Uppsända Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppsända, varianter, uttal och böjningar av uppsända

Uppsända synonym, annat ord för uppsända, vad betyder uppsända, förklaring, uttal och böjningar av uppsända.

Vad betyder och hur uttalas uppsända

Uppsända uttalas upp|sända och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som sända.

Ordformer av uppsända

Aktiv

uppsända
infinitiv
uppsänder
presens
uppsände
preteritum
uppsänt
supinum
uppsändande
presens particip
uppsänd
imperativ

Passiv

uppsändas
infinitiv
uppsänds
presens
uppsändes
preteritum
uppsänts
supinum

Perfekt particip

uppsänd en
~ + subst.
uppsänt ett
~ + subst.
uppsända den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

uppsändes
presens

Uppsända är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet uppsända

  1. Marinerprogrammet var en serie av den amerikanska rymdflygsstyrelsen NASA byggda interplanetariska rymdsonder uppsända mellan 1962 och 1973. Två sonder sändes till Venus, fyra till Mars och en till Venus och Merkurius, tre misslyckades. Mariner 2 gjorde 1962 den första lyckade närpassagen av Venus och mätte temperatur, atmosfärtryck, magnetfält och strålning. Mariner 4 gjorde under den första lyckade marspassagen 1965 liknande mätningar samt sände bilder från marsytan. Fler atmosfärdata från Venus gav Mariner 5, 1967. Både Mariner 6 och 7 passerade Mars 1969 och sände data och bilder. Första farkost i kretslopp runt en annan planet blev 1971 Mariner 9, som sände bilder och data från Mars och dess månar. Mariner 10 sände 1974 de första TV-bilderna av Venus, vars gravitation hjälpte sonden att böja av mot huvudmålet Merkurius, som studerades under tre passager 1974-75. (källa)
  2. Messenius fick hösten 1616 följa med föräldrarna till Kajaneborg, men hämtades 1621 från fadern Johannes Messenius fängelse till Stockholm för att skild från föräldrarna få en rent luthersk uppfostran. Han studerade i Uppsala med kungligt stipendium, men flydde 1623 därifrån via Danzig till Polen, sannolikt främst till följd av ett vådadråp, som han torde ha begått på en annan student. Efter en tids vistelse vid jesuitskolan i Braunsberg och diverse irrfärder i Tyskland återkom han sommaren 1624 till Sverige som lejd polsk kunskapare, greps kort därpå i Kalmartrakten, uppsändes som fånge till Stockholm, ställdes införätta och uppträdde därvid som angivare såväl mot sin fader som mot den för papistiska förbindelser anklagade Enköpingsrektorn Nicolaus Campanius. Av Svea hovrätt (31 juli 1624) dömdes han som förrädare (papist, mottagare av jesuitstipendium och spion) till döden, men benådades av Gustav II Adolf från dödsstraffet och sändes, dock först 1626, till Kexholms fästning som fånge på obestämd tid. (källa)
  3. Den gamla häxan har en gång hittat en föräldralös liten flicka på vägen och håller henne fången i sin hydda i Hellaskogen. Hon vill uppfostra henne till trollkvinna. En dag sitter flickan vid bäcken och speglar sig med en blomsterkrans i håret då hon överraskas av en kungason, som har dragit ut i världen för att finna sig en drottning. Han blir betagen av den lilla gåspigan och vill byta sin krona mot hennes blomsterkrans, men när de skall dra bort tillsammans hindrar häxan henne med sina trollkonster från att lämna skogen. Kungasonen går sin väg och säger att han inte kommer tillbaka förrän en stjärna har fallit ned från himlen och en sagoblomma slagit ut. Lite senare kommer spelmannen och två borgare från Hellabrunn ut och frågar häxan om hon kan säga vem som skall efterträda den gamle kungen, som just har dött. Hon svarar att det blir den som vid middagstid drar in genom stadsporten och borgarna återvänder nöjda hem medan spelmannen blir kvar ute i skogen hos gåspigan. Han hjälper henne att övervinna häxans trollmakt så att hon kan göra sig fri. Då hon uppsänder en bön om sina föräldrars beskydd faller en stjärna från himlen och sagoblomman slår ut, och hon kan ta kungasonens krona på huvudet och lämna skogen med spelmannen. (källa)
  4. Den vita blomman är mycket stor (10—20 cm), den största av Sveriges vilda blommor. De mycket stora bladen flyter på sjöarnas och åarnas yta, förbundna med stammen som ofta ligger inbäddad i bottenslammet på stort djup. Stammen är en horisontell jordstam, som uppnår en diameter av 1—2 dm. Varje vår uppsänder den blad och blomskaft (eller 1-blommiga stänglar) så tidigt att den kan blomma i juni. Blomman har fyra foderblad med grön undersida och vit översida och ett stort antal kronblad i spiralställning eller rosettlik ordning. Ståndarna är talrika och av olika utseende i samma blomma. De yttersta liknar små kronblad med två korta frömjölssäckar i spetsen. De innersta liknar vanliga ståndare, med smal sträng och lång, smal, tvårummig ståndarknapp. De mellanliggande är mellanformer mellan dessa ytterligheter. I denna blomma finns alltså påtagliga tecken på att ståndarna utvecklats ur blad. Det är därför de ibland kallas ståndarblad. (källa)
  5. IMAGE (satellit) – en satellit för rymdfysikforskning, uppsänd av NASA, i drift åren 2000-2005. (källa)
  6. Rosetta är en rymdsond från ESA, uppsänd med en Ariane 5-raket den 2 mars 2004 från Centre Spatial Guyanais i Kourou, Franska Guyana. Rosettas mål är att studera kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko på nära håll och under lång tid, med början år 2014. Forskarna hoppas bland annat att få svar på frågor som rör hur solsystemet skapades. Sonden har fått sitt namn efter Rosettestenen. (källa)
  7. 4 januari – Den sovjetiska satelliten Sputnik 1 (uppsänd i rymden 1957) faller tillbaka till jorden. (källa)
  8. Sixten är filmförfattare och blir mycket motvilligt uppsänd till Rävfjället i Åre för att förbereda en kärleksfilm i skidmiljö. Själv vill han göra en film om Erik XIV, men det får han inte för filmbolaget. Till slut packar han och reser med tåget. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.