Arktisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arktisk, varianter, uttal och böjningar av arktisk

Arktisk synonym, annat ord för arktisk, vad betyder arktisk, förklaring, uttal och böjningar av arktisk.

Vad betyder och hur uttalas arktisk

Arktisk uttalas arkt|isk och är ett adjektiv -t -a.

Arktisk betyder:

Ordformer av arktisk

Böjning (i positiv) arktisk en ~ + subst. arktiskt ett ~ + subst. arktiska den/det/de ~ + subst.

Arktisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet arktisk

  1. Grizzlybjörnen trivs i en mängd olika habitat. Man finner dem ofta i älvdalar, men också i fjäll, tät skog, öppet slättland och på arktisk tundra. Med åren kan det se ut som om grizzlybjörnen har tryckts stadigt mot norr, men det är fortsatt oklart om det beror på den globala uppvärmningen eller mänskliga aktiviteter. (källa)
  2. Prutgåsen häckar cirkumpolärt på öar och nära havskuster på arktisk tundra i Europa, Asien och Nordamerika. Den är en flyttfågel som sträcker främst i slutet av september till oktober samt slutet av maj och övervintrar vid kusterna av Atlanten, Nordsjön och Stilla havet. (källa)
  3. Tundra (ET i Köppens system) är en klimattyp och ett biom, karaktäriserad av permafrost med låg och ömtålig vegetation. Arktisk tundra är det skoglösa området med permafrost mellan tajgan och ishavsområdet i Europa, Asien och Nordamerika (ett fåtal motsvarigheter finns runt södra polarregionen). Alpin tundra finns i bergsområden, där den höga höjden ger motsvarande klimatförhållanden, dock inte alltid med permafrost i strikt mening, men alltid ovanför trädgränsen. (källa)
  4. Arcticus betyder nordlig, arktisk, och härleds från latin Arctos = Norden. (källa)
  5. Ordet boreal betyder nordlig eller arktisk och används i olika vetenskapliga sammanhang (ej att förväxla med ett arktiskt klimat). Ordet kommer från latinets borealis med samma betydelse och ursprungligen från grekiskans Boréas som betyder nordanvind. Ordet återfinns även i Kung Bore. Växten Linnéa heter Linnaea borealis. (källa)
  6. Arktis har ingen naturlig avgränsning mot söder, och kan därför definieras på flera olika sätt. Tidigare användes ofta den norra polcirkeln (latitud 66° 33ʹN) – som är sydgräns för midnattssolen – och enligt denna definition utgör Arktis omkring sex procent av jordens yta, men då hamnar även områden som inte har arktiskt klimat och naturförhållanden i Arktis (exempelvis norra Sverige) medan andra områden med arktiska förhållanden inte räknas (södra Grönland). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.