Vakuumtorka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vakuumtorka, varianter, uttal och böjningar av vakuumtorka

Vakuumtorka synonym, annat ord för vakuumtorka, vad betyder vakuumtorka, förklaring, uttal och böjningar av vakuumtorka.

Vad betyder och hur uttalas vakuumtorka

Vakuumtorka uttalas vaku|um|torka och är ett verb -de.

Ordformer av vakuumtorka

Aktiv

vakuumtorka
infinitiv
vakuumtorkar
presens
vakuumtorkade
preteritum
vakuumtorkat
supinum
vakuumtorkande
presens particip
vakuumtorka
imperativ

Passiv

vakuumtorkas
infinitiv
vakuumtorkas
presens
vakuumtorkades
preteritum
vakuumtorkats
supinum

Perfekt particip

vakuumtorkad en
~ + subst.
vakuumtorkat ett
~ + subst.
vakuumtorkade den/det/de
~ + subst.

Vakuumtorka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet vakuumtorka

  1. Metoden har även använts för matvaror, som därigenom fått stor lagringsduglighet. Frystorkad mat (ibland kallad vakuumtorkad) fanns allmänt i livsmedelsbutiker i slutet på 1900-talet, men fick efter hand mindre omfattning. Därefter blev det en vara i butiker för sport och fritid, där kunderna är intresserade även av den låga vikten, med tanke på vad man måste bära med sig vid fjällfärder och liknande. En följd av det minskade kundunderlaget är att frystorkad mat blivit tämligen dyr. (källa)
  2. År 1932 arrangerade de en fjällförarekurs under Gunnar Dyhléns ledning och när man under kursens sista natt övernattat i en snöbivack konstaterades att det var behagligare än att ligga i tält. Skidpionjären och fjällmannen Olle Rimfors ansåg att det borde finnas mindre arbetskrävande sätt att bivackera på än att behöva gräva på djupet eller i snödrivor. Till årsskiftet 1932-33 hade arkitekt Gustaf Birch-Lindgren löst problemet då han studerat inuiternas sätt att bygga igloo, som kan liknas vid en snöhydda eller snökupol. Efter att ha byggt och testat igloons egenskaper i Storlien under nyåret beslöt man att redan till påsken arrangera en iglooexpedition, ledd av Birch-Lindgren och understödd av Olle Rimfors, från Ljungdalen-Helags-Sylarna-Storlien. Sedan följde en rad iglooexpeditioner de kommande åren, men då förlagda till Lapplands fjälltrakter. Under Skidfrämjandets årliga iglooexpeditioner under 30-talet testade och utvecklade man den utrustning och de redskap som behövdes för dylika expeditioner. Bland annat utformades fjällpulkan för detta ändamål, framför allt Rimforspulkan efter den nordamerikanska toboggan och Segebadens efter samernas ackja. Annat som testades och utvecklades var den vakuumtorkade maten och lämpliga skidskor. De svenska igloopionjärerna bildade sedan Svenska Iglooklubben. (källa)
  3. Pringles består av vakuumtorkad potatis, vegetabiliska oljor (solros, majs), rismjöl, vetestärkelse, emulgeringsmedel (E471), maltodextrin och salt. Pringles finns i många olika smaker, och ofta producerar företaget begränsade smakutgåvor. År 2009 uppmärksammade Aftonbladet att Pringles Rice flour infusions sour cream och onion innehöll 25 tillsatser, bland annat konstgjorda smakämnen. (källa)
  4. Under medlemmarnas iglooexpeditioner, framför allt i Lapplandsfjällen, utvecklades och testades fjällutrustning och redskap så att allmänheten senare skulle kunna dra nytta av den. Deras långfärder bidrog bland annat till att fjällpulkorna fick dagens skaklar i stället för draglina och man fick också uppdraget att undersöka funktionen och lämpligheten av vakuumtorkad mat långt innan den släpptes ut på marknaden. Likaså utvecklades snöspaden med deras hjälp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.