Vax Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vax, varianter, uttal och böjningar av vax

Vax synonym, annat ord för vax, vad betyder vax, förklaring, uttal och böjningar av vax.

Vad betyder och hur uttalas vax

Vax uttalas vax och är ett substantiv -et -er.

Ordformer av vax

Singular

vax
obestämd grundform
vax
obestämd genitiv
vaxet
bestämd grundform
vaxets
bestämd genitiv

Plural

vaxer
obestämd grundform
vaxers
obestämd genitiv
vaxerna
bestämd grundform
vaxernas
bestämd genitiv

Vax är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vax på Engelska

 • wax - wax candle, plug of wax, beeswax

Hur används ordet vax

 1. Omkring år 70 e Kr beskriver Plinius i Naturalis Historia att det blekta puniska vaxet är det bästa. Det oblekta från Pontus är det näst bästa. Vaxet från Kreta kom på tredje plats, men innehöll mycket propolis. Nummer fyra ansåg han vara vaxet från Korsika. Under antiken användes vax bland annat till vaxtavlor. I den antika världen förekom också ett slags voodoo där man tillverkade vaxfigurer av sina fiender och sedan förstörde dem. Vax betraktades som särskilt lämpligt för detta ändamål eftersom det ansågs särskilt förknippat med livet. Man tillverkade även varaktiga avbildningar av sina avlidna släktingar i vax. (källa)
 2. Skrivtavla är en form av skrivverktyg. Den används för tillfälliga texter och anteckningar i undervisnings- eller planeringssyfte, liksom vid räkning. En skrivtavla kan vara monterad på en vägg eller bärbar. Beroende på material har den genom historien varit svart eller vit, interaktiv eller av vax. På tidiga skrivtavlor skrev man även i sand eller i fuktig lera. (källa)
 3. Använder olja som bärarmolekyler. Det kan röra sig om mineralolja, vegetabilisk olja, teknisk vit olja eller en annan olja som är olöslig i det skummande medlet, förutom silikonoljor. En oljebaserad skumdämpare innehåller också ett vax och/eller hydrofobiserad kiselsyra. Typiska vax är etylenbisstearamid (EBS), paraffinvax, estervax och fettalkoholvax. Det kan också användas i svårlösliga fettsyrasalter som aluminiumstearat, kalciumstearat, etc. Oljebaserade skumdämpare tillsätts också ofta i tensider för att förbättra emulgeringen och spridningen i det skummande medlet. (källa)
 4. En vaxtavla är ett skrivunderlag som användes främst under antiken och medeltiden. En vaxtavla består av en grund form (vanligen av trä) i vilken man häller vax så att det bildar en slät yta. När vaxet har stelnat kan man göra anteckningar i det med ett skarpt stift, en stylus. När anteckningarna blivit inaktuella kan de utplånas genom att man gnider ut vaxet med stylusens baksida eller genom att smälta om vaxet. Vaxtavlor för personligt bruk var ofta hopfästade två och två. Den romerska författaren Ovidius beskriver i Ars amatoria hur man kan skriva osynlig skrift med mjölk på en till synes slät vaxtavla och sedan framkalla skriften genom att beströ den med kolpulver. (källa)
 5. Cire perdue, franska "förlorat vax", är en gjutteknik där en vaxmodell går förlorad vid gjutning av ett föremål i metall. Den har använts sedan bronsåldern. (källa)
 6. Vid vaxning anbringas varmt vax eller någon liknande massa på huden. När vaxet kallnat och stelnat avlägsnas det med ett kraftigt ryck varvid håret följer med rötterna. Vaxning ger ett långvarigare resultat än rakning, men efter omkring två till fyra veckor har håret blivit synligt igen. Vaxning är en vanlig metod för att avlägsna hår från större hudpartier, exempelvis underbenen. Vaxning av pubesområdet kallas ibland brasiliansk vaxning. Den brasilianska vaxningen innebär ofta att allt hår avlägsnas, ibland med en liten noggrant formad remsa kvar. (källa)
 7. Många traditionella färger är blandningar där man utnyttjar sådana organiska bindemedel som fanns tillgängliga i gamla tiders självhushåll. Man blandade färg av olika oljor, ägg, vax, kasein med mera. De vanligaste temperafärgerna är de som innehåller ägg. (källa)
 8. Emulsionssprängämne består av högkoncentrerad nitratlösning som är finfördelad i olja och/eller vax. Vid sprängning reagerar oljan och/eller vaxet som bränsle medan nitratlösningen levererar syret till reaktionen. (källa)
 9. I äldre litteratur finns uppgifter om ämnen som liknar lacca och har använts på liknande sätt. Ett av dem är den så kallade litinbistic eller madagaskargummilackan, som består av en blandning av olika hartser och vax. Det kommer från Madagaskar, där det bildas av insekten Gascardia madagascariensis, och ett antal andra arter. Det är grågult och förekommer i klumpar av ett hönsäggs storlek. Ambala är ett slags gummilacka som kommer från Sumatra. (källa)
 10. Ett ljus eller levande ljus är en ljuskälla som brinner med öppen låga, och som består av en veke placerad i ett fast block av bränsle, vanligtvis stearin, paraffin eller vax eller blandningar av dessa. Oavsett bränslekällan kallas levande ljus ofta för stearinljus i dagligt tal. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.