Ämbetsperiod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ämbetsperiod, varianter, uttal och böjningar av ämbetsperiod

Ämbetsperiod synonym, annat ord för ämbetsperiod, vad betyder ämbetsperiod, förklaring, uttal och böjningar av ämbetsperiod.

Vad betyder och hur uttalas ämbetsperiod

Ämbetsperiod uttalas ämbets|peri|od och är ett substantiv.

Ordformer av ämbetsperiod

Singular

ämbetsperiod
obestämd grundform
ämbetsperiods
obestämd genitiv
ämbetsperioden
bestämd grundform
ämbetsperiodens
bestämd genitiv

Plural

ämbetsperioder
obestämd grundform
ämbetsperioders
obestämd genitiv
ämbetsperioderna
bestämd grundform
ämbetsperiodernas
bestämd genitiv

Ämbetsperiod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ämbetsperiod

  1. Under 2008 kampanjade Bloomberg för att New York skulle ändra sin maxtid på två mandatperioder dess borgmästare får lov att inneha ämbetet, och motiverade detta med att han själv bäst kunde leda New York genom finanskrisen. Förslaget klubbades igenom av New Yorks stadsfullmäktige och Bloomberg omvaldes 2009 för en tredje ämbetsperiod. 2010 ändrades maxantalet ämbetsperioder tillbaka till två för framtida borgmästare. (källa)
  2. Trump har fått massiv kritik som president. I samband med hans installation ägde en internationell protest rum, hans presidentorder för en restriktiv immigrationspolitik har mötts med politiskt motstånd, liksom hans stöd för NRA och andra tillägget i konstitutionen. Erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad har lett till diplomatiska fördömanden, hans hårda retorik mot Nordkorea och Kina har kritiserats och att USA lämnade Parisavtalet och Världshälsoorganisationen (WHO) på Trumps begäran har fått kritik. Förmodade kopplingar till Ryssland under presidentkampanjen 2016 utreddes i närmare två år utan att bevis mot honom hittades. Under hela Trumps presidentskap har demokraterna hotat att ställa honom inför riksrätt, vilket de förverkligade en första gång i december 2019 och en andra gång strax före hans ämbetsperiods slut, efter att han uppmuntrat anhängare att storma kongressen. Den första gången friades han av senaten på båda åtalspunkterna, om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Republikanerna hade då majoritet i senaten och av republikanerna röstade endast en för en fällande dom. Han friades även i den andra processen med siffrorna 57–43. Alla demokrater och sju republikaner röstade för fällande dom. Donald Trump är också den ende amerikanske president vars popularitetssiffror bland amerikaner aldrig nått över 50 procent av de tillfrågade. (källa)
  3. Statsminister Per Albin Hansson drev taktikspel som syftade till att Socialdemokraterna skulle gå till andrakammarvalet 1936 i opposition. Efter att den socialdemokratiska regeringen fallit i juni 1936 gick budet att bilda ny regering till Pehrsson-Bramstorp, eftersom Bondeförbundet var stödparti till Socialdemokraterna. Regeringen Pehrsson-Bramstorp bestod av bondeförbundare och opolitiska ledamöter – själv var han förutom statsminister även jordbruksminister. På grund av den korta ämbetsperioden, som i stort sett sammanföll med riksdagens sommaruppehåll, kallades denna regering "semesterregeringen". (källa)
  4. Den dömande makten i Colorado utövas av en högsta domstol och ett antal underordnade domstolar. Den högsta domstolen, Supreme Court, består av sju ledamöter, ordföranden väljs av ledamöterna bland dem själva. Högsta domstolens ledamöter utnämns av guvernören efter ett särskilt förfarande. När en domare i högsta domstolen skall tillsättas lämnar ett medborgarråd förslag på tre ledamöter, bland vilka guvernören måste välja en. Den första ämbetsperioden för en ny domare är på två år, följande perioder är på tio år. Efter varje period avgör väljarna i allmänna val om domaren skall behålla sitt ämbete. Röstar en majoritet av väljarna "nej" till att domaren bibehålls i sitt ämbete, måste han avgå och ett nytt tillsättningsförfarande börjar. (källa)
  5. Fram till 1933 var installationsdagen den 4 mars, men ändrades då till den 20 januari till följd av att man ratificerade det 20:e tillägget som förändrade tidpunkten på året då ämbetsperioden inleds. (källa)
  6. Ett lustrum (latin) är en period på fem år. Det avsåg ursprungligen det reningsoffer som förrättades av Roms censorer på Marsfältet i samband med att de avslutade sin femåriga ämbetsperiod. En arkaisk synonym är kvinkvennat. (källa)
  7. De första raketmotorerna utvecklades i det nazistiska Tyskland under andra världskrigets senare del. Den obemannade V-2-raketen, utvecklad av Wernher von Braun, var den första uppfinning som utnyttjade raketmotorn. (Dess föregångare V-1 var ingen raket, snarare ett obemannat jetdrivet flygplan). Efter krigsslutet våren 1945 fick både Sovjetunionen och USA de forskare, som tidigare arbetat åt Tyskland, att vidareutveckla raketmotorn. Trots att V2-programmets ledande forskare, Werner von Braun, arbetade för USA, lyckades det kommunistiska Sovjetunionen att skjuta upp planeten Jordens (Tellus) första artificiella satellit, den så kallade Sputniken den 4 oktober 1957. Detta blev en chock för Västvärlden under det pågående s.k. kalla kriget. Inte bara tycktes kommunismen ligga tekniskt före västvärlden (åtminstone i kommunistisk propaganda), dessutom kunde Sovjetunionen nu bomba USA med kärnvapenladdade raketer. Och den så kallade Rymdkapplöpningen inleddes. Sovjetunionens försprång inkluderade bl.a. uppskjutningen av "rymdhunden" Lajka, den första människan Jurij Gagarin samt den första rundningen av månen. De första bilderna av månens baksida uppsnappades dock av Storbritannien och de första publicerade fotografierna av månens baksida presenterades i brittisk press. Och sakta men säkert började USA ta in på det sovjetiska försprånget. Den amerikanske presidenten John F Kennedy uttalande tidigt under sin ämbetsperiod "att USA skulle sända människor för att landa på månen innan 1960-talet var slut". (källa)
  8. Tage Erlander skapade konceptet "Statsministerafton" 1956 och besökte därefter Studentafton 19 gånger. Sedan dess har Sveriges samtliga statsministrar besökt en så kallad "Statsministerafton" minst en gång under sin ämbetsperiod. Tage Erlander skrev i sina memoarer att "Jag förberedde mig mycket noggrant till dessa årligen återkommande Studentaftnar, mera än till någon av de stora riksdagsdebatterna" och Göran Persson sa i dokumentären om Studentafton "If there is such a place - en film om Studentafton i Lund" att "En sån ritual som bär politiken är till exempel finansministerns budgetpromenad från Rosenbad över till riksdagshuset, det kan vara Studentaftnarna i Lund och det kan vara till exempel Riksdagens högtidliga öppnande". Den senaste Statsministeraftonen hölls den 27 april 2015 då Stefan Löfven var gäst. (källa)
  9. Som person var Skapte ingalunda otadlig. Källorna nämner honom som både listig, orättfärdig och hänsynslös – vilket dock delvis måste förklaras med att han skaffade sig många fiender. Han var under sin 27 år långa ämbetsperiod – den längsta i fristatens historia – Islands mäktigaste man. "I hans dagar blev många hövdingar och mäktiga män fredlösa eller landsförvisade för dråp eller strider på grund av hans makt och landsstyre", skriver Are den lärde (Ari fróði) i Íslendingabók, kapitel 8. (källa)
  10. Gates betonade som försvarsminister vikten av ansvarsutkrävande även för de högsta civila och militära befattningshavarna i försvarsdepartementet, bland annat fick under Gates ämbetsperiod en arméminister, en försvarschef, en militärbefälhavare, samt både flygvapenministern och flygvapenstabschefen samtidigt, avgå i förtid på grund av misstroende från departementschefen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.