Ångkoka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ångkoka, varianter, uttal och böjningar av ångkoka

Ångkoka synonym, annat ord för ångkoka, vad betyder ångkoka, förklaring, uttal och böjningar av ångkoka.

Vad betyder och hur uttalas ångkoka

Ångkoka uttalas ång|koka och är ett verb, böjs som ³koka.

Ordformer av ångkoka

Aktiv

ångkoka
infinitiv
ångkokar
presens
ångkokade
preteritum
ångkokat
supinum
ångkokande
presens particip
ångkoka
imperativ

Passiv

ångkokas
infinitiv
ångkokas
presens
ångkokades
preteritum
ångkokats
supinum

Perfekt particip

ångkokad en
~ + subst.
ångkokat ett
~ + subst.
ångkokade den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

ångkokte
preteritum
ångkokt
supinum

Alternativa böjningsformer passiv

ångkoktes
preteritum
ångkokts
supinum

Alternativa böjningsformer perfekt

particip ångkokt en
~ + subst.
ångkokt ett
~ + subst.
ångkokta den/det/de
~ + subst.

Ångkoka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet ångkoka

  1. Couscous (berberspråk : ⵙⴽⵙⵓ seksu, arabiska: كُسْكُس kuskus) är en maghrebisk maträtt bestående av små ångkokta gryn gjorda av mannagryn på durumvete. Traditionellt serveras det på en stor tallrik täckt av den smakrika grytan som oftast består av kött eller kyckling samt enligt traditionen minst 7 grönsaker. På svenska avser dock couscous vanligen couscous-grynen som används i maträtten. (källa)
  2. Couscous är Tunisiens nationalrätt, och viktig vid högtider. Samtidigt är den vardagsmat, även om pasta i olika former är den vanligaste stapelvaran. Couscous tillagas i en couscousier, som består av två delar. Underst finns en kittel med kokande vatten, som vanligen innehåller köttet och grönsakererna, och ovanpå finns en del där semilonagrynen får ångkoka. Varianter finns, exempelvis brukar man på Djerba ångkoka fisk och grönsaker tillsammans med couscousgrynen i den övre delen. Råvaran är vanligen durumvete, men det finns även regionala varianter med havre eller linser. I Nordafrika används ordet couscous för att beteckna hela rätten, inte bara couscousgrynen. (källa)
  3. Det östafrikanska köket varierar från område till område. Inlandssavannen, som bebos av folk med boskap, är särpräglad, då köttprodukterna inte används. Nötkreatur, får och getter ansågs som en slags valuta och åts i allmänhet inte. På några ställen användes istället mjölken och blodet, men sällan köttet. Majs är stapelvara i ugali, den östafrikanska varianten av västafrikanska fufu. Ugali är en majsgröt som äts med kött eller stuvningar. I Uganda är ångkokta gröna bananer, som kallas matoke, stärkelsen i många maträtter. (källa)
  4. Bulgur, bulghur eller burgul är en matvara som består av hela vetekärnor som ångkokats, torkats och sedan krossats. Bulgur härstammar från Mellanöstern och liknar couscous men i bulgur bevaras en större del av vetekornen, vilket gör bulgur mer närings- och fiberrikt. Bulgur är ett lättanvänt livsmedel eftersom det går fort att tillaga och är mycket lagringståligt. (källa)
  5. Korn kan också ges till hästar. Även korn kan krossas, valsas eller stöpas, men även ångkokas eller flingas innan det ges till hästen. Korn innehåller jämfört med havre mer stärkelse och mindre fett och fibrer. (källa)
  6. Ordet "mushikamado" betyder "ångkokare" (från "Mushi" som betyder "att ånga" och "Kamado" som betyder "spis" eller "ugn"). Mushikamado var en anordning för att ångkoka ris och används av japanska familjer för ceremoniella tillfällen. Den tog formen av en rund lerkruka med ett löstagbart, kupolformat lock av lera. Den hade ett övre spjäll och ett bottenutkast. Mushikamado kom först till uppmärksamheten av amerikanerna efter andra världskriget när USA:s flygvapen skulle föra dem tillbaka från Japan i tomma transportplan. I slutet av 1960-talet startade tillverkningen i Amerika. (källa)
  7. Tamales är vanlig högtidsmat i Mexiko, även på julafton. Rätten består av majsmjölsdeg som ångkokas i majsskal och fylls med exempelvis kött och grönsaker. (källa)
  8. Havremust är ett finmalet mjöl gjort av ångkokta havrekärnor. Ångkokning gör mjölet mer lättsmält och ger en mildare smak. Havremust används till soppa, välling eller gröt. (källa)
  9. Sjötunga Walewska (uttal: /va'lɛfska/) är en maträtt baserad på ångkokta sjötungsfiléer. Dessa garneras därefter med skivor av hummer och tryffel, täcks med mornaysås och gratineras. Rätten kombineras ofta med ugnsgräddat och formgivet potatismos (pommes duchesse). (källa)
  10. Krabban fiskas med små trålarnät och äts saltad eller ångkokt. Den fångas i bukterna vid Sagami, Suruga och Tosa och runt Izuöarna. Det är förbjudet att fiska krabbor under våren då de lägger ägg. Krabban betraktas som en specialitet i Suruga. Den globala populationen har minskat och man har försökt att skydda dem. Krabban används även för vetenskapliga syften och som prydnad. Den är inte aggressiv och föds ofta upp i akvarier. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.