Övervintring Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder övervintring, varianter, uttal och böjningar av övervintring

Övervintring synonym, annat ord för övervintring, vad betyder övervintring, förklaring, uttal och böjningar av övervintring.

Vad betyder och hur uttalas övervintring

Övervintring uttalas över|vintr|ing och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av övervintring

Singular

övervintring
obestämd grundform
övervintrings
obestämd genitiv
övervintringen
bestämd grundform
övervintringens
bestämd genitiv

Plural

övervintringar
obestämd grundform
övervintringars
obestämd genitiv
övervintringarna
bestämd grundform
övervintringarnas
bestämd genitiv

Övervintring är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet övervintring

  1. Sorgmantel (Nymphalis antiopa Linné 1758) tillhör familjen praktfjärilar och förekommer i Europa, Asien och Nordamerika. Fjärilen har sammetsbruna vingar med en ljusgul ytterkant och ett band av blå fläckar innanför ytterkanten. Den flyger i juli till september och efter övervintring som fullbildad fjäril också i april till maj. (källa)
  2. Svenska Spetsbergenexpeditionen 1872–73 leddes av Adolf Erik Nordenskiöld och finansierades av Oscar Dickson och andra göteborgare samt av staten. Syftet var att upprätta en station på Sjuöarna eller någon annanstans på norra Spetsbergen och efter övervintring försöka ta sig till Nordpolen med slädar. (källa)
  3. Grodan sover vintersömn från september–oktober till april i norra delen av utbredningsområdet, oktober till februari längre söderut. Övervintringen kan ske både nergrävd i jord eller i vatten. Det förefaller som om valet av övervintring är klimatberoende, i södra delen av utbredningsområdet förefaller övervintring på land vara vanligare, i norra delen vattenövervintring. (källa)
  4. Fruktämnet har ett mer eller mindre undersittande läge och ovanpå detta finns en disk. Hyllebladen är fästade omkring mitten av fruktämnet. Blomaxeln är betydligt utvecklad på bredden mittför kronbladens och ståndarnas fäste. Runt stjälkens bas finns små knöl- eller lökformiga groddknoppar som utgör mandelblommans övervintrings- och förökningsmedel. Därför har växten även kallats knölbräcka. (källa)
  5. Spetsbergen anses oftast ha upptäckts år 1596 av holländarna Willem Barents och Jan Rijp under ett försök att en nordlig väg till Indien. Det är dock möjligt att fångstmän från Sibirien varit där dessförinnan, efter att ha vandrat dit via Novaja Zemlja, Frans Josefs land och Vitön under jakt på valross och vildren. Även om detta är oklart, så är det känt att pomorer från omkring 1703/1704 utrustades och sändes till Svalbard av Peter den store för – misslyckad – valfångst, och att de i stället där utvidgade sitt jaktområde för pälsdjursfångst, som bestod i både sommarfångst och övervintringsfångst av isbjörn och polarräv. (källa)
  6. M/S Norsel var ett 600 registerton stort sälfångstfartyg med förstärkt skrov och dieselmotor avsedd för en tysk ubåt. Fartyget användes i samband med Maudheimexpeditionen för tre turer mellan Norge och Antarktis. Norsel var för litet för att i en omgång transportera ner all materiel och förråd för upp till tre övervintringar samt manskap från Norge. Därför användes det 24 000 registerton stora valkokeriet Thorshøvdi för oceantransport av tung och otymplig materiel, 60 hundar, varav 40 överlevde resan samt fem man från expeditionsgruppen. (källa)
  7. Getingsamhället består av hanar, honor och arbetare (sterila honor). Svärmningen (parningen) sker under sommaren varefter hanarna dör. Efter övervintringen söker den befruktade honan upp en ny boplats där hon lägger de första äggen. När dessa kläckts till larver matar hon dem tills de utvecklats till arbetare, vilka sedan övertar driften av getingsamhället. Därmed övergår honan till att bli samhällets drottning, vilket betyder att hon helt ägnar sig åt att bli matad (av särskilda arbetare) och lägga ägg. (källa)
  8. Göken är en flyttfågel som återfinns i nästan hela palearktis. Den förekommer i Europa, Nordafrika och större delen av Asien, och når ända till Indien och Indokina. Övervintringen sker i tropiska delar av Afrika. (källa)
  9. Hasselmus (Muscardinus avellanarius) är en liten gnagare som tillhör familjen sovmöss och som ensam placeras i släktet Muscardinus. Den förekommer i lövskogar i stora delar av Europa och norra Mindre Asien. Hasselmusen väger 17–20 gram under sommaren, men ökar sin vikt fram till vinterdvalan till 30–40 gram. Övervintringen sker från oktober till april eller maj. Hasselmusen är Närkes landskapsdjur. (källa)
  10. Arterna i släktet håller allmänt lång vinterdvala som oftast varar mellan 6 och 7 månader, ibland upp till 9 månader. Däremot går sydliga populationer av skogsmurmeldjuret bara 6 till 8 veckor i ide. Bon polstras med gräs och individerna rullar ihop sig. Före övervintringen äter de mycket och skapar fettreserver. Under vinterdvalan andas de bara två gånger per minut och hjärtat slår bara 20 gånger per minut (istället för 200 gånger under den vakna tiden). Energiförbrukningen är 90 % mindre och därför behövs bara 1 200 gram fett för att klara sig över vintern. Vinterdvalan påbörjas när maten på hösten blir näringsfattig samt när fettcellerna är uppfyllda. På så sätt somnar de några veckor före den egentliga vintern. De vaknar när yttertemperaturen är tillräckligt varm. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.