Avbrott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avbrott, varianter, uttal och böjningar av avbrott

Avbrott synonym, annat ord för avbrott, vad betyder avbrott, förklaring, uttal och böjningar av avbrott.

Synonymer till avbrott

Vad betyder och hur uttalas avbrott

Avbrott uttalas av|brott och är ett substantiv -et; pl. avbrott.

Ordformer av avbrott

Singular

avbrott
obestämd grundform
avbrotts
obestämd genitiv
avbrottet
bestämd grundform
avbrottets
bestämd genitiv

Plural

avbrott
obestämd grundform
avbrotts
obestämd genitiv
avbrotten
bestämd grundform
avbrottens
bestämd genitiv

Avbrott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Avbrott på Engelska

  • interruption, stoppage, break, pause - power cut (failure), (ask for) the negotiations to be suspended

Hur används ordet avbrott

  1. Gällande rekommendationer anger att HLR bör utföras genom växelvis 30 kompressioner av personens bröstkorg (bröstkompressioner) och 2 inblåsningar i personens mun (den så kallade mun-mot-mun-metoden). Rekommendationerna prioriterar bröstkompressioner, och betonar vikten av att bröstkompressionerna är av god kvalitet. Bröstkorgen ska tryckas ner 5–6 cm (mindre om det gäller ett barn) varje gång med en hastighet av 100–120 kompressioner per minut. Inblåsning ska göras tills en synlig höjning av bröstkorgen ses. Avbrott i kompressionerna görs endast för inblåsningar och, om defibrillator (hjärtstartare) används, då den uppmanar till det vid rytmanalys och givande av elchock. Behandlingen fortsätter oavbrutet tills ambulanspersonal tar över behandlingen. (källa)
  2. Att ett avbrott i vårvärmen inträffar under första hälften av maj, härrörande från naturliga orsaker, har förutom i Tyskland också iakttagits i Nederländerna där man säger: Maart heeft altijd een staart ("mars har alltid en svans -av vintern-") och i Frankrike där det heter: À la mi-mai queue d'hiver ("vid mitten av maj en eftersläng av vintern"). (källa)
  3. Tjänstledighet är ett avbrott i anställning, som beviljas eller nekas av arbetsgivaren efter ansökan från arbetstagaren. Efter tjänstledigheten har arbetstagaren rätt att återgå till samma eller likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor. (källa)
  4. Inom matematiken är en kontinuerlig storhet en som inte gör några plötsliga hopp och inte har några avbrott. (källa)
  5. Ruvning innebär ett tillfälligt avbrott från den kreativa processen som kan leda till uppenbarelse. Anledningen till detta är att man genom ett avbrott kan glömma vilseledande detaljer och på så sätt får ett klarare perspektiv på processen. (källa)
  6. När tolerans utvecklats uppstår avbrott i tillförseln av den aktiva substansen. Detta leder till symptom, som är motsatta dem som åstadkoms av substansen. Detta är ett tecken på att en ny jämvikt inställt sig. Den nya jämvikten förutsätter närvaro av substansen för normal funktion, som i sin tur leder till "bristsymptom" när detta inte finns i systemet. (källa)
  7. Begreppet nämns också i den norska Frostatingslagen: Ingen man får jord som odal förrän tre förfäder ägt den och den kommer under den fjärde utan avbrott. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.