Väska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder väska, varianter, uttal och böjningar av väska

Väska synonym, annat ord för väska, vad betyder väska, förklaring, uttal och böjningar av väska.

Synonymer till väska

Vad betyder och hur uttalas väska

Väska uttalas väska och är ett substantiv -n väskor.

Ordformer av väska

Singular

väska
obestämd grundform
väskas
obestämd genitiv
väskan
bestämd grundform
väskans
bestämd genitiv

Plural

väskor
obestämd grundform
väskors
obestämd genitiv
väskorna
bestämd grundform
väskornas
bestämd genitiv

Väska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Väska på Engelska

 • bag - suitcase, vanity case, nécessaire, handbag, pack a bag

Hur används ordet väska

 1. En golfbag (engelska för golfväska) är en transportabel förvaring av golfklubbor. Det finns bärbara golfbagar (carrybagar), som är försedda delvis med plana bottnar eller stativ, och vagnbagar (cartbagar), som är avsedda att dras som en vagn. (källa)
 2. En kabinväska är en väska lämplig för förvaring av handbagage vid exempelvis flygresor. Storleken på kabinväskor brukar vara anpassade till de begränsningar som flygbolag har för handbagage. (källa)
 3. En handväska är en mindre typ av väska, lagom i storlek för att kunna bäras i handen, även om de i perioder också kan ha axelband, avsedd för nödvändiga föremål såsom börs, plånbok, näsdukar, smink, mobiltelefon, nycklar och liknande. Handväskor används huvudsakligen av kvinnor, även om liknande väskor för herrar har förekommit under senare delen av 1900-talet, mest som så kallade handledsväskor. (källa)
 4. Hyperbol räknas till troperna, eftersom ett utbyte från det "egentliga" till det "oegentliga" sker i figuren. Till exempel: En väska som väger 5 kilo blir med hjälp av en hyperbol "Väskan väger ett ton". Inom retoriken anses hyperbolen vara en stegringsfigur. Vilket behov det finns för hyperbolen att överdriva för att anses just som en hyperbol varierar från text till text. I vissa texter krävs en liten överdrift, i andra en stor för att det skall anses en hyperbol. Hyperbolen är starkt kopplad till ironi och metafor. Men kan också, enligt Lindqvist, vara underkategori till synekdoke, där något omfattande ger uttryck till något mindre eller något litet till något omfattande. (källa)
 5. En kilt är ett plagg, sytt i ylle, som ser ut som en kjol, som bärs av män i Skottland. Även kvinnor kan bära kilt, men den ser då mer ut som en kiltliknande kjol. I säckpipeband används kilt både av män och kvinnor. De olika skotska klanerna hade sitt eget mönster. Även andra keltiska folk har blivit förknippade med kilt. Den detalj som i första hand skiljer en kilt från en kjol är att den inte har någon lodrät söm, utan hålls ihop av ett spänne. Eftersom inte kilten har några fickor så bärs en liten väska (sporran) frampå magen. Det går åt cirka 7 meter tyg för att göra en kilt. (källa)
 6. Kylväska eller kylbox är en väska med temperaturisolerande egenskap, som främst är avsedd för att transportera och korttidsförvara kylvaror. Den kan användas vid exempelvis picknick, camping eller då man fraktar hem varor från livsmedelsaffären. Kylväskor finns i hårt och mjukt utförande. De hårda kylväskorna lämpar sig särskilt till exempelvis bilresor, eftersom de står stadigt. De mjuka kylväskorna är ofta bekvämare att bära och går att vika ihop när de inte används. (källa)
 7. Lommen har fått sitt artepitet, bursa-pastoris, efter dess trekantiga fröskidor. Det kan härledas från de latinska orden bursa, som avser en liten påse eller väska, en så kallad pung, vilken bars vid bältet och var vanlig förr, och pastor, som betyder herde. Bland lommens äldre namn syftar flera på fröskidorna, bland annat herdeväska och pungört. (källa)
 8. En bältesväska är en liten väska som bärs hängande i ett bälte. Väskan kan endera vara tillverkad i ett stycke med bältet eller ha hällor där ett bälte träs in. I väskan förvaras personliga tillhörigheter på samma sätt som i en handväska. (källa)
 9. En plånbok är en mindre, platt väska eller fodral vars huvudsakliga syfte är att förvara pengar, identitetshandlingar, kreditkort och liknande mindre föremål. Plånbokens lilla format gör att den kan bäras i till exempel byxficka, jackficka eller handväska. Vanligtvis tillverkas plånböcker av läder eller syntetmaterial och är ofta försedda med knappar och/eller dragkedjor. Namnet kommer av att plånboken ursprungligen var en liten bok med inhäftade plån för anteckningar. (källa)
 10. En pokerväska är en väska där man förvarar pokermarker, kort samt annat som behövs för att spela poker. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.