Åklagarmyndighet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åklagarmyndighet, varianter, uttal och böjningar av åklagarmyndighet

Åklagarmyndighet synonym, annat ord för åklagarmyndighet, vad betyder åklagarmyndighet, förklaring, uttal och böjningar av åklagarmyndighet.

Vad betyder och hur uttalas åklagarmyndighet

Åklagarmyndighet uttalas å|klag|ar|mynd|ig|het och är ett substantiv.

Ordformer av åklagarmyndighet

Singular

åklagarmyndighet
obestämd grundform
åklagarmyndighets
obestämd genitiv
åklagarmyndigheten
bestämd grundform
åklagarmyndighetens
bestämd genitiv

Plural

åklagarmyndigheter
obestämd grundform
åklagarmyndigheters
obestämd genitiv
åklagarmyndigheterna
bestämd grundform
åklagarmyndigheternas
bestämd genitiv

Åklagarmyndighet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet åklagarmyndighet

  1. Högste chef för åklagarväsendet i Danmark är justitieministern. Den övre åklagarmyndigheter i Danmark är rigsadvokaten (riksåklagaren) och statsadvokaterna (statsåklagarna).De 12 regionala polisdirektörerna (länspolismästarna) är åklagarmyndigheter och det är också politimesteren på Färöarna och politimesteren i Grönland. I sin egenskap av åklagarmyndighet lyder politidirektør under statsadvokaten, men i sin egenskap av polischef under rigspolitichefen (rikspolischefen). (källa)
  2. Åklagaren leder som förundersökningsledare de poliser som utreder brottslighet under en förundersökning i anledning av brott för att sen fatta beslut om en vidare rättslig process ska följa, som till exempel anhållande och åtal. Vid många enklare brott är dock polisen själv förundersökningsledare och redovisar en färdig utredning till åklagaren (se Åklagarmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om ledning av förundersökning i brottmål, ÅFS 2005:9). Det är en vanlig missuppfattning att åklagaren är i motsatsställning till den tilltalade (den person som misstänks ha begått ett brott), vilket inte är fallet. Enligt svenska rättegångsbalken är det klart och tydligt att åklagaren har skyldighet att presentera och söka även uppgifter som talar för den tilltalade, den så kallade objektivitetsprincipen. I Sverige bär sedan rättegångsbalkens införande 1948 åklagarna denna tjänstebenämning. Före 1948 var det andra befattningshavare som förde allmänhetens talan i brottmål inför domstolen, till exempel landsfiskaler. (källa)
  3. Åklagaren leder som förundersökningsledare de poliser som utreder brottslighet under en förundersökning i anledning av brott för att sen fatta beslut om en vidare rättslig process ska följa, som till exempel anhållande och åtal. Vid många enklare brott är dock polisen själv förundersökningsledare och redovisar en färdig utredning till åklagaren (se Åklagarmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om ledning av förundersökning i brottmål, ÅFS 2005:9). Det är en vanlig missuppfattning att åklagaren är i motsatsställning till den tilltalade (den person som misstänks ha begått ett brott), vilket inte är fallet. Enligt svenska rättegångsbalken är det klart och tydligt att åklagaren har skyldighet att presentera och söka även uppgifter som talar för den tilltalade, den så kallade objektivitetsprincipen. I Sverige bär sedan rättegångsbalkens införande 1948 åklagarna denna tjänstebenämning och de är anställda vid Åklagarmyndigheten eller Ekobrottsmyndigheten. Före 1948 var det andra befattningshavare som förde allmänhetens talan i brottmål inför domstolen, till exempel landsfiskaler. (källa)
  4. Danmark har en enhetlig, lokalt organiserad, statlig polis, som samtidigt är åklagarmyndighet. Som åklagarmyndighet är polisen underställd riksadvokaten (riksåklagaren) och statsadvokaterna (statsåklagare). Polisverksamheten utövas huvudsakligen inom ramen för poliskretsarna (polisdistrikten). Genom polisreformen 2006 ombildades de tidigare 54 poliskretsarna under polismästare, till 12 poliskretsar under polisdirektörer. År 2006 hade den danska polisen ca 15 000 anställda. Av dessa var 640 polisjurister, 9 500 poliser, 1 240 poliser under utbildning, 2 200 civilanställda administratörer och 1400 civilanställda tekniker. (källa)
  5. I Frankrike genomförs förundersökningar under ledning åklagare eller av personer med befogenhet som officier de police judiciaire. När misstankarna riktas mot en bestämd person måste åklagarmyndigheten informeras, liksom när sex månader av förundersökningen förlöpt. Vid brott som begåtts på fartyg till sjöss kan fartygets befälhavare även vara förundersökningsledare. (källa)
  6. Bestämmelser om resning i brottmål finns i 11 kap 13 § Regeringsformen och i 58 kap rättegångsbalken. Åklagarmyndigheten uppskattar att de behandlar 30-50 ansökningar per år och att någon enstaka leder till ändrad dom. Det är strängare krav för att få resning behandlad om ansökan är till nackdel för den dömde. Bland annat finns en "ettårsfrist", resning måste ansökas inom ett år efter att nya uppgifter kommer fram. För att en resning ska beviljas måste de nya uppgifterna visa att brottet är allvarligare. Högsta domstolen beviljade inte resning för en våldtäktsman som dömdes till sluten ungdomsvård efter att ha ljugit om sin ålder. Högsta domstolen menade i avslaget att de inte ska ta ställning till påföljdsbedömningar. (källa)
  7. Rättscentrum Göteborg, även Polishuset Ernst Fontells plats eller Skånegatan, är ett huskomplex i kvarteret Skånegatan och Ullevigatan och som används av polisen, kriminalvården, ekobrottsmyndigheten, åklagarmyndigheten och Göteborgs tingsrätt. (källa)
  8. Tymosjenko har också kallats till förhör i Ryssland av den militära åklagarmyndigheten där, för frågor angående mutor till anställda vid det ryska försvarsdepartementet 1996–1998. De ryska myndigheterna utfärdade en internationell arresteringsorder för Tymosjenko. I december 2005 lade den ryska åklagarmyndigheten ned utredningen. (källa)
  9. Landsfogde, en i varje län, var 1917–1965 länspolischef och statsåklagare. Som statsåklagare lydde han under Riksåklagaren, i övrigt under länsstyrelsen. I de flesta län fanns även biträdande landsfogdar och landsfogdeassistenter. Under landsfogden lydde distriktsåklagarorganisationen med undantag för åklagarmyndigheterna i rikets tre största städer. För behörighet som landsfogde krävdes juris kandidatexamen och tingsmeritering samt polischefsutbildning. Landsfogden tillsattes av Kungl Maj:t genom fullmakt. (källa)
  10. Att utöva den dömande makten (domstolar, åklagarmyndigheter och så vidare). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.