Varvskris Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder varvskris, varianter, uttal och böjningar av varvskris

Varvskris synonym, annat ord för varvskris, vad betyder varvskris, förklaring, uttal och böjningar av varvskris.

Vad betyder och hur uttalas varvskris

Varvskris uttalas varvs|kris och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av varvskris

Singular

varvskris
obestämd grundform
varvskris
obestämd genitiv
varvskrisen
bestämd grundform
varvskrisens
bestämd genitiv

Plural

varvskriser
obestämd grundform
varvskrisers
obestämd genitiv
varvskriserna
bestämd grundform
varvskrisernas
bestämd genitiv

Varvskris är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet varvskris

  1. Efter olje- och varvskris på 1970-talet drabbades bolaget likt konkurrenterna av bristande lönsamhet. Med Bengt Eskilson som ny vd 1980 inleddes en period där 16 bolag förvärvades under de första fem åren. ESABs omsättning ökade 300 procent och lönsamheten ökade genom rationalisering och samordning av företagen, som bibehöll sina varumärken. (källa)
  2. Varvskrisens orsaker var flera. Produktionskapaciteten i de svenska varven ökade betydligt under första halvan av 1970-talet. Ökande konkurrens från asiatiska varv samt svag efterfrågan på världsmarknaden som följd av oljekrisen resulterade i överkapacitet med stora ekonomiska problem för varven. År 1977 övertogs Eriksbergsvarvet av det nybildade statliga Svenska Varv AB och inom ett par år övertogs de övriga svenska storvarven. Lindholmens varv och Eriksbergsvarvet i Göteborg lades ner ganska omgående, Öresundsvarvet lades ner 1982 och senare försvann också Uddevallavarvet och Götaverkens Arendalsvarv. En svensk storindustri hade gått i graven. (källa)
  3. 13 februari - I Varvskrisens Sverige meddelas att den civila fartygstillverkningen vid Kockums varv skall avvecklas. (källa)
  4. Efter andra världskriget togs varvet över av Rheinstahl som i sin tur gick upp i Thyssen - dagens ThyssenKrupp. Man har tillverkat ubåtar för Norge, Argentina och (delvis) Israel (Dolphin-klassen). För den tyska marinen, Bundesmarine och från 1990 Deutsche Marine har man bl.a. gjort 206 och 212. Ubåtsklassen 212a är den senaste skapelsen som man utvecklat tillsammans med HDW i Kiel. Man har även tillverkat fregatter för den tyska marinen tillsammans med HDW, Blohm + Voss och Lürssen. 1970-talets varvskris klarade varvet men gjorde att företaget fick dra ner antalet anställda drastiskt från 5000 till dagens 1400. (källa)
  5. Under 1970-talet och 1980-talet hamnade svensk industri i kris. Låglöneländer utgjorde en svår konkurrens och i många fall fick staten gå in och ge stöd för att hindra massarbetslöshet. Bland de mer kända kriserna är varvskrisen. När staten hjälpte Volvo att starta Volvo Uddevallaverken, som stöd till den tidigare varvsorten Uddevalla, krävde Saab en liknande behandling. Valet föll då på Malmö där Kockums varv lagts ner tidigare. Saab fick köpa mark och lokaler för en symbolisk summa och fick dessutom stödpengar för att bygga om en tidigare varvshall till en ultramodern bilfabrik som precis som Uddevallaverken skulle bygga bilar enligt lagprincipen (teamprincipen) istället för löpande band-principen. Projektering av fabriken påbörjades under 1986 och innefattade ombyggnad av gamla hall 7, utfyllnad av en hamnbassäng (för uppställning av färdiga bilar) samt tillbyggnader av den befintliga hallen. (källa)
  6. Efter några år gick utvecklingen emellertid förbi varvet när sektionsbyggen hanterade av bockkranar med kapacitet för 1 000 ton blev vanliga vid andra varv. Arendal blev en del av Svenska Varv som bestod av Götaverken, Uddevallavarvet och Karlskronavarvet vid bildandet den 22 juni 1977. I samband med varvskrisen vände sig Arendalsvarvet mot offshoremarknaden och hade framgång med egenkonstruerade oljeplattformar. (källa)
  7. Landskrona drabbades hårt av varvskrisen. Öresundsvarvet hade under det tidiga 1970-talet över 3 500 anställda. Den 11 mars 1981 varslades de sista 1 807 anställda på Öresundsvarvet om uppsägning. Sveriges största enskilda industrinedläggning var ett faktum. 1982 levererades det sista nybygget från varvet, men varvsverksamheten dog inte ut helt i och med att nybyggnation upphörde utan fortsatte som reparations- och ombyggnadsvarv. Under de följande åren låg staden stilla till följd av lågkonjunkturen som också drabbade många andra industrier som fanns kvar i staden, bland annat SAB nife och Haldex, vilka båda härrör från Thulinverken, samt en del Av AB Supra. Även Öresundsvarvet återuppstod 1993, efter karenstiden tio år, nu under namnet Cityvarvet. Det är inte längre ett fullskaligt nybyggnadsvarv, utan ett reparationsvarv med 200-300 anställda. (källa)
  8. Göteborg har allt sedan staden grundades varit en hamnstad. Efter varvskrisen på 1970-talet blev innerhamnen tom och öde. Tanken om ett kombinerat fartygs- och varvsmuseum tog form. Göteborgs Maritima Centrum slog upp portarna 1987. Sedan dess har ett stort antal göteborgare och turister besökt världens största flytande fartygsmuseum, och fått en inblick i den historia som byggt upp Göteborg. Fartygsflottan består av 18 fartyg, båtar och pråmar. Man får bland annat gå ombord på monitoren Sölve, jagaren HMS Småland (J19) och u-båten HMS Nordkaparen (Nor). (källa)
  9. Företaget uppstod ur det börsnoterade bolaget Kockums AB till följd av varvskrisen på 1970-talet. 15 juni 1979 lämnade Kockums över sin förlustbringande varvsverksamhet till svenska staten, som då kom att ingå i Svenska Varv. Det återstående bolaget, fortfarande börsnoterat, bytte namn till Skåne-Gripen och bestod av en fastighet på Anckargripsgatan i Malmö, en kassa på 20 miljoner och ett förlustavdrag som då värderades till 100 miljoner kronor men som genom ett riksdagsbeslut kom att bli värdelöst. Syftet med det nya företaget var att verka som riskkapitalbolag, och som verkställande direktör utsågs Sten K. Johnson. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.