Utger Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utger, varianter, uttal och böjningar av utger

Utger synonym, annat ord för utger, vad betyder utger, förklaring, uttal och böjningar av utger.

Synonym till utger

Andra språk

Utger på Engelska

  • spend, publish

Hur används ordet utger

  1. I romanen Da Vinci-koden från 2003 framställs teorin att den heliga Graal (San Greal) ursprungligen stavades Sang Real, alltså kungligt blod. Graal uppges vara en metafor för Maria Magdalena. Boken utger sig dock inte för att vara annat än skönlitteratur (förutom att det i början av boken påstås att faktauppgifterna är korrekta). Dessutom är den långt ifrån först med att göra den kopplingen, t.ex. förekommer det i Camelot 3000, en tecknad science fiction-version av Artursagan som gjordes av Mike W. Barr och Brian Bolland för DC Comics. (källa)
  2. Homosexuella kan inte leva öppet i Marocko och de som utger sig för att vara det förskjuts ofta ifrån sina familjer. Lagstiftning förbjuder inte uttryckligen homosexulitet, men homosexualitet bestraffas under andra rubriceringar. (källa)
  3. Storskalig hydrografi bedrivs av nationella och internationella organisationer, som utger sjökort och annat deskriptivt material för navigering. Den viktigaste internationella organisationen är International Hydrographic Organization. Till hydrografin hör även studiet av tidvatten, havsströmmar, vågor, havsdjup, samt katläggning av rev, klippor och fiskstim som kan påverka sjöfarten. Till skillnad från oceanografin behandlar hydrografin strand- och hamnområden, samt andra centrala platser för sjöfart, som var fyrar finns och andra vägmärken som underlättar navigering. En angränsande vetenskap är batymetrin, som kartlägger och beskriver havsdjupens topografi. (källa)
  4. Ett sätt att undvika att drabbas av nätfiske kan vara att inte lämna ut uppgifter på detta sätt och att kontrollera med företaget som utger sig för att begära dessa uppgifter om de verkligen gör det. En legitim verksamhet frågar inte efter lösenord via e-post. (källa)
  5. Paternalism (av latinets pater, 'fader') åsyftar en relation mellan en överordnad och en underordnad part, som präglas av en beskyddande – och därmed gärna passiverande – attityd från den starkare partens sida. Paternalism bygger på antagandet att en person med makt (till exempel en förälder eller en förmyndare) ser till de beskyddades väl och är mer förmögen att främja detta än de beskyddade själva. Uttrycket används ibland nedsättande för att karakterisera attityder eller politiska system som utger sig för att värna om individers intressen, men som anses begränsa dessa individers frihet: det går exempelvis att tala om den statliga paternalismen i välfärdssamhället. (källa)
  6. I Sverige finns det vetenskapliga sällskapet Collegium Patristicum Lundense, som vart fjärde år anordnar nordiska patristikermöten i Lund och utger tidskriften Patristica Nordica Annuaria, samt patristikseminariet vid Newmaninstitutet i Uppsala. Seminariet anordnas i samarbete med teologiska institutionen vid Uppsala universitet. (källa)
  7. Predikaren har en pessimistisk och fatalismisk grundton, människans strävan efter livets goda leder till fåfänga och tomhet. Profetens råd är att frukta Gud och hålla hans bud. Predikaren utger sig för att vara ett verk av Israels kung Salomo men är rimligen långt yngre, troligen från 200-talet f.Kr. eller 300-talet f.Kr. (källa)
  8. De personer som utger sig för att vara siare använder sig ibland av någon form av divination för att försöka förutsäga framtiden. Det kan vara en ägodel från den som ska spås, en kristallkula, pendel, tarotkort, benknotor, mönstret efter kaffe- eller tesump i botten av en kopp eller mönstren i handflatan. (källa)
  9. Skepsis, som grundades 1987 och har sitt säte i Helsingfors, är kanske mest känd för sin utmaning att betala en viss penningsumma till den person som under kontrollerade former lyckas åstadkomma ett paranormalt fenomen. Språkröret är tidskriften Skeptikko (grundad 1988, fyra nummer/år). Därtill utger föreningen litteratur bland annat om paranormala fenomen samt ordnar föreläsningsserier. Sedan 1989 utdelar föreningen det så kallade Humbugspriset till den eller dem som enligt föreningen har spridit pseudovetenskap på olika sätt. En motvikt till detta är Sokratespriset, som föreningen delar ut sedan 1995 för verksamhet som främjar kritiskt vetenskapligt tänkande. Den hade 2005 drygt 1 200 medlemmar. Bland dess frontgestalter märks tidigare fysikern Nils Mustelin. Föreningen är ansluten till Vetenskapliga samfundens delegation. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.