Vin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vin, varianter, uttal och böjningar av vin

Vin synonym, annat ord för vin, vad betyder vin, förklaring, uttal och böjningar av vin.

Synonym till vin

Hittade 2 varianter av ordet vin:

Vad betyder och hur uttalas vin

Vin uttalas vin och är ett substantiv -et -er.

Vin betyder:

Ordformer av vin

Singular

vin
obestämd grundform
vins
obestämd genitiv
vinet
bestämd grundform
vinets
bestämd genitiv

Plural

viner
obestämd grundform
viners
obestämd genitiv
vinerna
bestämd grundform
vinernas
bestämd genitiv

Vin1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas vin

Vin uttalas vin och är ett substantiv -et.

Vin betyder:

Ordformer av vin

Singular

vin
obestämd grundform
vins
obestämd genitiv
vinet
bestämd grundform
vinets
bestämd genitiv

Vin2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vin på Engelska

  • wine - red wine, wine bottle, viticulture, a glass of wine

Hur används ordet vin

  1. Vinprovning är ett sätt att lära sig mer om vinets historia, vinodling och vinproduktion samt olika typer av vinsorter, druvor och vinregioner. Vanligt är att lära sig om vinmetodiken, då vinet analyseras utifrån vinets utseende, doft och smak. Sedan görs en slutgiltig bedömning och sammanfattning av vinets kvalitet. Det finns flera olika skalor för poängsättning för framförallt vinjournalister och vinexperter. Olika tidningar och experter använder vanligtvis en egen skala, exempelvis använder den erkända brittiska sommelieren Jancis Robinson en skala mellan 1 och 20 och den erkända amerikanska vinjournalisten Robert Parker använder en skala mellan 1 och 100 . Däremot är det vanlig för professionella vinutbildningar så som exempelvis WSET att bedöma viner på deras provningar med betygsättningen: faulty - poor - acceptable - good - very good - outstanding, därmed en skala på 1-5. (källa)
  2. Tokajer är vin från vindistriktet Tokaj-Hegyalja. Vindistriktet ligger i nordöstra Ungern vid gränsen till Slovakien och upptogs 2002 på Unescos världsarvslista. Tokajervinerna är mest kända för sina ädelsöta (Botrytis) viner som började tillverkas redan i slutet av 1500-talet. (källa)
  3. Ekfatlagring, även kallat fatlagring eller i vardagstal ibland eklagring, är ett delmoment i tillverkningen av vin, whisky och en del andra alkoholdrycker. Ekfatslagring innebär att vinet, efter fullföljd alkoholjäsning får ligga i tunnor gjorda av ek. (källa)
  4. Mousserande vin (i Finland skumvin) är ett vin (vanligen vitt) som blivit kolsyrat, antingen genom jäsning eller genom tillsats av koldioxid. Den äldsta kända tillverkningen av mousserande vin ägde rum 1531 med ursprungsmetoden. Champagne är den mest välkända varianten, men det finns fler varianter såsom spansk cava, italiensk spumante, crémant från Frankrike och sekt från Tyskland. (källa)
  5. Rioja DOCa sammanfaller i stort, men inte helt och hållet, med den autonoma regionen La Rioja. Vissa delar av Rioja Alavesa ligger i Baskien (País Vasco) utanför det geografiska La Rioja. Härför har somliga av vinhusen (på spanska heter vinhus bodega) baskiska namn som ser mycket ospanska ut (till exempel Bodegas Azabache) för den som vill bekanta sig med vinerna. La Riojas huvudstad är Logroño, men det sanna vincentret är den lilla staden Haro, som befinner sig under en timmes tågfärd västnordväst om Logroño. (källa)
  6. Vinlusens härjningar fick stora följder. När man återplanterade vingårdarna ändrades i många fall druvsammansättningen, och en del gamla druvsorter försvann. I vissa fall hade vinbönderna ej några ekonomiska resurser för att plantera om, och vingårdar eller hela regioner slogs ut helt. Bland annat fanns det under 1800-talet omfattande vinodlingar i centrala/norra Frankrike (väsentligt norr om Loire och Chablis) som tidigare levt på närheten till Paris. Konkurrensen från södra Frankrike hade redan fått vinnäringen i dessa regioner att gå på knäna, och vinlusen blev den slutliga dödsstöten. Många franska vinodlare gav också upp och flyttade till andra länder dit vinlusen ännu ej kommit. Bland annat fick spanska Rioja ett lyft i slutet av 1800-talet till följd av invandring från Bordeaux av vinodlare som tog med sig sitt kunnande. I spåren av vinlusens härjningar blev det också vanligare med olika former förfalskade viner, där importade viner såldes som franska, eller där rena vinsubstitut bestående av jäst socker eller jästa importerade russin i vatten, blandade med färgämnen, således som "vin" av mindre nogräknade vinbönder eller köpmän. Detta ledde till stor upprördhet hos både seriösa vinodlare och konsumenter och blev startskottet för den omfattande franska vinlagstiftning som kulminerade med införandet av AOC-bestämmelserna på 1930-talet och som senare har legat till grund för EU:s gemensamma bestämmelser. (källa)
  7. Rött (rödtjut) vin är vin som vid tillverkningen fått en klar- eller mörkröd färg från druvskalen från blå vindruvor, även om en viss andel gröna druvor undantagsvis kan förekomma i framställningen av en del röda viner. Detta möjliggörs genom att rött vin, till skillnad från vitt vin, pressas först efter att druvmusten fått jäsa klart, vilket gör att de alkohollösliga färgämnena hunnit lakas ut i vinet. Denna process kallas för maceration och pågår normalt under omkring en veckas tid. (källa)
  8. Jäsningen fortgår tills sockret tagit slut eller, vid framställning av vissa starkviner, tills alkoholhalten blivit så hög att jästsvamparna dör. Jäsningen kan också avbrytas innan allt socker har jäst genom tillsats av svaveldioxid eller centrifugering av musten. Ytterligare ett sätt att avbryta jäsningen är att tillsätta sprit, oftast vindestillat. I regel görs detta för att få antingen starkvin, eller för att få söta viner som har kvar mycket av sin naturliga sötma eftersom jäsningen stoppas innan allt socker omvandlats till alkohol. (källa)
  9. Sherry är ett berömt spanskt starkvin som tillverkas i triangeln kring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien. Namnet sherry är en engelsk version av det spanska ordet jerez (uttalas ungefär "heres") som i sin tur är en version av det uråldriga sherish (translitterering av det arabiska شريش). Det franska skrivsättet var en gång xérèz. (källa)
  10. Lådvin, boxvin eller bag-in-box-vin är vin som är förpackat i en så kallad bag in box. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.