Vinter Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vinter, varianter, uttal och böjningar av vinter

Vinter synonym, annat ord för vinter, vad betyder vinter, förklaring, uttal och böjningar av vinter.

Vad betyder och hur uttalas vinter

Vinter uttalas vinter och är ett substantiv -n vintrar.

Vinter betyder:

Ordformer av vinter

Singular

vinter
obestämd grundform
vinters
obestämd genitiv
vintern
bestämd grundform
vinterns
bestämd genitiv

Plural

vintrar
obestämd grundform
vintrars
obestämd genitiv
vintrarna
bestämd grundform
vintrarnas
bestämd genitiv
Övriga former vintras i vissa uttryck

Vinter är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vinter på Engelska

 • winter - winter holidays, winter hat (cap), snow (winter) tyre, wintertime, bitterly cold winter

Hur används ordet vinter

 1. Vi kan förstå anledningarna – notera att ingen på topp tre i damernas förra tour tog individuell OS-medalj samma vinter – men sporten kan aldrig slå sig till ro med att dess stjärnor beter sig som från matteprovet skolkande gymnasiekids. (aftonbladet.se)
 2. Antalet fall av den så kallade papegojsjukan har ökat kraftigt i vinter. Även om Örebro län inte är värst drabbat, så har fall konstaterats även här. (svt.se)
 3. – Att det särskilt drabbar södra Sverige är en återkommande bild varje vinter. En orsak kan vara att det är fler fåglar som övervintrar i södra Sverige men även att man har bättre diagnostiska metoder för att upptäcka smittan, säger Anders Wallensten, biträdande stadsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. (expressen.se)
 4. Antalet fall av den så kallade papegojsjukan – som smittar människor via fåglars avföring – har ökat markant i vinter.– Det är betydligt fler än det tidigare varit under en säsong, säger Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten. (svt.se)
 5. Antalet fall av den så kallade papegojsjukan – som smittar människor via fåglars avföring – har ökat markant i vinter. (svd.se)
 6. Plagget är kanske mest använt som praktiska arbetskläder och fritidskläder, ofta till exempel vid fiske. De används också av barn, särskilt under höst, vinter och vår. På många förskolor och skolor är det obligatoriskt att föräldrar förser sina barn med galonbyxor som de skall använda vid utomhusvistelse i regnigt, vått och slaskigt väder. På sommaren brukar barnen ha galonbyxor vid regnigt väder. (wikipedia.org)
 7. Temperaturen i de ytliga havslagren varierar starkt på olika breddgrader. I tropiska vatten ligger temperaturen i ytlagren vid 27-28°C medan vattnet nära polerna håller sig nära fryspunkten sommar som vinter. I djuphavet är dock variationerna små. Under 1000 meter är temperaturen omkring 4°C men i polartrakterna ligger bottentemperaturen mycket nära fryspunkten. (wikipedia.org)
 8. Midnattssolen som varar i två månader och midvintermörkret som varar i en månad. (Jorden är närmare solen under nordisk vinter och rör sig därför snabbare, så den mörka tiden varar kortare tid.) (wikipedia.org)
 9. Hettiterrikets kärna låg i det inre av Anatolien och omgavs av bergskedjor i norr och söder, vilket avskilde landet från kusterna vid Svarta havet och Medelhavet. Höglandet präglades av ett inlandsklimat med en kall vinter med snö och regn och en varm och torr sommar. Klimatet var förmodligen våtare under bronsåldern än idag. (wikipedia.org)
 10. Den moderna ishockeyn anses ha uppkommit i slutet på 1800-talet, och har sedermera fått en världstäckande roll (mest populärt i norra och centrala Europa, Nordamerika och norra/nordvästra Asien, där vissa länder har ishockey som nationalsport) med bland annat årliga internationella mästerskap och har alltid ingått i Vinter-OS. Den nordamerikanska klubblagsligan NHL rankas som världens högsta, dit många länders främsta ishockeyspelare värvas. Sveriges högsta är SHL (tidigare benämnd Elitserien), vilken år 2016 rankades som trea i världen. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.