Vattennivå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vattennivå, varianter, uttal och böjningar av vattennivå

Vattennivå synonym, annat ord för vattennivå, vad betyder vattennivå, förklaring, uttal och böjningar av vattennivå.

Synonym till vattennivå

Vad betyder och hur uttalas vattennivå

Vattennivå uttalas vatten|nivå och är ett substantiv.

Ordformer av vattennivå

Singular

vattennivå
obestämd grundform
vattennivås
obestämd genitiv
vattennivån
bestämd grundform
vattennivåns
bestämd genitiv

Plural

vattennivåer
obestämd grundform
vattennivåers
obestämd genitiv
vattennivåerna
bestämd grundform
vattennivåernas
bestämd genitiv

Vattennivå är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vattennivå på Engelska

  • water level, water level?, waterlevel

Hur används ordet vattennivå

  1. Något som inte klart framgår idag, med nutidens vattennivåer, är att högarna ofta ligger vid forntida stränder. Detta var en lämpligt pampig begravningsplats, som sågs av förbifarande skeppsresenärer. (källa)
  2. En hydropress fungerar enligt samma princip som en hydrofor, men har ett gummimembran mellan vattnet och luften. I en hydropress är luftsidan av membranet "förtryckt". För att erhålla denna funktion på en hydrofor kan man komplettera tanken med en luftpåfyllningsnippel eller en automatisk luftinjektor kombinerad med en avluftare, vilket säkerställer att vattennivån i hydroforen inte blir så låg att luft kommer ut i ledningarna. Genom att på detta sätt "förtrycka" luftkudden i hydroforen får man en större nyttovolym, dvs. större mängd vatten kan tas ut mellan pumpens från- och tillslag. (källa)
  3. Ebb är den tidsperiod då havsvattnet drar sig tillbaka från kusten och vattennivån sjunker tills lågvatten uppnås. Därefter följer flod, då vattnet stiger tills högvatten uppnås, varefter förloppet upprepar sig. Ibland kallas lågvatten ebb och högvatten flod. Tidvattenhöjden är skillnaden mellan lågvatten och högvatten. (källa)
  4. Ökat marktryck (dvs. människans påverkan genom bebyggelse eller djurhållning etc.). Detta ökar de krafter som vill trycka ner marken. Ett exempel på detta är vid översvämningar. Då kommer ett långvarigt regnande och höga vattennivåer i sjöar och älvar öka vattenmättnaden i marken. Så länge som vattennivåerna i sjöar och vattendrag är höga så kommer detta skapa ett mothåll. Problemen blir när vattnet drar sig tillbaka. Då försvinner mothållet samtidigt som vattenmättnaden i täta jordarter som lera fortfarande är hög. (källa)
  5. Klapperstenar är vanligt förekommande i Sverige både på västkusten och på ostkusten. Ibland kan de torna upp sig till mäktiga vallar längs stranden, som vid Stenkusten på nordvästra Gotland och norr om Byxelkrok på nordvästra Öland, där klapperstensfältet Neptuni åkrar återfinns. Klapperstensfält kan återfinnas långt från stränderna. Genom landhöjningen ändrades vattennivån, men medan vattnet drog sig undan blev stenarna kvar och vittnar om var strandlinjen en gång varit. (källa)
  6. Ett fartyg får i saltvatten med densiteten ϱ = 1 025 kg/m3 lastas till dess vattennivån ligger i överkant på linjen genom plimsollmärket eller i överkant på linjen S. I sötvatten med densiteten ϱ = 1 000 kg/m3 får fartyget lastas till överkant på linjen F. Avståndet mellan dessa benämns FWA, Fresh Water Allowance. Avståndet är den skillnad i djupgående som uppstår på grund av skillnaden i densitet ϱ mellan sötvatten och saltvatten. (källa)
  7. Innan någon av dörrarna öppnas utjämnas lufttrycket mellan dörrarna (inne i luftslussen) till att vara detsamma som trycket bakom den dörr som skall öppnas. Detta liknar förfaringssättet hos en vanlig vattensluss, där det dock istället är vattennivån inne i slussen som utjämnas. (källa)
  8. Styrning hör till styrtekniken som i sig är en gren inom reglertekniken. Att styra något innebär ofta att man bara utför en åtgärd, utan att ta någon som helst hänsyn till objektets egenskap eller rådande förhållanden. Reglerteknik däremot tar hänsyn till detta, och anpassar till exempel vattennivån efter rådande förhållanden. Man kan säga att reglerteknik är det smartare sättet att styra vissa arbetsprocesser men man kombinerar ofta båda, varför styrteknik kan sägas vara ett delmoment. (källa)
  9. Sluss (slussmästare) är en vattenbassäng med varierbart vattenstånd. En sluss används oftast för att lyfta och sänka båtar och fartyg mellan olika vattennivåer. Slussar används framförallt i kanaler. (källa)
  10. Har ingen direkt reglering av utskovet utan när vattennivån i reservoaren stiger över tröskeln i utskovet så börjar vattnet flöda ut. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.