Valpsjuka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder valpsjuka, varianter, uttal och böjningar av valpsjuka

Valpsjuka synonym, annat ord för valpsjuka, vad betyder valpsjuka, förklaring, uttal och böjningar av valpsjuka.

Vad betyder och hur uttalas valpsjuka

Valpsjuka uttalas valp|sjuka och är ett substantiv.

Ordformer av valpsjuka

Singular

valpsjuka
obestämd grundform
valpsjukas
obestämd genitiv
valpsjukan
bestämd grundform
valpsjukans
bestämd genitiv

Valpsjuka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet valpsjuka

  1. Valpsjuka (Canine distemper virus, CDV) är en hos hundar förekommande smittsam sjukdom som angriper huvudsakligen unga djur i åldern mellan 2 och 18 månader. Äldre hundar angrips sällan, men de genomgår ofta sjukdomen i lindrig form när de är unga och får på detta sätt immunitet.
  2. Ett karakteristiskt symptom är även hudutslag under buken och på insidan av låren, bestående av en mängd ärtstora blåsor, fyllda av ett grågult var med karakteristisk lukt, som utgör ett säkert kännetecken på valpsjukan. Ibland angrips även nervsystemets centrala delar. Det visar sig i krampaktiga ryckningar eller i epileptiska anfall. Dessa uppstår i början med två till tre timmars mellanrum och senare allt tätare och våldsammare tills djuret dör.
  3. Hur och när vaccination mot valpsjuka ska ges har blivit omreviderat. De senaste rönen säger att man ska ge 1:a vaccinationen vid 12 veckor, den 2:a vid 12 månader och sedan vart annat år tills vidare. I en rapport från Sveriges veterinärförbund (SVS) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) skriver de att omvaccination ska ske med 2-3 års intervall.
  4. Valpsjuka (Canine distemper) hos hund, Statens Veterinärmedicinska Anstalt. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.