Äreport Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder äreport, varianter, uttal och böjningar av äreport

Äreport synonym, annat ord för äreport, vad betyder äreport, förklaring, uttal och böjningar av äreport.

Vad betyder och hur uttalas äreport

Äreport uttalas äre|port och är ett substantiv.

Ordformer av äreport

Singular

äreport
obestämd grundform
äreports
obestämd genitiv
äreporten
bestämd grundform
äreportens
bestämd genitiv

Plural

äreportar
obestämd grundform
äreportars
obestämd genitiv
äreportarna
bestämd grundform
äreportarnas
bestämd genitiv

Äreport är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet äreport

  1. Det var en gång en konung, som med skiftande seger och nederlag, men alltid med ära styrde sitt diktarrike. Han hade slott, borgar och katedraler, mörka, gavlade gator och vårgröna hagar han hade en prinsessa, lika trolsk som elak, visa filosofer, fräcka narrar och larmande pöbel, med ett ord allt, som till en väl ordnad poetstat kunde höra, då han plötsligt en festkväll lämnade alltsammans i sticket för att som resande scholar draga ut och leta den vises sten. Förgäves skickades gråskäggiga sändebud till den skumma studiekammare, där han glömde bort åren bland Paracelsus' deglar och retorter. "Sire", sade de, "vänd hem igen. Ert rike väntar er. Äreporten är redan rest. Fontänerna rinna med vin. Narren har fått en ny våd scharlakan i sin kolt, och prinsessan står med solrosen i handen vid tornfönstret och väntar." Men alkemisten hörde dem ej. Brygderna och dekokterna upptogo hans tankar. Där hemma i diktarriket växte gräset över gångarna. Ljusen slocknade. Prinsessan blev så rynkig, att all hennes elakhet på långt avstånd kunde läsas ur ansiktet. Landet föll i lägervall. Och den vises sten? Vem har hittat den. (källa)
  2. Johan Peter Johansson var son till lantbrukaren Johannes Jakobsson. Han började måla och teckna redan som liten pojke och fick ofta måla porträtt och minnestavlor i hemtrakterna. Han utförde bland annat transparanger till äreportar vid bröllop. Han övertog föräldrahemmet Assarp 1:2 i Snöstorp men miste i en sprängolycka hemma på gården vänster arm och synen på ena ögat. Efter detta sålde han gården och lät bygga en stuga på en avstyckad del av tomten. Johanson var under många år verksam som kommunalman i Snöstorp. Han försörjde sig i stället på måleriet, främst så kallade "matsalstavlor", stilleben med vinkaraffer och frukter. Under 1920-talet började han även ägna sig åt att måla gårdar i trakterna runt Snöstorp. Han gjorde även byggnadsritningar och har bland annat ritat skolbyggnaderna i Fyllinge och Furet. Johan Peter Johansson lät även måla av Snöstorps gamla medeltidskyrka i samband med dess rivning, en målning som nu hänger i den nya kyrkan. (källa)
  3. Huvudbetydelsen av portal är en arkitektoniskt utsmyckad port, prydd med pelare eller dylikt och ofta med inbegrepp av dörr, men även om fristående valvbåge eller äreport med pelare eller kolonner. Ordet förekommer i svenska språket sedan 1545. Tidigare användes ordet även i betydelsen portalfasad. (källa)
  4. 1919 firade Hulda och Alfred bröllop på Kvarnholmen under stora eken i Fredriksberg. "Parken pyntad med en äreport med brudparets monogram i eklöv och rosor, och brudpallen tillverkades av snickeriverkstaden i Gäddviken (...). Maten hade förberetts i köket på Fredriksberg.". (källa)
  5. Det dröjde till sommaren 1852 innan Frans Josef vågade genomföra en inspektionsresa till Ungern för första gången. Alla tänkbara säkerhetsåtgärder hade vidtagits. När han oskadd återvände till Wien arrangerades enorma välkomstceremonier som staden inte hade sett sedan Wienkongressens dagar 1814/1815. I Pratern uppfördes en äreport och kejsaren for i paradvagn till kejsarpalatset Hofburg. Utmed hela vägen stod jublande människoskaror och med jämna mellanrum spelade militära och civila orkestrar. Platsen för Johann Strauss den yngres orkester var särskilt gynnsamt utvald: Stephansplatz vid Stefansdomen. När kejsaren for förbi stämde Strauss upp den jubelmarsch han speciellt hade komponerat för tillfället: Wiener Jubel-Gruß-Marsch. (källa)
  6. Brudparet träffades för första gången den 8 oktober 1766 då kronprins Gustav tog emot Sofia Magdalena som anlände till Helsingborg i en slup med 36 roddare. Den 4 november togs den kungliga bruden emot i den svenska huvudstaden genom ett högtidligt intåg. I den långa processionen färdades prinsessan i en förgylld statskaross, dragen av hennes egna medförda hästar, åtta morenkoppar - skimlar med mörka huvuden. Karossen var en normalstor fyrsitsig sjuglasvagn som senare kom att förlängas så som vi ser den idag i Livrustkammaren. Vid Norrtullsgatan hälsades hon av en stor äreport med texten: Prinsessa, dyra skänk utav Försynens hand! Välkommen till ditt folk! Välkommen till ditt land! Kronprinsens vagn rullade i processionen tom. Han väntade på trappan till Kungliga Slottet för att ta emot sin brud. (källa)
  7. Stora Jungfrukammare är belägen mellan Magdalena Rudbecks sängkammare (idag Gula salongen) och Handkammaren. Härifrån var det nära till Fru Rudbecks sovrum. Den ursprungliga inredningen finns inte kvar längre. Matsalsmöblerna i rummets mitt var en bröllopspresent till Reinhold H.J. Rudbeck och Dagmar Odelberg och tillverkades 1902. På norra väggen finns en strålomgiven sköld med monogram "SM", som står för prinsessan Sofia Magdalena av Danmark, Gustav III:s gemål. Det är en pendang till en liknande sköld i Gula rummet. Båda härrör från Gustav III:s bröllop 1766 och satt på en äreport när de anlände till Stockholms län, där de mottogs av landshövdingen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.