Vildsint Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vildsint, varianter, uttal och böjningar av vildsint

Vildsint synonym, annat ord för vildsint, vad betyder vildsint, förklaring, uttal och böjningar av vildsint.

Synonym till vildsint

Vad betyder och hur uttalas vildsint

Vildsint uttalas vild|sint och är ett adjektiv.

Ordformer av vildsint

Böjning (i positiv) vildsint en ~ + subst. vildsint ett ~ + subst. vildsinta den/det/de ~ + subst. vildsinte den ~ + mask. subst. Komparation vildsintare en/ett/den/det/de ~ + subst. vildsintast är ~ vildsintaste den/det/de ~ + subst.

Vildsint är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet vildsint

  1. Född som Nils Peter Persson i byn Ekeröd i Osby socken 1853, som andre son till torparen Per Björnsson och hans hustru Nilla Persdotter. Han fick soldatnamnet Hagström när han tog tjänst som artillerist vid Wendes artilleriregemente i Kristianstad i slutet av 1870-talet. Efter att i förtid ha avbrutit sin tjänstgöring på regementet och rymt hem till sin moder, inledde han sin karriär som brottsling genom ett flertal stölder. Den 17 december 1885 hade Hagström blivit frisläppt efter att ha suttit som fånge på länscellfängelset i Malmö för tredje resan stöld. Som person skall han ha varit, med dåtidens språkbruk, en vildsint och rå sälle. Bland annat finns en berättelse om fängelseprästens besök hos Hagström när han satt och väntade på sin avrättning. På grund av en längre stunds tystnad skall personalen direkt ha antagit att denne begått ytterligare ett mord, på fängelseprästen. Hagström benämns även med namnet "Marksa-Nisse" och lång tid efter hans död kunde äldre skrämma barn med att "Passa dig, annars kommer Marksa-Nisse och tar dig". (källa)
  2. 2010 – Vildsint (medverkar med novellen "En kärlekshistoria mellan två svampar i skogen"). (källa)
  3. Begreppet hunner har allt sedan folkstammens framfart i Europa och Asien använts som ett nedsättande begrepp för folkslag som anses särskilt barbariska, krigiska eller ociviliserade. Under Första världskriget kom begreppet i brittisk och fransk propaganda att användas om Tyskland och den tyska armén (en. The Hun) för att förbättra krigsmoralen och anspela på den populariserade bilden av hunnerna som ett vildsint folkslag som från Öst- och Centraleuropa hotade den europeiska civilisationen. (källa)
  4. "Hårdrock är vår tids gissel. Men äldre tiders ungdom uppskattade hambo. Den lockade pigor och drängar frånär och fjärran. Det var en så vildsint dans att de orgiastiska krumsprången fick de äldre att bäva i sina stugor.". (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.