Vals Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vals, varianter, uttal och böjningar av vals

Vals synonym, annat ord för vals, vad betyder vals, förklaring, uttal och böjningar av vals.

Synonymer till vals

Hittade 2 varianter av ordet vals:

Vad betyder och hur uttalas vals

Vals uttalas vals och är ett substantiv -en -ar.

Vals betyder:

Ordformer av vals

Singular

vals
obestämd grundform
vals
obestämd genitiv
valsen
bestämd grundform
valsens
bestämd genitiv

Plural

valsar
obestämd grundform
valsars
obestämd genitiv
valsarna
bestämd grundform
valsarnas
bestämd genitiv

Vals1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas vals

Vals uttalas vals och är ett substantiv -en -er  (musik till) dans   lögn; dra en vals ljuga, bluffa.

Ordformer av vals

Singular

vals
obestämd grundform
vals
obestämd genitiv
valsen
bestämd grundform
valsens
bestämd genitiv

Plural

valser
obestämd grundform
valsers
obestämd genitiv
valserna
bestämd grundform
valsernas
bestämd genitiv

Vals2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vals på Engelska

 • waltz - old-time waltz, waltz time
 • roller - typewriter platen, rolling-mill

Hur används ordet vals

 1. Efter överläggningar mellan de fyra stora partierna i riksdagen, tillsattes grundlagsberedningen. Ordförande blev landshövding Valter Åman. Från början inriktade sig beredningen främst på hur parlamentarismen skulle kunna skrivas in i grundlagen samt frågor om kammar- och valsystem. Efter betydande förluster för socialdemokraterna i kommunalvalen 1966 (som påverkade sammansättningen i riksdagens första kammare) kom man också till en uppgörelse om valsättet. I ett delbetänkande i maj 1967 (SOU 1967:26) förespråkades därför ett valsystem som byggde på en nästan exakt proportionalitet över hela landet för partier som hade fått minst fyra procent av de avgivna rösterna. Samtidigt skulle man lägga riksdags- och kommunalval samtidigt, för att på ett annat sätt garantera det så kallade kommunala sambandet. Frågan om hur regering skulle bildas och vilken roll statschefen skulle ha löstes däremot inte förrän i augusti 1971, vid ett sammanträde i Torekov – den framdiskuterade lösningen har kommit att kallas "Torekovskompromissen" och den blev livligt diskuterad redan så snart den hade presenterats. (wikipedia.org)
 2. En guldsmed använder sig av en mängd olika metoder för att forma och behandla metallen och bör ha kunskaper och skicklighet inom många olika områden såsom att borra, fila, löda, såga, smida, och olika typer av ytbehandlingar genom att till exempel vitkoka, slipa och polera. Guldsmeden behöver också kunna omforma metallbitar genom använda vals eller dra tråd genom mallar till olika former och diametrar genom att använda dragjärn med olika profiler och även genom att använda olika typer av hammare eller punsar med eller utan underlag som till exempel fasongblock, fasongtärning, trä, koppar, mässing, läder, stål, sandsäck, rissäck, eller järn. (wikipedia.org)
 3. På vissa äldre maskiner förekommer en egouttör, en perforerad vals som vilar mot viran och förbättrar formationen genom att jämna ut fiberfördelningen. Egouttörer används även i vissa fall då man vill skapa en vattenstämpel i arket. (wikipedia.org)
 4. I Äppelkriget syns en åldrad Evert Taube i en av slutscenerna till tonerna av Calle Schewens vals. (wikipedia.org)
 5. En tidig hacktyp var så kallade slaghackar som med hjälp av slagor monterade på en vals mer slog sönder än hackade grönmassan. Numera används exakthackar som ger en mycket jämnare hackelselängd. Exakthackar har ett system av valsar som pressar fram en tunn ström av grönmassa mot en hastigt roterande knivförsedd trumma. En nackdel med exakthackar är att knivtrumman är känslig för massiva främmande föremål i grönmassan. (wikipedia.org)
 6. Ett viktigt moment är att man dansar i takt med musiken. Takten varierar beroende på vad för typ av dans det är. Man kan bland annat dansa vals, tango, polka, foxtrott med mera. (wikipedia.org)
 7. Det mest kända "kaffekaskandet" är Povel Ramel som sjunger i Johanssons boogie-woogie-vals då Ramel sjunger: "Åå var sjunde gång vi spelar den så får han pengar till en kaffekask". Det andra är Allan Edwall som i Årstider sjunger: "och doft av hägg och kaffekask". Cornelis Vreeswijk sjunger i "Jultomten är faktiskt död", följande: "Och räven är kry och rask, och far dricker kaffekask". (wikipedia.org)
 8. Det mekaniska automatiska spelet har en vals på vilken man placerar små tappar. Valsen står i förbindelse med ett mekaniskt urverk. Vid en förbestämd tidpunkt utlöser urverket slagverket och en liten propeller börjar rotera. Urverket står i förbindelse med valsen via kugghjul och valsen börjar också rotera. Framför valsen sitter samma slags vajrar som vid stockklaviaturen. När tapparna passerar trycker de till en vinkel som drar i vajrarna. Resten av förloppet är det samma som hos stockklaviaturen. Ska klockspelet spela en annan melodi får man flytta om, lägga till eller ta bort tappar. Valsen kan även drivas direkt av en motor och kallas då halvmekaniskt. (wikipedia.org)
 9. I svensk allmogekultur har vindarnas väderstreck getts olika innebörder och förknippades med olika egenskaper. Nordanvinden eller nordan är en kall och ofta olycksbådande vind. Från motsatt håll kommer sunnan, en mild, ljum eller varm vind som också anses ge tur, lycka och välbehag (sunnanväder). Sunnanvinden nämns bland annat i visorna Sjösala vals och Flicka från Backafall av Gabriel Jönsson tonsatt av Gunnar Turesson. De två andra vindriktningarna kallas östan och västan. Västanvinden nämns i sången Hör hur västanvinden susar. (wikipedia.org)
 10. Ursprungligen hade dansen flera turer, men dansas nu som par- och runddans. Polketten var på mode inom societeten ända fram till slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och var näst vals en av de mest omtyckta danserna. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.