Vik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vik, varianter, uttal och böjningar av vik

Vik synonym, annat ord för vik, vad betyder vik, förklaring, uttal och böjningar av vik.

Synonym till vik

Vad betyder och hur uttalas vik

Vik uttalas vik och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av vik

Singular

vik
obestämd grundform
viks
obestämd genitiv
viken
bestämd grundform
vikens
bestämd genitiv

Plural

vikar
obestämd grundform
vikars
obestämd genitiv
vikarna
bestämd grundform
vikarnas
bestämd genitiv

Vik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vik på Engelska

  • bay - creek, inlet, bathing cove, gulf

Hur används ordet vik

  1. Fjord definieras inom geologi och geografi som en lång, smal havsvik med branta klippsidor som skapats av glacialerosion. Det finns många fjordar utmed kusterna av Alaska, British Columbia, Chile, Grönland, Island, Kerguelen, Nya Zeeland, Norge, Labradorhalvön, Nunavut, Newfoundland och delstaten Washington. Om fjordmynningen mot havet är grundare än övriga fjorden kallas den för tröskelfjord. (källa)
  2. Lakonien (grekiska Λακωνία, Lakonia, förr även Λακεδαίμον, Lakedaimon, latin Laconica, Laconia eller Lacedaemon) är en grekisk regiondel (perifereiakí enótita), till 2010 en prefektur, i regionen Peloponnesos och fordom det sydöstligaste landskapet i Peloponnesos i södra Grekland. Lakonien gränsar i norr till Arkadien, i öster till Argoliska viken, i väster till Messenien och Messeniska viken. Huvudort är Sparta. (källa)
  3. En vik är en inbuktning i en kustlinje, antingen mot ett hav eller en sjö. En djup havsvik oftast med en bergig omgivning kallas ofta fjord, medan en bred havsvik ofta kallas för bukt. En grund vik kallades förr i tiden för mar. (källa)
  4. För att hantera vikar, flodmynningar och skärgård används en baslinje istället för den egentliga kusten. Linjen dras mellan de yttersta uddarna i skärgården där den är tillräckligt tät och över vikars och floders mynning. Baslinjen definieras noga, så att den inte skall kunna utnyttjas för orimliga krav vid speciella kustformer och öar långt från land. (källa)
  5. Kustlinjen längs södra sidan är oregelbunden och har många små bukter och vikar, däribland de utsökta vikarna och stränderna på öns västkust. De största havsvikarna finns från mellersta östkusten till längst ut på östra sidan, där huvudstaden och hamnstaden Willemstad ligger. I och runt denna historiska stad bor de flesta av Curaçaos 140 000 invånare. (källa)
  6. Vik växte upp i en välbärgad familj i Stocksund norr om Stockholm. Hans pappa kom från Norge och familjen hade gjort sig en förmögenhet på minkpälsar. Alexander var från start predestinerad till en plats högt upp i näringslivet men utbildade sig istället på Harvard Business School i USA och startade sedan sin karriär i den amerikanska fastighetsbranschen på 1980-talet men hamnade snart i finansbranschen. Från jobbet som mäklare på amerikanska Kidder, Peabody och Company blev han chef för Scandinavia Fund, som hans förmögna pappa tagit kontrollen över. (källa)
  7. Hälsingland är ett inbyggarnamn och har betydelsen "hälsingars land". Hälsing i sin tur har tolkats som en kombination av ordet hals och efterleden inge, 'inbyggare'. Vad hals åsyftar har debatterats, emellertid har det inget med kroppsdelen att göra. De tolkningar som framförts har rört sig om antingen en trång del av vatten (jämför med Helsingborg-Helsingör), det vill säga ett smalt vattendrag, eller ett smalt landstycke. Ett flertal vattendrag har framförts, som till exempel tre havsvikar som i äldre tid trängde in i landskapet (Alir, Sundhed och Nordanstig) men likaså eden i Sundhed har angivits som möjlig rot. Den vanligaste uppfattningen är däremot att den hals som åsyftas är Bottniska viken och att befolkningen som bodde längs dess stränder, på ömse sidor, var hälsingar. Här har det också framhållits att Bottniska vikens smalaste del kallas för Kvarken, det vill säga "strupen". Utvecklingen från Halsing- till Helsing- härrör från det så kallade i-omljudet (jämför med den historiska förleden Jamt- i Jämtland) och dagens stavning med ä stammar från början av 1900-talet emedan bokstaven då var "modärn". I motsats till Helsingborg (som i 60 år stavades Hälsingborg) har stavningen av Hälsingland inte ändrats tillbaka. (källa)
  8. I Nordkina kan man särskilja två regioner: den stora slätten i öster, innefattande 445 000 km², vilken omfattar även Yangtzeflodens delta och är täckt av Gula flodens och Yangtzeflodens avlagringar, samt berglandet i väster. Detta är delat i flera områden. Längst i nordväst ligger Qilianbergen, skilda från Gansus och Shaanxis platåer genom en sänka på Lanzhous meridian, vilken utgör återstoden av en av de många vikarna i "Hanhai", det asiatiska medelhavet under tertiärtiden, vars vik sträckte sig längs den nuvarande floden Danjiangs dal ända till foten av Kunlun. De nämnda platåerna har en höjd på 1 300–1 800 m ö.h. och är delvis rika på stenkol. Ännu större stenkolslager hyser Shanxis och Hebeis berg, vilka har en nord-sydlig riktning och terrassformigt sänker sig till kustslätten. (källa)
  9. Arten förekommer från Portugal norrut till Brittiska öarna, Island, längs Norges kust till Vita havet och via Nordsjön till centrala Östersjön (dock ej längre åt öster än Finska vikens mynning). (källa)
  10. Förr var brunanden ganska sällsynt i Sverige. Den första kända observationen gjordes på Gotland 1840 och första säkra häckningsfyndet konstaterades 1867 på Öland. Fram till år 1880 hade den med säkerhet häckat på Gotland och Öland, i Bråviken vid Norrköping, i Tåkern, och i Hjälstaviken i södra och Vissjön i norra Uppland. De flesta fåglar flyttar kring september–oktober till Danmark eller västra Europa. Många övervintrar dock i södra Sverige, och uppehåller sig mest i söt- eller brackvatten, så länge det är isfritt. Flyttfåglarna anländer i mars–april. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.