Äldreomsorg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder äldreomsorg, varianter, uttal och böjningar av äldreomsorg

Äldreomsorg synonym, annat ord för äldreomsorg, vad betyder äldreomsorg, förklaring, uttal och böjningar av äldreomsorg.

Synonym till äldreomsorg

Vad betyder och hur uttalas äldreomsorg

Äldreomsorg uttalas äld|re|om|sorg och är ett substantiv.

Ordformer av äldreomsorg

Singular

äldreomsorg
obestämd grundform
äldreomsorgs
obestämd genitiv
äldreomsorgen
bestämd grundform
äldreomsorgens
bestämd genitiv

Plural

äldreomsorger
obestämd grundform
äldreomsorgers
obestämd genitiv
äldreomsorgerna
bestämd grundform
äldreomsorgernas
bestämd genitiv

Äldreomsorg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet äldreomsorg

  1. Coronakommissionen är en kommission, som tillsattes av den svenska regeringen för att utvärdera de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19 i Sverige. Kommissionen tillsattes den 30 juni 2020 och till ordförande utsågs tidigare justitierådet Mats Melin. Den 15 december 2020 publicerade kommissionen ett delbetänkande med fokus på äldreomsorgen. Den 29 oktober 2021 publicerades kommissionens andra delbetänkande med fokus på smittspridning, smittskydd, sjukvård och folkhälsa. Kommissionen lämnade sin slutredovisning den 25 februari 2022. (källa)
  2. Äldreomsorgen i Övre Kågedalen är en roman från 1992 av den svenske författaren Niclas Lundkvist, utgiven under pseudonymen Nikanor Teratologen. Den skildrar förhållandet mellan en elvaårig pojke och hans groteska, mordiska och politiskt och filosofiskt extrema morfar i norra Västerbotten. Romanen var författarens debut. Den kom ut 1992 på Norstedts förlag och har sedan dess återutgivits på Vertigo 1998 och 2012. (källa)
  3. Under en längre tid fanns i svensk sjukvård yrkeskategorierna undersköterska och sjukvårdsbiträde. Båda yrkeskategorierna arbetade med praktisk omvårdnad, men undersköterskan hade mer utbildning eller erfarenhet och utförde även något mer avancerade arbetsuppgifter. Under 1990-talet började dock en utfasning av sjukvårdsbiträdena (som funnits sedan 1930-talet). Titeln vårdbiträde existerar dock fortfarande i begränsad utsträckning och används om outbildad personal inom sjukvård, hemtjänst och äldreomsorg som till viss del utför samma sysslor som undersköterskor. (källa)
  4. Äldreomsorg, kallades tidigare åldringsvård, avser åtgärder med syfte att bistå äldre människor med den hjälp de behöver för att klara av sin vardag. Hjälpbehovet kan vara förorsakat av sjukdom, funktionsnedsättningar eller ren ålderssvaghet. (källa)
  5. Inom kök och restaurang har Kommunal medlemmar som arbetar som kockar/kokerskor, kallskänkor, måltidspersonal och ekonomibiträden. Arbetsplatserna är främst storkök. Verksamheten bedrivs inom sjukvård, äldreomsorg och skolor. (källa)
  6. Omsorg brukar syfta på offentlig omsorg, som barnomsorg, äldreomsorg och handikappomsorg. (källa)
  7. Socialtjänsten består av vård, äldreomsorg, stöd till missbrukare, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och även individ- och familjeomsorg (IFO). Varje kommun ansvarar för att detta sköts och att allt folk som bor i kommunen får den hjälp och det stöd som behövs. Dessa uppgifter kan därför se olika ut från kommun till kommun. I socialtjänstlagen står att kommunen har skyldigheter att hjälpa sina invånare med olika bidrag och stöd. De hjälpinsatser man kan få via socialtjänstlagen kallas bistånd. I lagen finns inte alla insatser kommunen kan hjälpa till med, antingen som ren service eller mot betalning. (källa)
  8. Vårdbiträde är i Sverige en person som arbetar inom äldreomsorg och hemtjänst. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat praktisk omsorg och hemskötsel. (källa)
  9. I en del länder, bland annat Sverige, används inom äldreomsorgen och sjukvården termerna A (stor) och a (liten) för att ange avföringens kvantitet. Denna dokumenteras sedan på en så kallad avföringslista. Dock använder vissa vårdinrättningar sifferbeteckningar där 1 står för liten, 2 för mellan och 3 för stor. För att ytterligare precisera kvantiteten används också ibland plustecken respektive minustecken, som kombineras med siffrorna. Ibland används även termerna D (stor) och d (liten) för särskild klassifikation av lös avföring. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.