Ämnesområde Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ämnesområde, varianter, uttal och böjningar av ämnesområde

Ämnesområde synonym, annat ord för ämnesområde, vad betyder ämnesområde, förklaring, uttal och böjningar av ämnesområde.

Vad betyder och hur uttalas ämnesområde

Ämnesområde uttalas ämn|es|om|råde och är ett substantiv.

Ordformer av ämnesområde

Singular

ämnesområde
obestämd grundform
ämnesområdes
obestämd genitiv
ämnesområdet
bestämd grundform
ämnesområdets
bestämd genitiv

Plural

ämnesområden
obestämd grundform
ämnesområdens
obestämd genitiv
ämnesområdena
bestämd grundform
ämnesområdenas
bestämd genitiv

Ämnesområde är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ämnesområde på Engelska

  • topic , topic area

Hur används ordet ämnesområde

  1. Socialmedicin är en tvärvetenskaplig gren av medicinen som handlar om människors hälsa och sjukdom i samspel med det omgivande samhället. Socialmedicinen omfattar kunskap om faktorer som påverkar hälsan, såsom sociala och psykosociala orsaker till ohälsa och sjukdom. Detta inkluderar hur hälsan i olika samhällsgrupper påverkas av samhällsstrukturen, miljön, vårdsystemen, arbetslivet och levnadsvanor. Ämnesområdet omfattar också hur hälsan är fördelad i befolkningen, inklusive genus- och jämlikhetsaspekter, sociala konsekvenser av sjukdom, samt klinisk kunskap om folksjukdomar, särskilt hos sociala riskgrupper. (källa)
  2. Under de 18 åren 1980–1997 disputerade i Sverige 14 869 män och 5 371 kvinnor under 60 år, totalt 20 240 personer eller i medeltal 1124 per år, varav 73,5 % män. Dessa fördelar sig som följer på olika ämnesområden. (källa)
  3. Ämnesområdets huvudsakliga fokus ligger på strålbehandling och läkemedelsbehandling för tumörer, men på senare tid har även omvårdnadsinriktad onkologi blivit mer vanligt. (källa)
  4. Ett uppslagsverk definieras av fyra större element: dess ämnesområde, dess vidd, dess struktur och dess produktionsmetod. (källa)
  5. Populär Astronomi är en populärvetenskaplig tidskrift på svenska för ämnesområdena astronomi och rymdfart. (källa)
  6. Mångvetenskaplig verksamhet är ett samarbete — en interaktion — mellan olika kunskapsområden runt ett gemensamt problemområde, men där respektive forskare stannar inom ramen för sitt eget område. Tvärvetenskaplig blir verksamheten enligt detta synsätt när forskarna rör sig i gränsområdena mellan de olika ämnesområdena och gemensamt skapar ett nytt område. Till skillnad från mångvetenskapen då deltagarna bidrar till något nytt, utöver sina ursprungliga discipliner. Det finns, jämfört med mångvetenskapen, en högre ambition när det gäller integrationen av olika discipliner. När graden av integration blir tillräckligt hög kan nya discipliner eller ämnen bildas. Det finns en möjlig kronologi i relationerna som kan uttryckas: mångvetenskap—tvärvetenskap—disciplin. (källa)
  7. Förr var latin det gängse språket i flertalet ämnen vid universiteten i Europa. I de medicinska ämnesområdena används latinska och grekiska begrepp fortfarande i arbetsspråket. Även om många av kroppens grövre strukturer har svenska namn, så är det mest effektivt att i diagnostik och behandling använda de mer specifika latinska eller grekiska benämningarna. Det är mer effektivt eftersom de flesta västerländska yrkesutövare inom vårdsektorn kan de latinska/grekiska namnen och ett internationellt utbyte underlättas då man använder latinet. Ett sannolikt viktigare skäl är dock att många av de medicinska strukturer som har specifika namn på latin saknar vedertagna namn på många andra språk. Trots anglifieringen som skett under de senaste 50 åren har den latinska och antikgrekiska användningen kvarstått. (källa)
  8. Ämnesområdet paleoantropologi uppstod mer eller mindre i samband med upptäckten av de första neandertalarna (Homo neanderthalensis) i mitten av 1800-talet. En föga populär tanke vid denna tidpunkt var, precis som nu, att människan hade utvecklats via så kallade grottmänniskor, och var släkt med de stora aporna. Termen "grottmänniska" är mer eller mindre ett resultat av olika missförstånd genom historien, aktuell forskning pekar på att neandertalarens naturliga habitat var tät skog. (källa)
  9. Audionom är ett yrke som innebär en integrerad tillämpning av tekniska, beteendevetenskapliga och medicinska kunskaper inom hörselområdet. Ämnesområdet involverar både människa och teknik och audionomen arbetar med både tekniska och pedagogiska lösningar för ett bättre hörande hos hörselskadade personer. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.