (källa)
  6. Musiken till den ursprungliga dansmenuetten hade en grundstruktur med två sektioner om vanligen åtta takter vardera, precis som i mycket annan dansmusik (däribland den svenska polskan): schematiskt uttryckt AB. Småningom började man upprepa första delen efter den andra, fast kanske med annan avrundning, så att man fick en ABA-form. Sådana menuetter kunde man sedan spela kedjevis, fortfarande helt som mycket annan dansmusik. Men efterhand började man också att kombinera två menuetter på samma tredelade vis: A(aba)B(cdc)A(aba), detta har sedan förblivit den klassiska menuettformen. Den mittre menuetten är då vanligen en kontrast till den yttre - oftast en lugnare, mera lyrisk sådan - och går ofta i en annan tonart eller använder andra instrument. Under Lullys tid blev det populärt att skriva denna mittsektion för en trio, Lully använde ofta två oboer och en fagott. Denna orkestrering av mittsektionen var ett övergående mode, men mittdelen kallas fortfarande trio. Man kunde också skriva en trio med samma melodi som huvudsektionerna, enbart med tunnare sättning: så gjorde Johan Helmich Roman i den menuett ur Drottningholmsmusiken som Bellman skrev sin Fredmans epistel nummer 9 till, "Käraste bröder, systrar och vänner". (källa)
  7. Periodisk funktion – perioden är längden av intervallet, innan funktionen börjar upprepa sig. (källa)
  8. Perseveration (av senlatin perseveratio 'framhärdande', av latin persevero 'ihärdigt fortsätta', 'framhärda'), är ett sjukligt upprepningsbeteende. Det kan vara känslor, tankar och uttalade fraser som det är omöjligt att få personen att sluta upprepa. Även perseverativa rörelsemönster förekommer och då är det en viss rörelse som återkommer om och om igen. (källa)
  9. Pleonasm är ett ord, eller en ordföljd, som kan utelämnas ur det stycke som det tillhör, utan att innebörden i stycket ändras. Ofta består pleonasmen således av upprepade synonymer eller av en fras där flera delar har samma betydelse. Om läsförståelsen inte påverkas kan onödiga ord också betraktas som pleonasmer, till exempel "Polisen har gripit en man, som redan är väl känd sedan tidigare." Om mannen är känd av polisen, måste det naturligtvis vara sedan tidigare. Uttrycket 'sedan tidigare' är därför pleonastiskt och kan uteslutas utan att innebörden förändras. Ofta krånglas meningsbyggnaden till genom en onödig konstruktion med bisats som till exempel "På söndag har vi ett snöområde, som drar in från sydväst." I stället bör man skriva "På söndag drar ett snöområde in från sydväst." Pleonasmen kan även beskrivas som den direkta motsatsen till stilfiguren ellips. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.