Avdunsta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avdunsta, varianter, uttal och böjningar av avdunsta

Avdunsta synonym, annat ord för avdunsta, vad betyder avdunsta, förklaring, uttal och böjningar av avdunsta.

Synonymer till avdunsta

Vad betyder och hur uttalas avdunsta

Avdunsta uttalas av|dunsta och är ett verb -de.

Ordformer av avdunsta

Aktiv

avdunsta
infinitiv
avdunstar
presens
avdunstade
preteritum
avdunstat
supinum
avdunstande
presens particip
avdunsta
imperativ

Passiv

avdunstas
infinitiv
avdunstas
presens
avdunstades
preteritum
avdunstats
supinum

Perfekt particip

avdunstad en
~ + subst.
avdunstat ett
~ + subst.
avdunstade den/det/de
~ + subst.

Avdunsta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Avdunsta på Engelska

  • evaporate - pass off in gas or vapour, the water quickly evaporated in the heat
  • leave, depart - hop it, make oneself scarce

Hur används ordet avdunsta

  1. Krypton upptäcktes 1898 av de två forskarna Morris William Travers och William Ramsay. De försökte upptäcka den ädelgas som fanns mellan helium och argon genom att utgå från en liter flytande luft där det mesta av kvävet och syret fick avdunsta och sedan befriades gasen från restsyre och restkväve med glödande koppar och magnesium. När de sedan undersökte gasens spektrum, fann de en skarp grön linje och en gul-grön linje. De döpte gasen till krypton efter ett grekiskt ord som betyder "gömd". (källa)
  2. Myrsyra används i stor utsträckning i lantbruk i samband med ensilering av grönmassa vid vallskörden. Oftast används flytande ensileringsmedel bestående av myrsyra i kombination med andra syror eller konserveringsmedel. Myrsyra används även för bekämpning av varroakvalster i bisamhällen, då en 60 % lösning i vatten får avdunsta. Myrsyra förekommer i ett preparat för behandling av vårtor. Myrsyra kan också användas i laboratorier för att framställa kolmonoxid. (källa)
  3. Neon upptäcktes år 1898 av Sir William Ramsay och den 20 år yngre Morris William Travers. De försökte från början framställa en ädelgas med en atomvikt på cirka 20 genom att försiktigt avdunsta syre och kväve från flytande luft och sedan granska gasen som var kvar, men istället hittade de en gas med atomvikten 84, det vill säga krypton. De trodde då att gasen med atomvikten 20 hade förångats med syret och kvävet. De försökte igen genom att framställa tre liter argon och sedan föra ned behållaren (med argonen) i flytande luft, reducera trycket och ta vara på den gas som avdunstade först. När urladdningen vid en spektralanalys av provet gick genom röret lyste gasen med en karmosinröd färg. När de sedan gjorde an spektralanalys på gasen visade det sig att den hade många linjer i det röda våglängdsområdet och några få gröna och violetta. (källa)
  4. En salin även kallad saltgård är en anläggning för utvinning av koksalt ur havsvatten. Den består av en eller flera grunda bassänger där man släpper in vattnet och låter det avdunsta. Kvar på bassängens botten finns då det salt som vattnet innehöll och som nu lätt kan transporteras bort och eventuellt renas. (källa)
  5. Flera ätliga svampar måste förvällas innan de kan ätas, de är giftiga, men giftet i dem är vattenlösligt och sköljs ur svampen vid kokning, vattnet blir då giftigt och måste hällas ut innan svampen kan förtäras (giftet kan också avdunsta, varför god ventilation behövs). Flera fall av svampförgiftning har även rapporterats efter förtäring av psykedeliska svampar, röd flugsvamp och andra giftiga svampar, i försök att uppnå en narkotisk effekt. Också icke-giftiga svampar kan vara olämpliga att äta innan de upphettats tillräckligt. Alla sorters svampar, även ej giftproducerande, har också en benägenhet att samla miljögifter. (källa)
  6. Oljan håller vanligen cirka 180 °C, en temperatur tillräcklig hög för att snabbt få vatten att avdunsta från födans yta. Detta ger den friterade maten en karakteristiskt frasig och spröd yta, i synnerhet om födan först har doppats i en speciell frityrsmet som ger ett gyllenbrunt skal kring födoämnet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.