Akromegali Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder akromegali, varianter, uttal och böjningar av akromegali

Akromegali synonym, annat ord för akromegali, vad betyder akromegali, förklaring, uttal och böjningar av akromegali.

Vad betyder och hur uttalas akromegali

Akromegali uttalas akro|megali [-li´] och är ett substantiv -n.

Akromegali betyder:

Ordformer av akromegali

Singular

akromegali
obestämd grundform
akromegalis
obestämd genitiv
akromegalin
bestämd grundform
akromegalins
bestämd genitiv

Akromegali är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet akromegali

  1. Gigantism eller jätteväxt är ett sällsynt tillstånd under barn- och tonåren som orsakas av onormalt stor produktion av tillväxthormon (GH, growth hormone) i hypofysens framlob. Om tillståndet sker efter barn/tonåren (efter att den normala bentillväxten slutat) kallas det för akromegali. (källa)
  2. Symtomet orsakas ofta av fysiskt trauma som leder till att det är lättare att drabbas av svampangrepp, vilket ofta är orsaken till att nageln skiktar sig och blir tjock. Vid svampangrepp kan nageln anta en missfärgning. Kartnagel kan också bero på akromegali, psoriasis eller ärftliga sjukdomar. Oavsett orsak är det sällan kartnageln läker bort av sig själv. (källa)
  3. Förhöjd densitet i brösten förekommer vid förhöjda nivåer tillväxthormon (akromegali), som också kan ge större bröstmassa. Förhöjd densitet brukar uppfattas som förhöjd risk för att drabbas av bröstcancer. (källa)
  4. Dock är ögonundersökning inte samma sak som synundersökning (se exempelvis Akromegali, diagnos). Den vanligen mer omfattande medicinska undersökning på en ögonläkarmottagning omfattar i grunden undersökning av synskärpa och brytningsfel, undersökning med ögonmikroskop, samt tryckmätning av ögonen. Därtill finns också en lång rad specialundersökningar. (källa)
  5. Tillväxthormon är ett polypeptidhormon som bildas i hypofysens framlob (adenohypofysen). Hormonets främsta egenskap (för människor) är att reglera tillväxten hos barn, samt att bidra till mitos, celldifferentiering och celltillväxt. Förhöjda nivåer tillväxthormon ger akromegali och för låga ger tillväxthormonbrist. (källa)
  6. Viktökning kan ske avsiktligt genom viss träning samt till följd av återuppfödning efter undervikt. Det är också förväntat när mängden föda är större än energiförbrukningen. Oförväntad eller onormal viktökning kan sägas föreligga när det inte kan förklaras med mängden föda i relation till motion. Det kan då vara ett symtom på t.ex. ödem, akromegali, Cushings syndrom, hypotyreos, eller insulinom, eller uppkomma som läkemedelsbiverkning. Några genetiska orsaker till viktökning innefattar Alströms syndrom och Prader-Willis syndrom. (källa)
  7. Hos barn visar sig akromegali genom att de drabbade är mycket längre än sina jämnåriga och har större händer och fötter, och liksom hos vuxna blir ansiktsdragen grövre. Käken blir större och kraftigare, och därför har ofta barn med akromegali glest mellan flera tänder. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.