Avsalu Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avsalu, varianter, uttal och böjningar av avsalu

Avsalu synonym, annat ord för avsalu, vad betyder avsalu, förklaring, uttal och böjningar av avsalu.

Vad betyder och hur uttalas avsalu

Avsalu uttalas av|salu oböjligt och är ett substantiv.

Avsalu betyder:

Ordformer av avsalu

Singular

avsalu
obestämd grundform

Avsalu är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet avsalu

  1. Till Sverige kom gungstolen på 1800-talet. Ett av de äldsta beläggen är en akvarell från Sunne prästgård i Värmland 1852 där en gungstol finns avbildad. Två interiörbilder från Johan Hellbergs hem i Stockholm målade av Johan Zacharias Blackstadius 1856 återger också en gungstol. Likaså finns en gungstol i en modell av huvudbyggnaden på Remningstorps herrgård som idag finns på Nordiska museet. Modellen är tillverkad 1865 men kopierad efter byggnadens inredning som införskaffades i början av 1850-talet. Dessa gungstolar var alla av så kallad "bostontyp", av svarvade pinnar och ett överstycke i senempire. Under 1860-talet börjar gungstolar tillverkas i Sverige i större skala. Småland blev tidigt ett centrum för gungstolstillverkningen, men även i södra Östergötland, Västergötland gjordes gungstolar för avsalu under 1860- och 1870-talen. Även i Östervåla socken och på vissa håll runt Siljan förekom tillverkning av gungstolar för avsalu under 1800-talet. Under slutet av 1800-talet kom den "amerikanska gungstolen" med meden placerad på en bock och fastsatt med en stålfjäder på modet. (källa)
  2. Produktionen var dock länge tämligen begränsad. En av de första mer kända urmakarna var Krång Anders Andersson, född i Östnor 1727. Ytterst få klockor är annars signerade. Ett undantag är en klocka tillverkad av Fin Anders Andersson 1792, som finns på Nordiska museet. De flesta urverk som beställdes lokalt fick beställarens namn på urtalvan. Övriga klockor för avsalu signerades "AAS Mora". Dessa kan ibland ha åsyftat tillverkaren, men knappast alltid, då det i stort sett är den enda signeringen som förekommer. Urverken tillverkades inte av enskilda urmakare, utan genom en tydlig arbetsfördelning. Vissa göt kugghjul och urverkdelar, andra smidde urtavlor och pendlar, andra monterade klockor, vissa tillverkade klockfodral, och försäljningen sköttes av särskilda uppköpare eller gårdfarihandlare. Det tillverkades såväl mer komplicerade verk med datumvisare som enklare urverk, så kallade "pjätå-klockor" med ettdygnsgång. (källa)
  3. Knivar har sedan länge tillverkats till husbehov i Mora. När försäljningen av moraklockor gick tillbaka till förmån för amerikanska klockor gick många av urmakarna över till den 1865 grundade symaskinsfabriken i Östnor. Som mest hade den 50 anställda, men tvingades redan 1877 lägga ned. Därefter kom metallverkstäderna att få stor betydelse i trakten. Först ut att tillverka knivar för avsalu var Sol Nils Olsson i Kråkberg. Det var knivar med breda raka blad, skaft i masurbjörk och läderslida. Ganska snart blev byn Östnor ett centrum för knivtillverkningen. Till att börja med skedde knivtillverkningen hantverksmässigt, men 1891 startade Frost Erik Ersson en vagnfabrik i byn, och 1898 gick han över till fabriksmässig produktion av knivar. Ganska snart följde andra efter. (källa)
  4. Men märk väl att denna paragraf endast gäller "till eget och underhafwandes behof". Ville man starta en verkstad, det vill säga där man mer professionellt tillverkade saker för avsalu i egen affär, gällde fortfarande den gamla ordningen. För att få öppna en verkstad krävdes tre saker: att vara myndig, att vara konfirmerad samt att vara mästare av sitt hantverk. (källa)
  5. Tjärbränning är en gammal teknik för att utvinna tjära, känd redan av antikens greker. Man vet att tjära brändes i Norden redan under järnåldern. Då gjorde man det i gropar där tjäran samlades upp i en grop under anläggningen, snarare än som i tjärdalen där man tappade ur den under bränningen. Andra anläggningar för tjärtillverkning var tjärrännan, tjärhällen, tjärstenen, tjärmilan och tjärmyrmilan vilka alla hade regionala utbredningar. Från början av 1900-talet tillverkade man även tjära i tjärfabriker. Beck (tjära som kokats till en trög massa) och tjära var under århundraden en av Sveriges viktigaste exportvaror. Historisk dokumentation finns genom Hansan på tjärexport från Norden redan under 1300-talet, men det finns indikationer på att man tillverkat tjära för avsalu redan under vikingatid. År 1615 exporterades 13 000 tunnor och under toppåret 1863 utskeppades 227 000 tunnor. Sverige var tillsammans med Finland världsledande på exporten fram till 1800-talets senare hälft, 1890 exporterades 6746 ton tjära. Under kommande decennier upphör produktionen nästan helt eftersom industriellt framställda impregneringsoljor från bland annat av Petroleum började tillverkas. Svensk dalbränd tjära som såldes under namnet Stockholmstjära var samtidens bästa impregneringsmedel. (källa)
  6. Den manuella handvävningen utförs oftast på en vävstol eller i en vävram som ett yrkesmässigt handarbete eller som hobby för eget bruk eller avsalu inom hemslöjden. Handvävning är begrepp för all slags vävning som är manuell, oavsett om det är yrkesmässigt utfört eller som hobby. (källa)
  7. Framemot det förra sekelskiftet minskade behovet av cowboyer avsevärt. En huvudorsak var det utbyggda järnvägsnätet, vilket minskade behovet av att driva boskapshjordar långa sträckor till avsalu och slakt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.