Vid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vid, varianter, uttal och böjningar av vid

Vid synonym, annat ord för vid, vad betyder vid, förklaring, uttal och böjningar av vid.

Synonymer till vid

Vad betyder och hur uttalas vid

Vid uttalas vid preposition.

Vid betyder:

Ordformer av vid

Ordform(er) vid preposition

Andra språk

Vid på Engelska

 • wide - a wide skirt, in wide circles
 • at - employed at xxxx, live by the sea, sit at the wheel, study at university
 • at, about - about six o', clock, at the end of the year, at the meeting
 • to - she attaches great importance to her appearance, get used to the traffic

Hur används ordet vid

 1. Anders Orgman, född i Stockholm 1772, död 18?? (levde 1816). Antogs 1789, styckjunkare 11 februari 1811 vid Arméns flottas Stockholmseskader, stod 1816 vid 5. komp i Stockholm. SMts 1790, fick icke pension. (källa)
 2. Den första svenska professuren i kultur- och konsthistoria inrättades av Johan Adolf Berg för dennes vän Viktor Rydberg vid Stockholms högskola 1883 (tillträde 1884). De första professuren i enbart konsthistoria inrättades vid Stockholms högskola 1908. (källa)
 3. Idrottspluton var en särskild pluton inom ett militärt förband i Försvarsmakten. I regel var det elitidrottare som gjorde sin värnplikt vid dessa plutoner. Detta för att kunna bibehålla och utveckla sin fysiska status i kombination med militärtjänst. Idrottsplutonerna startades 1967 genom ett samarbete mellan armén och idrottsrörelsen, genom att dåvarande arméchefen Curt Göransson varit missnöjd med kvalitén på spaningsutbildningen. Den militära målsättningen var att utbilda duktiga soldater till spaningsförbanden och samtidigt ge idrottarna en chans att bibehålla en intensiv träning. (källa)
 4. Biomedicinsk analytiker (BMA) är sjukvårdspersonal som utför diagnostiska analyser. Det kan exempelvis vara biokemiska analyser av olika kroppsvätskor så som blod, urin och ledvätska. Det finns också en grupp biomedicinska analytiker som utför och ibland tolkar undersökningar inom klinisk fysiologi, nuklearmedicin och klinisk neurofysiologi. Det är i Sverige en legitimerad yrkeskategori som tjänstgör vid laboratorier och fysiologiska enheter inom laboratorieinriktad forskning, inom laboratoriemedicin och med fysiologiska patientundersökningar. De flesta biomedicinska analytiker finns inom sjukvården både på kliniska laboratorier och inom forskningsenheter. Yrkesgruppen kan vara verksam vid laboratorier inom kemi, mikrobiologi, patologi, immunologi, molekylärbiologi, transfusionsmedicin eller enheter för klinisk fysiologi, klinisk neurofysiologi, nuklearmedicin och ultraljudsdiagnostik. (källa)
 5. Det osteologiska ämnet vid Stockholms universitet heter osteoarkeologi. Tidigare hette det arkeoosteologi, men då det blev en del förväxlingar mellan arkeologiska forskningslaboratoriet (AFL) och Arkeoosteologiska forskningslaboratoriet (AOFL) så bytte de 2004 namn till Osteoarkeologiska forskningslaboratoriet (OFL). OFL var dessutom den gamla förkortningen på det Osteologiska forskningslaboratoriet som Nils Gustav Gejvall grundade vid Stockholms universitet. (källa)
 6. Temperatur (stekhet) är en fysikalisk storhet och ett mått på det som vanligtvis uppfattas som värme och kyla. Värmeflödet är från en högre temperatur till en lägre temperatur. Vid lika temperatur är föremål i termisk jämvikt, se termodynamikens nollte huvudsats. Vidare kan också olika färgtoner av ljus mätas i så kallad färgtemperatur. (källa)
 7. Cour, kur, hovcour eller hovpresentation, är en formell uppvaktning vid ett furstehov. Från mitten av 1700-talet betecknar kuren (eller 'couren') en återkommande högtidlig ceremoniell mottagning vid hovet för hovfolket och vissa andra personer som uppvaktade eller presenterades för medlemmar av kungahuset. Hovpresentationen hade som syfte att göra den presenterade officiellt känd för de kungliga, och gav den presenterade rätten att delta i hovets sällskapsliv. En hovpresentation för enbart kvinnor har också kallats för dameaudience. En sådan fungerade som en statusmässig klassmarkör, och en introduktion för en så kallad debutant i societetens sällskapsliv. (källa)
 8. Ett målfoto används inom idrott vid hastighetstävlingar, när två (eller flera) konkurrenter korsar mållinjen nästan samtidigt. När blotta ögat inte kan urskilja vem av konkurrenterna som passerade mållinjen först kan en fotoremsa, en serie av snabbutlösta fotografier, eller en video tagen vid mållinjen användas för en mer noggrann kontroll. Numera kan fotografierna vara digitala och bildhastigheten kan vara mycket hög (upp till 10 000 bilder per sekund). Till skillnad från ett filmbaserat foto finns det ingen fördröjning för att framkalla filmen och målfotot är tillgängligt omedelbart. (källa)
 9. Vanligt byggnadstegel skall vara poröst, eftersom väggarna ska verka isolerande mot värme och köld. Man kan till och med blanda in ämnen i leran för att öka porositeten, till exempel sågspån, kokssmul och så vidare, som efter utbränningen kvarlämnar hålrum i teglet, det vill säga gör teglet mycket poröst. Leran har egenskapen att med vatten bilda en formbar massa, som vid torkning hårdnar och krymper. En fet (sandfri) lera krymper mer än en mager lera. Då krympningen ofta vållar sprickor genom ojämn sammandragning, tillsättes beroende på rålerans sammansättning 0–20% av ett ämne som inte krymper ett så kallat magringsmedel. Detta utgörs vanligen av grus eller krossat bränt tegel (eller bränd lera), så kallad chamotte. (källa)
 10. Väg- och vattenbyggnad, alternativt väg- och vattenbyggnadsteknik eller förr väg- och vattenbyggnadskonst, betecknar ett tekniskt område, men är framför allt den traditionella beteckningen på i princip all civilingenjörsutbildning med bygginriktning i Sverige. Civilingenjörsutbildningen ges under detta namn vid Luleå tekniska universitet (LTU) och Lunds tekniska högskola (vid Lunds universitet). Vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) finns byggnadstekniska inriktningar inom civilingenjörsutbildningen Samhällsbyggnad, vid LTU även inom utbildningarna Arkitektur och Naturresursteknik och vid Mälardalens högskola (MDH) inom utbildningen Samhällsteknik. Vid Chalmers tekniska högskola startade hösten år 2015 första årskursen i civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnadsteknik, vilket är en moderniserad ersättare till det äldre programmet Väg- och vattenbyggnad. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.