Avlysa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avlysa, varianter, uttal och böjningar av avlysa

Avlysa synonym, annat ord för avlysa, vad betyder avlysa, förklaring, uttal och böjningar av avlysa.

Vad betyder och hur uttalas avlysa

Avlysa uttalas av|lysa och är ett verb avlyste.

Avlysa betyder:

Ordformer av avlysa

Aktiv

avlysa
infinitiv
avlyser
presens
avlyste
preteritum
avlyst
supinum
avlysande
presens particip
avlys
imperativ

Passiv

avlysas
infinitiv
avlyses
presens
avlystes
preteritum
avlysts
supinum

Perfekt particip

avlyst en
~ + subst.
avlyst ett
~ + subst.
avlysta den/det/de
~ + subst.

Avlysa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet avlysa

  1. Ett övningsfält eller skjutfält är ett avlyst område där militära förband kan öva sin verksamhet och utan att allmänheten utsätts för fara. Övningsfältet är ofta också ett skjutfält där förbanden kan öva med skarp ammunition. Vid övningar avlyses området för allmänheten. Ett svenskt övningsfält/skjutfält klassas som ett militärt skyddsområde vilket gör att allmänheten inte alltid har fullt tillträde. (källa)
  2. Kompaniet erhöll 1719 myntregalet och skatteförpaktningen. År 1720 blev Law generalkontrollör, banken sammanslogs med kompaniet. 1720 sviktade dock förtroendet för de höga aktiepriserna. Trots bankens stödaktioner sjönk aktierna katastrofalt. Investerare flydde aktiemarknaden och investerade istället i varor och en enorm inflation inträdde. Banken, som lovat inlösa sedlarna, belägrades och måste söka anstånd med betalningen. Regeringen avlyste bankens sedlar som giltigt betalningsmedel. (källa)
  3. Magnus Erikssons regeringstid är minnesvärd för den verksamhet som då utövades på lagstiftningens och rättskipningens områden. Magnus Eriksson utfärdade nämligen en mängd stadgar genom vilka han avlyste träldomen, sökte förebygga våldgästning och övervåld samt närmare bestämde utövandet av den kungliga domsrätten. Till största delen ingick dessa sedermera i den omkring år 1350 utarbetade, för hela landet gällande landslagen, den så kallade Magnus Erikssons landslag och kan betraktas som förarbeten till denna. Otvivelaktigt är vidare att han utfärdat flera andra stadgar, vilka även införlivats i landslagen (se Landskapslagar och Landslag). Om hans verksamhet på rättskipningens område vittnar de inte få ännu i behåll varande domar, som utfärdats av honom eller på hans vägnar. (källa)
  4. Den gård som Kista har fått sitt namn efter hette tidigare Norgården och tillhörde byn Ärvinge. Gården började kallas Kista i början av 1700-talet på grund av gemensamma ägarförhållanden med Kista i Sollentuna socken. På 1950-talet låg det en gård med jordbruk här och den fastigheten finns kvar i den östra delen. På den tiden låg ägorna på avlyst militärmark. (källa)
  5. I enkla fall, till exempel rundgång, är det tågklareraren som lägger växlingsvägar genom att styra signaler och växlar. I andra fall är det en tillsyningsman som själv lägger växlar åt rörelsen. Tillsyningsmannen är alltid den som ansvarar förörelsen. Föraren kan vara tillsyningsman i de flesta fall. Tillsyningsmannen sköter all kontakt med tågklareraren som tillser att området för växlingen blir avlyst från annan trafik. Det vanligt med radiostyrda växellok som hanteras av tillsyningsmannen. (källa)
  6. Det i Göta- och Svealand genom kungl. maktspråk genomförda skogsregale har sedermera successivt blivit avlyst. Under 1730-talet återfick socknarna sina allmänningar, och 1824 kom turen till lands- och häradsallmänningarna. Under intryck av den då rådande nationalekonomiska läran, att skogarna liksom all jord bäst sköttes av enskilda jordägare, tillät regeringen, att lands- och häradsallmänningar fick uppdelas mellan intressenterna. Under den följande tiden försvann på detta sätt samtliga landsallmänningar. Uppdelningen av häradsallmänningar förbjöds för framtiden genom 1866 års skogsordning, som emellertid fortfarande utgick från att dessa skogar ägdes av jordägarna inom respektive härad. Samma ståndpunkt intog 1894 års skogsordning. (källa)
  7. Skjutfältets läger ligger i Dammåkra i fältets sydvästra hörn. Infrastrukturen är relativt väl utbyggd och omfattar bland annat förläggningsbarracker, matsal, målbodar, drivmedelsanläggning och ett mindre motorområde. När skjutfältet inte är avlyst för skjutövningar nyttjas det som betesmark för ett stort antal får i syfte att hålla marken fortsatt öppen. Till följd av detta är stora delar av Ravlundafältet inhägnat. (källa)
  8. Lispund i äldre tid vanligen förkortat L men ibland även lisp. (Fsv. lifspund, mlat. liuonicum talentum, da. liespund, ty. liespfund, egentligen "liviskt pund"), ett i Skandinavien, norra Tyskland och östersjöprovinserna förr brukligt viktmått, vanligen 1/20 av ett skeppund och indelat i 20 skålpund. I Sverige avlystes denna vikt genom kungliga stadgan 31 januari 1855, men fortsatte att användas av gemene man i handeln. (källa)
  9. På Dalälven upphörde flottningen 1970 och på Åseleälven–Ångermanälven ovanför sammanflödet med Fjällsjöälven flottade man för sista gången 1979. Flottningen på Fjällsjöälven pågick till och med 1981 och på Faxälven avslutades flottningsepoken 1982. Likaledes pågick timmerflottningen på Piteälven till 1982. Flottningsepoken avslutades på grund av att virkesdimensionerna minskade, vilket gjorde att mer timmer sjönk under transporten (motmedlet var kostsam barkning i skogen). Det blev därför billigare att frakta timret på lastbil ner till kusten. Fram till 1991 flottades fortfarande massaved på Klarälven, som var Sveriges sista flottled. Sex år senare avlystes den som allmän flottled, närmare bestämt den 27 november 1997. I Norge förekom flottning ända till 2006. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.