Vulgär Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vulgär, varianter, uttal och böjningar av vulgär

Vulgär synonym, annat ord för vulgär, vad betyder vulgär, förklaring, uttal och böjningar av vulgär.

Synonymer till vulgär

Andra språk

Vulgär på Engelska

  • vulgar - common, vulgar propaganda, a vulgar laugh

Hur används ordet vulgär

  1. – Förlåt för att jag är så vulgär! (sverigesradio.se)
  2. R. S. P. Beekes har föreslagit att antika grekiskans: ἴαμβος iambos har et förgrekiskt ursprung. En gammal hypotes är att ordet är lånat från frygiska eller pelasgiska, och bokstavligen betyder "Einschritt", det vill säga "ett steg", jämför dityramb och thriambus, men Henk Versnel avvisar denna etymologi och föreslår i stället en härledning från ett kultutrop. Ordet kan vara relaterade till Iambe, en mindre grekisk versgudinna, med särskilt plump, vulgär humor. I det antika Grekland var iambus en genre med framför allt satirisk poesi, vilket inte automatiskt innebär en viss meter. Jambisk meter fick sitt namn från att vara karakteristisk för iambi, inte tvärtom. (wikipedia.org)
  3. Att sticka upp långfingret mot någon uppfattas vanligen som en mycket vulgär och förolämpande gest. 500 år f.Kr. började antikens greker använda fingret som symbol för sex mellan män. Tecknet kallades "katapugon", en sammansättning mellan orden "nedåt" och "bakdel". Det användes framför allt i scenkomedier, till exempel Molnen av Aristofanes. Romarna lät sig inspireras av grekerna och på latin kallades gesten "digitus impudicus", som betyder "fräckt finger". Där ansågs det vara mycket provokativt. När en skådespelare visade fingret för publiken efter hånfulla tillrop blev han förpassad från scenen. (wikipedia.org)
  4. Hösten 1977 lämnade Göran Ekstrand gruppen för att istället medverka i Nationalteaterns stora musikal Rockormen. Bandet kom då in i en ny fas och samarbetade bland annat med Teatergruppen Narren. De satte tillsammans upp föreställningen "Falskspel med Triumf" som resulterade i det självbetitlade albumet Motvind, vilket dock blev ett misslyckande eftersom det byggde på en rockteaterföreställning och dessutom fick ett fruktansvärt dåligt ljud. "Krystad och vulgär diskbänksrealism" är ett omdöme som låtskrivaren Juris Salmins gjort i efterhand. (wikipedia.org)
  5. Sedan den gamla skillnaden mellan patricier och plebejer utplånats har beteckningen plebej övergått till att betyda lägre medelklass och småfolk i motsats till de högre stånden. Ordet kan också användas nedlåtande och syfta på en person som är simpel, vulgär eller pöbelaktig. (wikipedia.org)
  6. De kulturella uppfattningarna kring rökning har varierat över tid och rum, helig och syndig, sofistikerad och vulgär, mirakelmedicin och dödlig hälsofara. Det är först helt nyligen som rökning har börjat betraktas som något övervägande negativt, och då främst i i-länder i väst. De väldokumenterade hälsofarorna förknippade med rökning har fått många länder att införa höga skatter på tobaksprodukter, starta antirökningskampanjer och införa rökförbud på offentliga platser för att få folk att sluta röka. (wikipedia.org)
  7. Av representanter för den högre konstmusiken kunde salongs- och underhållningsmusiken uppfattas som alltför ytlig och vulgär. Nordisk familjebok beskriver till exempel "salongsmusik" som "kompositioner, som mest innehålla trivial grannlåt och äro afsedda för ytlig förströelse samt vittna om förflackning af smaken hos tonsättare och dilettanter" (band 24, spalt 502). (wikipedia.org)
  8. Ordet vulgär (latin vulgaris ’alldaglig’, av vulgus ’gemene man’) innebar ursprungligen att något var alldagligt eller vanligt förekommande men har med tiden kommit att skifta betydelse till rå, oförfinad eller osmaklig. Utvecklingen kommer sig av att ordet i betydelsen folklig har använts i nedsättande bemärkelse. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.