Agnostiker Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder agnostiker, varianter, uttal och böjningar av agnostiker

Agnostiker synonym, annat ord för agnostiker, vad betyder agnostiker, förklaring, uttal och böjningar av agnostiker.

Vad betyder och hur uttalas agnostiker

Agnostiker uttalas a|gnost|ik|er [agnås´t-] och är ett substantiv -n; pl. agnostiker.

Ordformer av agnostiker

Singular

agnostiker
obestämd grundform
agnostikers
obestämd genitiv
agnostikern
bestämd grundform
agnostikerns
bestämd genitiv

Plural

agnostiker
obestämd grundform
agnostikers
obestämd genitiv
agnostikerna
bestämd grundform
agnostikernas
bestämd genitiv

Agnostiker är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Agnostiker på Engelska

  • agnostic

Hur används ordet agnostiker

  1. Vidskepelse har ofta ställts emot den i en viss kultur rådande religiösa uppfattningen, så att uppfattningar, vanor eller riter som inte har grund i den etablerade religionen i ett samhälle, alternativt som har grund i den etablerade religionen men som av omgivningen anses som "överdrivna", har kommit att klassas som vidskepelse. Att få etiketten vidskeplig betraktas därför i allmänhet som nedsättande. Ovidius och Titus Livius använde begreppet superstitio (jämför engelskans superstition) för att beteckna en överdriven tro på eller rädsla för magi, medan Cicero använde samma begrepp som benämning på föräldrar som ägnade sig åt överdrivna ritualer för sina nyfödda barn att försäkra sig om att dessa skulle överleva och därmed kunna begrava föräldrarna. Även grekerna under antiken ansåg att överdriven rädsla för gudar var något negativt, och de använde den nedsättande benämningen desidaimonia för att beteckna detta. Medeltidens lärda betecknade varje tro eller lära som stod i strid med kristendomen som vidskepelse. Idag är det vanligare att betrakta övertygelser som står i strid med vetenskap som vidskepelse. Många ateister och agnostiker anser att varje religion baseras på vidskepelse i någon form. (källa)
  2. Somliga agnostiker kallar sig ibland även ateister. Det kan både provocera och ge upphov till debatt som värderas, och det kan även klargöra att de i grunden anser det vara viktigare att klargöra att det inte finns skäl att tro att gud finns, än att det är omöjligt att veta. De tror inte att gud finns men de kan inte bevisa att det inte finns några gudar. Många både troende och agnostiker menar att man inte kan vara ateist och agnostiker samtidigt, eftersom ateism innebär ett gudsförnekande. Några hävdar även att ateism betyder en övertygelse att man kan bevisa att det inte finns någon gud. Detta är dock felaktigt då ordet ateism endast innebär avsaknad av eller avståndstagande från tro på någon gud, gudar och högre makter. Ett gudsförnekande helt enkelt, men inte att man anser att det går att bevisa. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.