Vårdnadshavare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vårdnadshavare, varianter, uttal och böjningar av vårdnadshavare

Vårdnadshavare synonym, annat ord för vårdnadshavare, vad betyder vårdnadshavare, förklaring, uttal och böjningar av vårdnadshavare.

Synonym till vårdnadshavare

Vad betyder och hur uttalas vårdnadshavare

Vårdnadshavare uttalas vård|nads|hav|are och är ett substantiv -n; pl. vårdnadshavare, best. pl. vårdnadshavarna.

Ordformer av vårdnadshavare

Singular

vårdnadshavare
obestämd grundform
vårdnadshavares
obestämd genitiv
vårdnadshavaren
bestämd grundform
vårdnadshavarens
bestämd genitiv

Plural

vårdnadshavare
obestämd grundform
vårdnadshavares
obestämd genitiv
vårdnadshavarna
bestämd grundform
vårdnadshavarnas
bestämd genitiv

Vårdnadshavare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vårdnadshavare

  1. Godmanskap kan även anordnas för barn om barnets vårdnadshavare inte kan tillgodose barnets intressen, till exempel om barnet och vårdnadshavaren är intressenter i samma arvskifte. God man kan också utses åt ett omyndigt barn som träffar ett avtal med sin förmyndare, till exempel när föräldrar ger en gåva till sina barn. Även ensamkommande asylsökande barn har rätt till en god man enligt lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn. (källa)
  2. Det finns ett antal skillnader mellan hemmasittare/skolvägrare och skolkare. Skolkare har ingen rädsla eller ångest inför att närvara i skolan vilket generellt sett en hemmasittare har. Medan en skolkare försöker dölja sin frånvaro för sina vårdnadshavare är oftast hemmasittarens vårdnadshavare medvetna om frånvaro och kan ibland vara delaktiga i den själva genom att till exempel falskeligen sjukanmäla eleven. Således är skolkaren sällan hemma under skoltid medan hemmasittaren är det. Hemmasittare har oftast inte heller ett utåtagerande anti-socialt beteende som ofta är förknippat med skolkare. Detta beteende kan ta sig i uttryck genom ungdomsbrottslighet och liknande. En annan olikhet är inställningen till skolan. Generellt kan sägas att skolkare ofta är motvilliga till skolarbete, något hemmasittare inte nödvändigtvis är under förutsättning att de kan utföra skolarbetet hemmavid. (källa)
  3. Utvecklingssamtal är ett arbetsrelaterat samtal mellan elev, lärare och vårdnadshavare i skolan eller mellan arbetsgivare och arbetstagare på en arbetsplats. (källa)
  4. Efter förslag från regeringen klubbades det med hjälp av Sverigedemokraterna. Redan tidigare var det avdragsgillt med läxhjälp som en form av barnpassning för barn som ännu inte uppnått gymnasieålder. Arbetet måste vara utfört i barnets bostad och det är endast den som är förälder eller vårdnadshavare till barnet som kan få rutavdrag. (källa)
  5. Vårdnadshavare är den eller de personer som har den rättsliga vårdnaden (det vill säga är juridiskt ansvariga) för ett barn. Det kan antingen vara en eller båda föräldrarna eller en person utsedd av domstol. (källa)
  6. Månadspeng eller veckopeng är en frivillig och förbestämd fickpeng som vårdnadshavare regelbundet ger sina barn. Fickpengen får barnet fritt använda till inköp eller sparande. Till skillnad mot många andra familjeekonomiska ställningstaganden, så kan barnen själva vara med och förhandla fram beloppet tillsammans med vårdnadshavarna. Beloppets storlek beror på faktorer som vårdnadshavarnas ekonomi, hur mycket jämnåriga får, vad pengarna ska räcka till och om det krävs någon motprestation av barnet. Ett syfte med månadspeng eller veckopeng är att barnet ska öva sig på att spara, planera sina inköp och hålla koll på utgifterna. Veckopeng eller månadspeng brukar förekomma från 7-10 års ålder tills barnen flyttat hemifrån eller skaffat sig egen försörjning. Yngre barn brukar få veckopeng (betalas ut veckovis) medan äldre barn brukar få månadspeng (betalas ut månadsvis). Månads- eller veckopengen kan exempelvis spenderas på godis, leksaker och nöjesaktiviteter. En högre månadspeng kan även omfatta inköp av kläder. (källa)
  7. Nattis (av "dagis", i sin tur slanguttryck för "daghem") är ett vardagsuttryck för barnomsorg öppen på kvällar, nätter, tidiga morgnar och helger. Den riktar sig till barn vars vårdnadshavare arbetar så kallad obekväm arbetstid då dagöppna förskolor och fritidshem har stängt. Många nattis delar lokaler med dagöppna förskolor. Det finns också familjedaghem som tar emot barnen nattetid. (källa)
  8. I alla lärokurserna behandlas förutom den egna religionen även mänskliga rättigheter och världsreligionerna. Dialog mellan religionsgrupperna och gemensamma projekt hör också till. Läroböcker finns på svenska tillsvidare i ortodox religion och i islam, samt i evangelisk luthersk religion och livsåskådning. Utbildningsanordnaren är skyldig att anordna religionsundervisning enligt det i Finland registrerade religionssamfund till vilket majoriteten av eleverna hör. Även elever som hör till andra religionssamfund eller elever som inte hör till något religionssamfund kan på vårdnadshavarens begäran delta i undervisningen. Religionssamfund är den evangelisk- lutherska kyrkan, det ortodoxa kyrkosamfundet samt de religionssamfund som är registrerade i Finland samt vissa religionsföreningar som har jämställts med religionssamfund (övergångsbestämmelsen i lagen om ändring av 13 § i lagen om grundläggande utbildning (454/2003) och kulturutskottets utlåtande 14/2002 rd). (källa)
  9. Samboende partner som skaffar barn ihop måste för att barnets far skall räknas som vårdnadshavare i juridisk mening skriftligt bekräfta faderskapet hos socialnämnden och samtidigt be att få gemensam vårdnad. Det följer av att endast barn födda av gifta kvinnor med automatik anses ha kvinnans partner som biologisk far, så kallad faderskapspresumtion. Om faderskapet bekräftas gäller sedan samma regler som vid äktenskap i förhållande till barnet. Barnets arvsrätt påverkas dock inte av om faderskapet är bekräftat, dock kan det föreligga bevissvårigheter om bekräftelse inte skett. (källa)
  10. Medan skolstyrelserna avskaffades infördes försök med lokal styrelse av skolan. Försöket permanentades i Skollagen 2010. För grundskolan ska en lokal styrelse som inrättas ha företrädare för barnens eller elevernas vårdnadshavare och företrädare för de anställda ingå som ledamöter. För gymnasieskola, vuxenutbildning och svenska för invandrare ska företrädare för eleverna samt för de anställda ingå. Respektive företrädare får inte vara fler än ordinarie ledamöter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.