Abstinenssymptom Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder abstinenssymptom, varianter, uttal och böjningar av abstinenssymptom

Abstinenssymptom synonym, annat ord för abstinenssymptom, vad betyder abstinenssymptom, förklaring, uttal och böjningar av abstinenssymptom.

Vad betyder och hur uttalas abstinenssymptom

Abstinenssymptom uttalas abstinenssymptom variantform till abstinenssymtom.

Ordformer av abstinenssymptom

abstinenssymptom variantform till abstinenssymtom

Andra språk

Abstinenssymptom på Engelska

  • abstinense symptoms

Hur används ordet abstinenssymptom

  1. Normalt syftar man på avhållsamhet frånågon beroendeframkallande drog, exempelvis alkohol (beskrivs i artikeln om alkoholabstinens), nikotin, bensodiazepiner eller opiater, när man talar om abstinen. I dessa fall är abstinenssymptomen ofta högst påtagliga såväl fysiskt som psykiskt, eftersom den abstinent personen har dragit på sig ett kemiskt beroende genom bruket av sin drog.
  2. Även andra vanor som inte inbegriper tillförsel av kemiska substanser kan vara så inrotade att de kan ses som ett beroende, och där sålunda abstinensbesvär i olika former förekommer vid avhållsamhet. Hit hör exempelvis spelberoende och tvångsmässig promiskuitet men på senare tid har även shoppingberoende blivit ett stort problem, som för många är svårt att avstå från. De abstinenssymptom som uppträder i dessa fall är av psykologisk karaktär, men en form av kemiskt beroende finns också, i det avseendet att de signalsystem i hjärnan som aktiveras vid ett ex beteende (ständig shopping, spel- eller sexmissbruk) vid avhållsamhet blir understimulerade. Även om det handlar om endogena substanser ej tillförda utifrån, utan producerade i kroppen) är det att likna vid ett kemiskt beroende av till exempel droger eller nikotin. Alla abstinenssymtom går över med tiden. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.