Våldsdåd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder våldsdåd, varianter, uttal och böjningar av våldsdåd

Våldsdåd synonym, annat ord för våldsdåd, vad betyder våldsdåd, förklaring, uttal och böjningar av våldsdåd.

Synonym till våldsdåd

Vad betyder och hur uttalas våldsdåd

Våldsdåd uttalas vålds|dåd och är ett substantiv.

Ordformer av våldsdåd

Singular

våldsdåd
obestämd grundform
våldsdåds
obestämd genitiv
våldsdådet
bestämd grundform
våldsdådets
bestämd genitiv

Plural

våldsdåd
obestämd grundform
våldsdåds
obestämd genitiv
våldsdåden
bestämd grundform
våldsdådens
bestämd genitiv

Våldsdåd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet våldsdåd

  1. Det finns ett större antal dokumenterade våldsdåd (31 under perioden 1999-2009), inklusive mord, med homofobisk bakgrund. De flesta homofobiska hatbrott är dock inte våldsbrott utan av annan art, och antalet anmälningar om denna typ av brott är mellan 600-700 om året, medan toppen för antalet anmälda brott var 2009 med 1060 fall. "Mörkertalet för polisanmälda hatbrott är svåra att uppskatta. För de homofobiska hatbrotten är det enligt forskning uppskattningsvis en fjärdedel av offren som anmäler händelsen till polisen. homosexuella män anmäler brott dubbelt så ofta som homosexuella kvinnor." enligt BRÅ. (källa)
  2. Nazism och nynazism brukar i politiska sammanhang räknas till extremhögern. Nynazister har både i Sverige och utomlands varit inblandade i flera uppmärksammade våldsdåd, till exempel mordet på syndikalisten Björn Söderberg och polismorden i Malexander, båda i Sverige 1999. (källa)
  3. Skolattack är ett planerat våldsdåd riktat mot flera personer vars gemensamma nämnar är att de går i eller befinner sig på eller vid en skola. Det benämns även skolskjutning (från engelskans school shooting) om skjutvapen används eller skolmassaker om många människor blir dödade. Skolmassakrer innefattar vanligen skjutvapen. De flesta skolmassakrer har skett i USA men även i andra länder såsom Kanada, Tyskland, Israel, Finland och Nigeria. (källa)
  4. Under 1980-talet beskylldes även vissa sånger inom främst hårdrock och heavy metal för att inspirera till våldsdåd. Även så kallad vit makt-musik har beskyllts för att kunna leda till våldsdåd med rasistiska och främlingsfientliga motiv. Från slutet av 1990-talet och början av 2000-talet har ibland hiphoptexter beskyllts för att inspirera till våldsdåd från bland annat så kallade vänsterextremister. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.