Vriden Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vriden, varianter, uttal och böjningar av vriden

Vriden synonym, annat ord för vriden, vad betyder vriden, förklaring, uttal och böjningar av vriden.

Synonymer till vriden

Vad betyder och hur uttalas vriden

Vriden uttalas vriden och är ett adjektiv vridet vridna.

Vriden betyder:

Ordformer av vriden

Böjning (i positiv) vriden en ~ + subst. vridet ett ~ + subst. vridna den/det/de ~ + subst. vridne den ~ + mask. subst.

Vriden är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Vriden på Engelska

  • crazy

Hur används ordet vriden

  1. Hank är en ring eller ögla (bestående av vriden gren, vidja, rep, band, järntråd och dylikt) som något hängs upp eller hakas fast i. Störarna i gärdesgårdar sammanbinds traditionellt med hankar, tillverkade av smala grenar av gran eller en, som före användningen basas över eld för att bli böjliga. (källa)
  2. En ljungplanta liknar oftast ett miniatyrträd med ormlikt vriden, nedböjd eller uppstigande stam. Ibland slår denna rötter på flera punkter och blir då mera busklik. Plantan växer ofta spaljéformigt tryckt mot marken eller klippan. Den blir normalt 20 – 50 centimeter hög, i undantagsfall upp till 1 meter. Veden är hård och tät. Ljungplantan kan bli upp till omkring 25 år gammal, och man har iakttagit mer än femtioårig ljung. I de täta bestånden på en hed uppstår därför luckor efter avdöende individer, men de fylls av snabbt växande fröplantor. På detta sätt tar ljungen även nya områden i besittning. (källa)
  3. I Skandinavien, USA, Storbritannien, Nederländerna och Belgien är ryggtiteln vanligen vriden ett kvarts varv (90°) medsols. Denna vridning innebär att texten läses uppifrån och nedåt, och att texten ärättvänd när boken ligger ner med framsidan uppåt. (källa)
  4. Frukten spricker (liksom hos andra näveväxter) upp i fem delfrukter som vardera har en lång näbb (upp till 4 cm). Hos skatnäva är denna näbb vriden som en korkskruv. Denna vridning är hygroskopisk vilket innebär att den ömsom rätar ut sig och ömsom drar ihop sig när fuktigheten förändras. Denna mekanism gör att fröna gräver ner sig själva i jorden. (källa)
  5. Nackdelen med detta bete är att det lätt tvinnar linan som det är fäst i. Tvinning inom sportfiske är när fiskelinan är vriden och därmed mer benägen att trassla, tvinning kan ske både på grund av att betet snurrar i vattnet eller av fiskerullens konstruktion. Spinnare kan vara utrustad med ett huvud som förhindra tvinning. Tvinning av linan motverkas annars lätt med hjälp att ett lekande eller en tafs. (källa)
  6. Spirill är en typ av bakterie som är spiralvriden. Ordet Spirill heter Spirillum på latin, vilket härstammar från spira som betyder något vriden. Varven spirillen är vriden i kan vara ett till flera. Spirillen tillhör familjen Spirillaceae. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.