Albumin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder albumin, varianter, uttal och böjningar av albumin

Albumin synonym, annat ord för albumin, vad betyder albumin, förklaring, uttal och böjningar av albumin.

Vad betyder och hur uttalas albumin

Albumin uttalas alb|um|in [-i´n] och är ett substantiv -et -er.

Albumin betyder:

Ordformer av albumin

Singular

albumin
obestämd grundform
albumins
obestämd genitiv
albuminet
bestämd grundform
albuminets
bestämd genitiv

Plural

albuminer
obestämd grundform
albuminers
obestämd genitiv
albuminerna
bestämd grundform
albuminernas
bestämd genitiv

Albumin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet albumin

  1. Det har varit svårt att förklara gikt vid fall av normala blodnivåer av urinsyra. Olika förklaringsmodeller har innefattat syra-bas-relationen, och förändrade albumin- eller globulinvärden. i en del sådana fall kan gikten uppstå som bursit. (källa)
  2. Hyalin är en kroppsvätska som förekommer vid sjuklig nedbrytning av kroppsvävnad, och normalt också i hyalint brosk. Hyalin påminner om glas, varav dess namn som är bildat av grekiskans hyalos, 'glas'. Det är bildat av albumin vid nedbrytning av amyloid. Hyalin kan påträffas vid flera sklerotiska sjukdomar. (källa)
  3. Vid hyperventilation kan krypningskänslor, känselbortfall i extremiteterna och lättare krampkänslor uppstå. Den underliggande orsaken tros vara den påföljande alkalosen, det vill säga de höjda pH-nivåerna. För kroppen är det extremt viktigt att hålla pH-värdet på samma nivå, och för att kompensera höjningen av pH kommer blodproteinet albumin att fungera som buffer och frigöra vätejoner för att sänka pH-värdet. (källa)
  4. Levern syntetiserar även protein som albumin och andra plasmaproteiner, glukos, kolesterol och fettsyror. Plasmaproteiner är viktiga för blodets förmåga att koagulera. Vid brist på aminosyror kan inte levern skapa plasmaproteiner, vilket kommer att leda till att vatten diffunderar ut i vävnaden omkring blodkärlen. Detta leder till att det kommer att bildas ödem. Denna sjukdom kallas kwashiorkor. Den ses nästan uteslutande hos barn i fattiga delar av Afrika. Barn behöver mycket proteiner och eftersom det kan råda brist på mat får de då inte i sig de essentiella aminosyror som kroppen behöver. (källa)
  5. hypoalbuminemi med minskat kolloidosmotiskt tryck (på grund av sjunkande syntesförmåga av albumin i levern). Ascites till följd av cirros uppstår i regel aldrig om S-albumin <, 30g/L. (källa)
  6. Endogent producerat eller exogent tillfört fritt T4, kompenseras raskt genom bindning till TBG, eftersom bara 30 procent av dess T4 bindningsställen normalt är upptagna. Transthyretin och albumin har lägre affinitet men högre kapacitet att transportera hormonerna. Via blodet når sedan tyreoideahormonerna kroppens celler där de påverkar ämnesomsättningen. När T4 och T3 via blodet når målceller i kroppen binder det sig dit vid sköldkörtelhormonreceptorer, varmed de kan verka cellulärt. (källa)
  7. Om plasman är rik på inflammatoriska proteiner (akutfasreaktanter), ökar myntrullebildningen och därmed även sänkan. Transportproteiner som albumin utövar motsatt effekt. Om M-komponent finns, kan extrema värden på sänkan uppstå, ibland över 100 mm. (källa)
  8. Ödem kan orsakas av hypoalbuminemi. Albumin utgör större delen av plasmaproteinerna. Graves sjukdom och annan giftstruma kan leda till ökad mängd mucin i huden (i synnerhet på benen och fötterna) som bland annat leder till ödem i benen, ett svårbehandlat och underdiagnosiserat problem som kallas pretibialt myxödem. Myxödem förekommer vid hypotyreos, och yttrar sig som svullnad i ansikte, händer, fötter med mera. Svullna anklar kan vidare ses vid tillstånd som värmeödem, venös insufficiens och hjärtsvikt. (källa)
  9. Äggblåsor eller folliklar, är de påsliknande cellanhopningar i äggstockarna som innehåller var sin äggcell, och från vilka ägget släpps loss under ägglossningen. Äggblåsan består av ett yttre fibröst hölje som även innehåller blodkärl, som invändigt är täckt med flera lager celler och en genomskinlig vätska som innehåller stora mängder av proteinet albumin, i vilket ägget - oocyten - vistas. Processen att färdigbilda ägg kallas oogenes. (källa)
  10. Salicylater har förmågan att kompetitivt binda till albumin i blodet och då tränga bort bilirubin som transporteras till levern för gallproduktion. Det frigjorda bilirubinet har förmåga att skada det centrala nervsystemet hos småbarn. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.