Åkermark Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åkermark, varianter, uttal och böjningar av åkermark

Åkermark synonym, annat ord för åkermark, vad betyder åkermark, förklaring, uttal och böjningar av åkermark.

Vad betyder och hur uttalas åkermark

Åkermark uttalas åker|mark och är ett substantiv, böjs som ¹mark.

Ordformer av åkermark

Singular

åkermark
obestämd grundform
åkermarks
obestämd genitiv
åkermarken
bestämd grundform
åkermarkens
bestämd genitiv

Plural

åkermarker
obestämd grundform
åkermarkers
obestämd genitiv
åkermarkerna
bestämd grundform
åkermarkernas
bestämd genitiv

Åkermark är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Åkermark på Engelska

  • adgu

Hur används ordet åkermark

  1. Åker eller vall som inte odlas ligger i träda, vilket innebär att man låter åkern vila från grödor. En inhägnad åker som ligger avlägset i förhållande till övrig odlingsmark benämns vret. Jordbank i Sverige är åkermark som jordbrukarna får betalt av svenska staten för att inte odla på. (källa)
  2. Jordbruksmark är sådan mark som används, eller nyligen använts för jordbruk, främst åkermark och betesmark, men även ängsbruk. Definitionsskillnaden mellan åkermark och annan mark anges inom EU som att åkermark ska kunna plöjas. Inom naturvård räknas även småbiotoper i anknytning till sådan mark som jordbruksmark, till exempel dikesrenar, alléer, åkerholmar och märgelgravar. (källa)
  3. Träda eller träde innebär att åkermark under en period får vila från produktion av grödor. Denna vila kan pågå i ett eller flera år. Trädan är en gammal företeelse och kom till för att marken inte skulle utarmas. Odling av säd år efter år medförde att marken blev helt utarmad så att den blev värdelös för odling. Redan i början av 1700-talet använde man sig av "träda" i Bergslagen, speciellt på nyodlingar. Man gödslade kraftigt och odlade spannmål i 3 år varefter man slog (den självsådda) vallen under 8–10 år. Denna äldre form av träda kallades linda. På 1870-talet låg 14,5% av den svenska åkermarken i träda. Träda användes i vissa landsdelar långt in på 1900-talet. På Öland + Gotland låg 15,2% av åkermarken i träda år 1921. I modernt lantbruk finns ingen anledning att lägga mark i träda för produktionens skull. Man kan utföra markanalys för att fastställa innehållet av växtnäring i marken och utifrån denna bestämma en gödselgiva som återställer näringsbalansen. (källa)
  4. Med tiden blev ängsmarken allt näringsfattigare och man fick låta den ligga i träda med jämna mellanrum. När de kvävefixerande vallväxterna började användas blev det möjligt att odla grödor på åkrarna som faktiskt förbättrade markens näringsstatus och inte bara förbrukade näringsämnen. Man fick "råd" med att odla grovfoder på den värdefulla åkermarken istället för, som tidigare, bara på de svårbrukade ängarna. (källa)
  5. Den nuvarande herrgårdsliknande manbyggnaden uppfördes 1914, strax norr om den gamla huvudbyggnaden, efter ritningar av Ernst Stenhammar. Hammersta gård ligger i ett parkliknande landskap med öppna ängar och åkermarker där inslag av ek och dungar med ädellövskog förekommer. Genom Hammersta dalgång flyter Muskån som övergår i Hammerstaån, innan den strömmar ut i Sittuviken strax söder om borgruinen och i de branta, kuperade grottbergen borta i öster finns den sägenomspunna Frugrottan. (källa)
  6. Kina var förut ett lövskogrikt land, men nu är det mesta av skogen är skövlad för åkermarkens skull. Man försöker dock återplantera skog för att motverka jorderosion. (källa)
  7. 1989–94 var han Sveriges första professor i regi vid Dramatiska institutet. Han tilldelades Svenska Dagbladets Thaliapris 1968, Svenska teaterkritikers förenings teaterpris 1974, det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 1985 samt Dramatens O'Neill-stipendiet 1994. 1995 erhöll han för sitt arbete den kungliga medaljen Litteris et Artibus. (källa)
  8. 1990 – Svenska Akademiens Carl Åkermarks stipendium. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.