Grov Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grov, varianter, uttal och böjningar av grov

Grov synonym, annat ord för grov, vad betyder grov, förklaring, uttal och böjningar av grov.

Synonymer till grov

Vad betyder och hur uttalas grov

Grov uttalas grov och är ett adjektiv -t -a, grövre grövst.

Ordformer av grov

Böjning (i positiv) grov en ~ + subst. grovt ett ~ + subst. grova den/det/de ~ + subst. grove den ~ + mask. subst. Komparation grövre en/ett/den/det/de ~ + subst. grövst är ~ grövsta den/det/de ~ + subst. grövste den ~ + mask. subst.

Grov är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Grov på Engelska

  • big, thick, heavy - a thick trunk
  • coarse, rough - coarse rye bread, coarse flour, crude jokes, coarse fabric
  • gross, serious - serious offence(s), a wide miss

Hur används ordet grov

  1. Till sin fysionomi liknade garfågeln tordmulen, dess närmsta nu levande släkting, men skilde sig bland annat genom sin större storlek och genom de små tillbakabildade vingarna som resulterade i dess oförmåga att flyga. Garfågeln var 75–85 cm lång och vägde cirka 5 kg. Kroppen var strömlinjeformad. Den hade ett tjockt lager av underhudsfett och skelettet var, till skillnad från de flesta andra fåglars, inte ihåligt. Vingarna var 15 cm långa och de korta vingarna gjorde att garfågeln inte kunde flyga. Å andra sidan var den en mycket god simmare, vilket var viktigt när den jagade. Benen var korta och ansatta långt bak på kroppen. Den hade en mycket grov och lång svartgrå näbb med lutande vertikala räfflor på övre och undre halvan i en spetsig vinkel framåt. Könen var lika i fjäderdräkten. Ovansidan var glänsande svart och undersidan vit. Under sommaren hade den en större vit fläck över respektive öga. Denna fläck ersattes på vintern av ett vitt band mellan ögonen. På sommaren var också strupen svartbrun, men under vintern var strupen vit. Spetsen på armpennorna var också vit. (källa)
  2. Goja är en glad man som pratar grov västgötska som alltid dyker upp i fel sammanhang och berättar roliga historier utan någon poäng som egentligen inte är någor roliga alls, men Goja skrattar ändå sig igenom hela historien. Han börjar alla sina historier med orden "Hemma på gårn...". (källa)
  3. Grobian är ett uttryck för en person som är grov, ohyfsad och tölpaktig. Ordet har sitt ursprung i tyskans grob som betyder "grov". Formen grobian är en skämtsam bildning som första gången dök upp i Sebastian Brants diktverk "Das Narrenschiff" (dårskeppet) från 1494. Diktverket som beskriver mänskliga svagheter innehåller ett kapitel om det påhittade helgonet Sant Grobian. Diktverket översattes till många språk, bland annat latin, där Sant Grobian blev Sanctus Grobianus och en annan tysk författare skrev 1549 en bok med titeln Grobianus. (källa)
  4. Grov (ort i Norge), Troms fylke, Skånland, 68.67644°N 17.12079°Ö / 68.67644. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.