Åker Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åker, varianter, uttal och böjningar av åker

Åker synonym, annat ord för åker, vad betyder åker, förklaring, uttal och böjningar av åker.

Synonymer till åker

Vad betyder och hur uttalas åker

Åker uttalas åker och är ett substantiv -n åkrar.

Ordformer av åker

Singular

åker
obestämd grundform
åkers
obestämd genitiv
åkern
bestämd grundform
åkerns
bestämd genitiv

Plural

åkrar
obestämd grundform
åkrars
obestämd genitiv
åkrarna
bestämd grundform
åkrarnas
bestämd genitiv

Åker är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Åker på Engelska

 • arable land, field - field of wheat, farming, agriculture, field, arable land, arable land

Hur används ordet åker

 1. I Sverige har ockrorna oftast sålts som blandningar, med namn som gulockra, guldockra, ljusockra och, mörkockra. och i äldre litteratur kan man också hitta ord som gulåker eller åkergult (gulockra) och brunrot (från tyska Braunrot = brunröd). År 1912 introducerades en normalfärgserie för konstnärsfärger, och därmed etablerades ett mera enhetligt språkbruk inom konstmåleriet. De konstnärsfärger som idag marknadsförs som ljusockra (extra ljus), ljusockra, guldockra och mörkockra utgörs dock inte av naturliga jordpigment utan är blandningar av naturliga och syntetiska järnoxider. I vissa fall kan de även ha inblandning av andra pigment, som till exempel det vita pigmentet titandioxid i något fall av ljusockra (extra ljus). (källa)
 2. I en kyrklig skatteuppbördslängd för den så kallade sexårsgärden från år 1314 är Gästrikland upptaget som provins (härad eller hundare) i Tiundaland omfattande socknarna Valbo (med annex), Hamrånge, Ockelbo, Ovansjö (med annex), Färnebo (Österfärnebo), Torsåker och Hedesunda. (källa)
 3. I Sverige har ockrorna oftast sålts som blandningar, med namn som gulockra, guldockra, ljusockra och, mörkockra. och i äldre litteratur kan man också hitta ord som gulåker eller åkergult (gulockra) och brunrot (från tyska Braunrot = brunröd). År 1912 introducerades en normalfärgserie för konstnärsfärger, och därmed etablerades ett mera enhetligt språkbruk. Gula jordpigment kallas idag ockra eller Terra di Siena. De kan ha mycket likartade kulörer men terra di Siena har normalt sämre brytkraft och täckförmåga och används därför främst i laserande färg. Umbra betecknar mera beskuggade bruna eller grönaktigt grå pigment. (källa)
 4. Kolerakyrkogården i Torsåker, anlagd 1854. (källa)
 5. Tors loge, Torsåker, Hofors. (källa)
 6. I Sverige startade det första metadonprogrammet 1966 i Uppsala. Under en tvåårsperiod under 1980-talets början, stoppade Ulleråker all nyintagning till metadonprojektet, då Socialstyrelsen inte kunde bestämma sig för om det skulle bli en etablerad behandlingsform. "Man kan inte behandla en drog med en annan drog" hävdade projektets motståndare. Eftersom en hög andel av dem som stod i kö för behandling påfallande ofta avled av överdoser omedelbart efter utskrivning från andra typer av heroinbehandlingar var behovet av ett beslut akut. Socialstyrelsen ville fortfarande inte ta ställning till metadonbehandlingen trots årtiondens positiva behandlingsresultat utan bollade frågan vidare till riksdagen, som godkände metadonbehandling för opiatmissbrukare som etablerad vårdform 1983. Ulleråker kunde återuppta behandlingen, denna gång utan att behöva kalla det ett "forskningsprojekt" och finansiera behandlingen med forskningsanslag. Dock fanns det fortfarande ett tak som Socialstyrelsen hade satt som innebar att maximalt 200 personer fick ta del av metadonbehandling samtidigt. (källa)
 7. 1996: CK Ceres, Katrineholm (Erik Jungåker, Martin Lundberg, Esa Rosendahl)3. (källa)
 8. AT-4 är ett engångsvapen (pansarskott) utvecklat i FFV Eskilstuna och tillverkat av FFV (Försvarets Fabriksverk) i deras fabriker i Karlstad och Vingåker. Mycket av engångsvapnets utformning bygger på kunskaper och erfarenhet från granatgevär m/48. Vapnet har även licensierats i USA och slutlevererats i mycket stort antal från Vingåkersverken till ett flertal kunder. (källa)
 9. Håkan Dahlby,Jonas Edman, Ragnar Skanåker, Jonas Jacobsson och Pia Hansen är några av skyttesportens kända profiler som tagit OS-medaljer till Sverige. Skytte är en sport där de fysiska och mentala förutsättningarna är lika för de flesta även om människor med fysiska hinder oftast tävlar i egna klasser. (källa)
 10. Regna är kyrkbyn i Regna socken i Finspångs kommun i Östergötlands län. Byn ligger vid sydvästra stranden av sjön Regnaren, utmed vägen mellan Finspång och Vingåker. I orten ligger Regna kyrka. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.