Arbetsgivarförening Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetsgivarförening, varianter, uttal och böjningar av arbetsgivarförening

Arbetsgivarförening synonym, annat ord för arbetsgivarförening, vad betyder arbetsgivarförening, förklaring, uttal och böjningar av arbetsgivarförening.

Vad betyder och hur uttalas arbetsgivarförening

Arbetsgivarförening uttalas arbets|giv|ar|för|en|ing och är ett substantiv.

Ordformer av arbetsgivarförening

Singular

arbetsgivarförening
obestämd grundform
arbetsgivarförenings
obestämd genitiv
arbetsgivarföreningen
bestämd grundform
arbetsgivarföreningens
bestämd genitiv

Plural

arbetsgivarföreningar
obestämd grundform
arbetsgivarföreningars
obestämd genitiv
arbetsgivarföreningarna
bestämd grundform
arbetsgivarföreningarnas
bestämd genitiv

Arbetsgivarförening är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arbetsgivarförening

  1. Unge avlade juris kandidatexamen vid Stockholms högskola 1950 och genomförde tingstjänstgöring i rådhusrätten i Stockholm 1950–1952 och i Gävle 1952. Han var sekreterare i Svenska Arbetsgivarföreningen 1952–1954, direktörsassistent i Grafiska arbetsgivarförbundet 1955–1959, vice verkställande direktör där 1959–1971, verkställande direktör där 1971–1982 och direktör inom Svenska Arbetsgivarföreningen 1982–1992. Unge var ledamot av Arbetsdomstolen 1979–1995, styrelseledamot i Sveriges radio 1981–1988 och ordförande i Arbetsmarknadens yrkesråd 1982–1988. (källa)
  2. Exempel på intresseorganisationer är fackföreningar, arbetsgivarföreningar, företagarorganisationer, konsumentkooperationen och hyresgästföreningar. Intresseorganisationener försöker bland annat genom lobbyverksamhet försöker påverka beslutsfattare, särskilt politiker, till att fatta beslut som gynnar deras medlemmar. Intresseorganisationen försöker även påverka den allmänna opinionen genom kampanjer och genom utgivning av tidningar och böcker. (källa)
  3. En branschorganisation (branschorgan) är en intresseförening för företag i en viss bransch. Branschorganisationer kan agera som arbetsgivarföreningar i förhandlingar med fackföreningar, även om så inte alltid är fallet. De anordnar också mässor, ger ut branschtidningar och delar ut priser. (källa)
  4. Nämnda "arbetsfredslagar" kompletteras av det år 1938 mellan Landsorganisationen, LO, och Arbetsgivarföreningen, SAF, slutna s.k. huvudavtalet (Saltsjöbadsavtalet), som innehåller bestämmelser om samhällsfarliga konflikter samt om skydd för tredje man. (källa)
  5. Ny demokrati var ett helt nytt parti som hade bildats under våren 1991. Startskottet blev att veckotidningen Hänt i veckan hade frågat skivbolagsdirektören Bert Karlsson om "Berts önskeregering" där han först satte dit sig själv som statsminister men efter att ha fått tips om greven Ian Wachtmeister, som hade uppträtt i teve, satte han greven som tilltänkt regeringschef. På initiativ av Hänt i veckan träffades Karlsson och Wachtmeister i kafeterian på Arlanda den 20 november 1990 och kort därefter skrev de ihop ett partiprogram som baserades på propagandamaterial från Svenska arbetsgivarföreningen. Den 25 november 1990 publicerade Dagens Nyheter en debattartikel skriven av Ian Wachtmeister och Bert Karlsson där de lanserade partiet Ny demokrati. Partiet bildades officiellt i februari 1991 och under våren fick partiet drygt 10 procent i opinionsundersökningarna. (källa)
  6. År 1973 valdes han till ordförande i den västtyska arbetsgivarföreningen, Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände (BDA). År 1977 blev han president för Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI). Han var sedan 1970 medlem i CDU. Hans position och hårda hållning i arbetsmarknadskonflikter gjorde honom till en fiendebild för facken och den politiska vänstern i stort. (källa)
  7. BAS-kontoplanen utvecklades av Svenska Arbetsgivarföreningen (SAF) och Industriförbundet och publicerades första gången 1976. Sedan 1995 ansvarar en särskild organisation, BAS-kontogruppen i Stockholm AB, för underhåll och publicering av kontoplanen. Kontoplanen används numera av många företag och andra organisationer med redovisningsskyldighet i Sverige. BAS-kontoplanen finns anpassad för flera branscher och har även varit grunden för kontoplaner som används i statlig och kommunal verksamhet. Tillverkare av bokföringsprogram använder sig av formatet liksom Skattemyndigheten för uppgiftslämnande från företag (via så kallade SRU-koder, Standardiserat Räkenskapsutdrag). (källa)
  8. Under 1900-talet har både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer bildats på europeisk nivå. Dessa finns representerade i olika partssammansatta organ. På arbetsgivarsidan återfinns Businesseurope som bildades redan 1958 under namnet Union of Industrial and Employers' Confederation of Europe (Samarbetsorganisationen för europeiska arbetsgivarföreningar och industriförbund, förkortat UNICE). Organisationen företräder över 20 miljoner företag i Europa och omkring 40 centrala arbetsgivarorganisationer, vissa även från stater utanför Europeiska unionen. För offentligt ägda företag finns European Centre of Employers and Enterprises Providing Public Services (CEEP) som bildades 1961 och som har flera hundra medlemmar. (källa)
  9. Bergs arbetsgivararhållning var från början patriarkalisk, men ändrades efter hand. Han accepterade från 1900-talets början fackföreningarna som motpart och var drivande vid bildandet av flera arbetsgivarföreningar. I Svenska Arbetsgivareföreningen var han styrelseledamot under sina sista år och drev där en linje som innebar att kollektiva avtal mellan jämbördiga parter var det ideal som borde eftersträvas. Han gav också starkt stöd till den unge Gustav Möller, från början Bergs medarbetare, sedermera socialminister. Han anses ha tidigt uttryckt den samförståndsanda som först långt senare kom att känneteckna den svenska modellen. (källa)
  10. DAF bildades den 10 maj 1933 när samtliga fria fackföreningars tillgångar och byggnader övertogs samtidigt som alla arbetstagar- och arbetsgivarföreningar förbjöds. Till ledare för DAF utsågs riksorganisationsledaren Robert Ley. I DAF infogades 1935 den nazistiska fackföreningsrörelsen, Nationalsozialistische Betriebszellenorganisation (NSBO) och den nazistiska småföretagarrörelsen, Nationalsozialistische Handels- und Gewerbeorganisation (NSHABO). Judar var inte tillåtna att bli medlemmar i DAF. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.