Västmanland Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder västmanland, varianter, uttal och böjningar av västmanland

Västmanland synonym, annat ord för västmanland, vad betyder västmanland, förklaring, uttal och böjningar av västmanland.

Vad betyder och hur uttalas västmanland

Västmanland uttalas Väst|man|land namn.

Ordformer av västmanland

Ordform(er) Västmanland grundform Västmanlands genitiv

Andra språk

Västmanland på Engelska

  • Västmanland

Hur används ordet västmanland

  1. Rörsmeder och harneskmakare fanns redan under Erik XIV:s tid på landsbygden i Västmanland och Hälsingland och i staden Arboga. Under början av 1600-talet drevs fabrikationen även i Uppland, Närke, Småland, Västergötland samt i Jönköpings stad. (källa)
  2. Gästrikland är ett landskap i södra Norrland i Mellansverige. Det gränsar i öster mot Bottenhavet, i öster och söder mot Uppland, i söder mot Västmanland, i väster mot Dalarna samt i norr mot Hälsingland. Landskapet har 1 800 kända fornlämningar. (källa)
  3. I det svenska landskapet Västmanland och i det finska landskapet Nyland är gösen landskapsfisk. (källa)
  4. På det mellansvenska halmtaket, som förekommer norr om det sydsvenska halmtaket upp till en linje från norra Bohuslän, Vänerns norra strand, i hela Örebro län och Västmanland, och sedan i Uppland frånräknat de nordligaste delarna och i ett område efter kusten ned till Norrtälje, hålls halmen på plats genom "hång" eller "hängslor", stänger som sammanknäppts över ryggåsen och nedtill fastsätts med en horisontellt liggande stång. (källa)
  5. För befrämjande av den varmblodiga hästaveln i Sverige höll staten två hingstdepåer - Flyinge hingstdepå och stuteri i Skåne och Strömsholm i Västmanland - varifrån hingstar under betäckningstiden utstationerades till olika delar av landet, där de mot en bestämd avgift fick användas till betäckning av privata hästägares ston. (källa)
  6. I Norden användes häradsnamnet i hela Danmark, i södra Norge och i de svenska götalandskapen, medan namnet hundare var utmärkande för svealandskapen. I dessa förekom väl även benämningen härad, men betecknade en socken eller mindre bygd. Benämningen hundare undanträngdes under unionstiden av ordet härad. I Bergslagen använde man i stället benämningen bergslag och i Roslagen skeppslag. I de norrländska landskapen infördes däremot aldrig någon häradsindelning, och i Dalarna har endast ett härad funnits (Folkare härad, som dock möjligen tidigare kan ha tillhört Västmanland). Hela Dalarna kallades Dala hundare. (källa)
  7. I Sverige var det under järnåldern främst myrmalm som utgjorde råmaterialet i den svenska järnframställningen. Gästrikland, södra Norrland, Närke, Småland, liksom Dalarna och Västmanland var viktiga produktionsområden. (källa)
  8. Kila socken, Västmanland – en socken i Västmanland ingick i Övertjurbo härad. (källa)
  9. På vissa platser kan man hitta så kallade "fossila klapperstensfält", även kallat stentorg. Det oftast stora runda stenar längs gamla stränder som genom landhöjningen höjts högt över nuvarande havsnivå och ligger numera långt upp på land. Ett exempel på ett sådant är Jättens grav beläget fyra kilometer sydväst om norra Landsberget i Västmanland. Det ligger idag 180 meter över havet och bildades för omkring 9.000 år sedan. Ett annat exempel för ett fossilt klapperstensfält finns intill dödisgropen i Pålamalms naturreservat i Botkyrka kommun. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.